terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








06 February, 2011

cendol tahun 2011

dikacau hari ini 6 feb 2011 jam 11 pagi ..terus makan dgn penuh kelazatan.. lemak berkrim lazat dgn gula melaka yg ori dari melaka semalam. kata org tu gula melaka tu lembut berderai senang dipotong rasa asli nya yg enak.. sahhhh2 betoii.. ini pertama kali jumpa yg ori...ada beza tauuuu.. yg keras kelengkung tuuu kurennggg sedapcantekkk tak kalian bentuk2 cendol ilahjy ni.. resepinya kali ni main sukat2 jer guna tepung beras 4 cawan campur tepung gandum 3 sudu besar 1/2 cawan air kapur dan air lebih kurang 6 cawan..tapi tambah sikit2 jika keras sgt.. alahhh biasalah ilah jy ni buat kerja agak2 je... resepi dari kawan2 ada juga, tapi malas nak cari dlm lemari tuuu.. nasib baik menjadi ...
ini lah acuan merangkap penapis gorengan .. ilahjy guna bersama jag yg semuat2 penapis itu supaya kekal duduk diam semasa acara menekan adunan yg kental itussss. tolong guna senduk besi leper semasa menekan supaya senang turun ya.... fuhhh lenguuuhhh weyyy mengacau dari cair sapai kental ...maaf ya agak comot sikit sebab cendol ni hidup dia panjat dinding jag hahahahhahahaaaaa...

*****
salam hari minggu yg penuh menyesakkan..sebab semua yg pulang dari kampung pasti terpaksa terima jem free .. kalau boleh disapu pada roti ker buat puding roti ker ok la juga kan... begitulah kita raya kita kita yg penuh dijalan. kalau raya org pun kita juga yg terlebih penuh dijalan.. dah 1 malaysia mcm tulah.. kesempatan bercuti dan ziarah keluarga yg penting..wlaupun org suka ker tidak ker selalu menghabiskan borasss kat kampung kita lanyak jer balikkkk janji tunaikan tgjwb sebagai anak menantu....

suatu ketika ilahjy masa sekolah jika emak saudara pak saudara pulang bercuti kita yg paling suka ..tak pernah rasa nak marah ker muram ker tak suka ker tak itu ke tak ini ker... setiap percutian ditunggu.. kerana ilahjy suka pada kedatangan ramai saudara mara..sbb ilah jy tinggal sorg2 dgn nenek... tapi berbeza dikehidupan ilah jy mahupun org lain agaknya... apa pandang kalian ya....
adakah kita ni balik ke kg memenuhi citarasa keluarga atau sebaliknya... huhuuuu sedih juga ya jika ada yg tak berapa seronok....dgn kedatangan yg pasti tak akan sudah2 jika masih bergelar kepada kehidupan berkeluarga... lain la yg single mingle.. maafff celoteh pjg lebar hari ni..
hanya yg memahami lebih mengetahuiiii..tolong beri ulasan yg bertanda merah ya jika kalian suka suki beri pendpt.. nanti ilah jy akan masukkan dlm N3 ni sebagai pengajarannn jommmm layan ....

>>>sahabat pertama yg menyahut seruan ilahjy dlm bentuk komen hari ni tentang pekara yg ilah jy suara.. <<<<< style="color: rgb(204, 0, 0); font-weight: bold;" href="http://ovenkecil.blogspot.com/">NAZ http://ovenkecil.blogspot.com/
Kak Ilah, Naz suka balik kg. Sebab Naz duduk jauh dr kg mak & ayah, jadi jarang2 dpt balik. Anak2 pun selalu tnya bila nak balik kg nenek melaka..Tp dpt balik bila cuti sekolah panjang jer laa..Mak & ayah pun suka kalau kitaorg balik sbb jarang dpt jumpa..Rindu kat cuculah katakan... :))

6/2/11 5:19 PM

naz... kak ilah pun harap begitu lah pada anak2 kak.. kak berpesan pada mereka jgn suka bermasam muka atau menunjukkan reaksi yg tak baik pada ipar duai jika balik ke rumah makpak mentua.. krn sikap begitu akan melukakan hati org yg balik krn kita sendiri tak suka menyushkan keluarga. tapi apakan daya dah jd tgjwb perlu balik wpun menghabiskan beras..org kata.. hehe..kak ilah untung mak/arwah dan pak mentua/ada, mmg teramat baik pd kami..kak sgt syg lebih keluarga sdri..


6 comments:

Mas said...

sedappnya cendol...
rajin kak ilah buat...
macam mana breadmaker...dah dapat ke...

Sofea said...

salam ilah..rajinnya buat cendol sndiri..mai nak rasa semangkuk..;p

Naz said...

Bestnyer cendol..
Betul2 kak Ilah.Kalau gula Melaka yg ori tu, walaupun besar tp senang nak dipotong. Yg bnyk ada skrg ni yg keras kekang dan susah tol nak potong..Sampai sakit tangan kekadang tu menekan pisau..

Kak Ilah, Naz suka balik kg. Sebab Naz duduk jauh dr kg mak & ayah, jadi jarang2 dpt balik. Anak2 pun selalu tnya bila nak balik kg nenek melaka..Tp dpt balik bila cuti sekolah panjang jer laa..Mak & ayah pun suka kalau kitaorg balik sbb jarang dpt jumpa..Rindu kat cuculah katakan... :))

Deliah's Deli said...

kak, dpt ais sagat lg syok nih :)) mana nk dpt gula melaka camtu..kat sini sume keras berdentum! :))))

Nieza said...

Assalam kak...huhu nk nangis nengok cendoi ni kak...sedapnya...nk mkn mau nk buat malas...hehe pernah buat 2 kali jer dulu memang sakit tgn juga menekannya pastu suruh mr.hubby jer tolong tekan.

ilahjy said...

2 mas.. layan anak sulung yg nak balik gambang ptg tadiii..kesian dia..

2 boleh tapi lenguh jgn ceta la kak sofea..

2 naz
tu la pasal gula apa depa guna tah..nak potong akhirnya tgan kita yg sakit.huu komen naz dah masukk yuhooo

2 del
kak boh ais batu jer del..kalu dpt makan dgn kacang2 ker sagu ker lagi sedap ni pun buat diluar dugaan hehehe

2 nieza alaahh cyg bucuk jgn la nagis.. meh meh amek semangkuk meh ada baki lagi cendo nak buat talam cendol esok kot hehehe leabat la sikit buat sendiri kalu beli ciput jer