terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







23 February, 2012

385.AYAM LAPIS KENTANG BAKAR

inilah hasilnya kalau dasarnya tak letak kentang.. hehehe... berair semacam jer ayam tuuu..adoiii aiii... lain kali kena ikut resepi yatie .... baru betoiii.. tapi yg kat bawah ni pun tak cukup.. berebut depa makan ....
bakar dlm kepanasan 200 c selama 1 jam atau sehingga garing/kekuningan atas kentang

sapu rata ke atas ayam sehingga menutupinya dan taburkan sedikit lada sulah

tuangkan kentang tadi ke atas lauknya
kentang rebus ditumbuk semasa masih panas bersama marjerin, sehingga halus baru ditambah susu cair secukupnya

sapukan marjerin pada loyang, masukkan kesemua bahan2 yg dah siap tadi
kacau sehingga rata dan tutup api
masukkan campuran sayuran, timun, tomato, daun2 bawang dan sup, cili merah ke dalam kuali berisi ayam
perapan ayam ditumis sehingga masak, bahan bersama,carot, bawang, serbuk sup dan daun selasih antara campurannya.

pernah 2,3 hari lepas nampak kat dapo kawan2 kita makanan nie. tapi malang tak print resepi... terlepas pandang agaknya.

malam tadi sewaktu masak terpandang kentang dlm petisejuk... dan isi ayam bahagian dada belu terusik... teringat gambar yg ilah jy jumpa tu resepi pula ilah jy hanya teringat secara rawak jer.. maka projek menghentam saja lah labu diteruskan.. maka terhasilah makanan yg tidak mengecewakan..anak2 4 org berebut makan sampai ada yg cakap..utk abah tak yah tinggal..nanti abah makan ikan jer..hehehe..dasyat tuuuuuuu...anak..anak..... akhirnya tinggal lah sikit utk abah jamah dgn nasi....

anak2 minta buat lagi.. apa lagi pagi tadi semasa ke pasar terus ilahjy beli 1 karung kentang. kerana yg ilah jy masak malam tadi tu tak cukup..sbb tu lapisan bawah tak dpt nak isi..sbb tu juga agaknya isi ayam berair.....

walaupun resepi ini atas daya olahan sendiri..anak2 cakap kentang yg dicampur susu tu amat sedap dan enak.. kalu dpt dibakar lagi garing atasnya mungkin lagi sedap... tungguuu ilahjy akan buat lagi sekali dgn SEKARUNG KENTANG yg ada tuuu..hahahaaaa..

selepas makan dan buka dapo maya..tup222 ilahjy terpandang dek yatie sinar kehidupan ku pun masak makanan yg sama..jika kalian mahu resepinya yg lengkap moh kita ke sana ya...

http://yatiememories.blogspot.com/2012/02/sheperds-pie.html
http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2011/10/shepherds-pie.html
YATIE cakap kat dapo ummi kuatan pun ada resepi ni..depa semua amek dari dapo kak liza..
apapun ilahjy masukkan link depa semua supaya ilahjy senang nak rujuk resepi yg sedap tu.. cuba tengok dapo ummi..walaaaaa mengancam tol.....
http://qurrataaayun.blogspot.com/2012/02/shepherd-pie.html
dan sorg lagi geng yg masak mende ni semalam ialah kat dapo tun telani...
kebetulan pula kami 3 org masak semalam... walapun ilahjy di barat yatie diselatan dan tun di borneo.. kita makan benda yg sama... tak gitu ...emmmm...

dek yatie manis kak ilah minta izin nak print resepi ..nak cuba satu masa nanti....
tapi yg kali ni kak ilah masukkan resepi kak ilah sendiri dulu...huhuuuu saja nak simpan utk tatapan sendiri..dan anak2 kussss... layanzzzzzz....

6 comments:

tun_telani said...

sempoii je kan, tp kompom sedap nih!

Yatie said...

tak kisahlah kak kita buat dia, yg penting laku dan anak2 penuh selera makan...tak sangka kita makan menu yg sama smlm kan..kalau dekat maunya bertukar2 menu..seronokkan...

Yatie buat pun gara2 kentang banyak kat umah..biasa beli karung yg 5 kg..kali ni tersalah ambil yg 10 kg pulak..maunya tiap2 hari makan kentang....sampai mata naik biru..ekekekekeke..mcm mata omputih gitewwww..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Illah..
Mak datokkkkk...Meriahnya inti dia... Sedap ni kak.. Pasti bertambah2 kalau Naz yg makan..

ilahjy said...

2 tun
sedap kat kentang tu tun..lemak2 manis...mungkin yg tun buat lagi sedap sbb ikut resepi asal...

2 yatie
emmm kalu dekat kak ilah nak suruh jer dek yatie masakan kak...hehe

lor sampai 10 kg? tadi tu kak ilah beli 5 kg jer4.90rm jer.. murah

2 naz
hihihiiii nasib baik datok tak de kalu ada tak sempat cucu makan..sbb kentang lembut tu sesuai sgt utk datok2 yg tak de gigi..lembut gituuu..hehehe

Anna Qawina said...

aslmkm kak ilah..sihat dah ke? bak mai sini nak rasa kentang ni..hehe

maz said...

Salam kak...npak meriah skli mnu kak tu..mewah dgn isinya...smga kak sklrga sihat hndaknya..