terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







02 August, 2012

432. JERUK BUAH KEMANG/BINJAI

JERUK BUAH KEMANG/BINJAI

KESINAMBUNGAN....BUAH KEMANG /BINJAI

selain daripada dijadikan sambal belacan buah kemang atau binjai ini juga dijadikan jeruk. yang boleh disimpan selama berbulan- bulan. disebabkan buah ini bermusim maka jika dibuat jeruk, bolehlah kita memakannya diluar musim. bila jeruk telah menjadi, kita hanya membasuh lebihan air garam dan dimasukkan terus ke dalam masakan kita. contoh masak lemak cili padi apa2 jenis ikan, ayam dsnya... kita juga boleh menyediakan sambal belacan menggunakan jeruk tersebut. SEMASA MEMASAK KUAH MASAKAN KITA ITU AKAN MENGELUARKAN AROMA YG AMAT ENAK SEKALI HASIL DARI BUAH KEMANG TERSEBUT... mungkin ada yang tak berminat.. terpulang masing2 punya selera.

cara membuat jeruk kemang/binjai

buah kemang dipotong nipis sehingga mencecah bijinya. tanpa membuang kulitnya.
garam hendaklah dilumur pada setiap kepingan buah itu. dan masukkan ke dalam bekas kaca atau plastik. simpan diluar peti sejuk sehingga keluar air buahnya. lebih kurang 3 hari. kemudian simpan di dalAm petisejuk.

MARI KITA SHARE MAKLUMAT DARI WIKIPEDIA

Pemerian botanis

Buah kemang dan bijinya

Pohon dan buah kemang pada dasarnya memiliki ciri-ciri serupa dengan binjai, dengan beberapa perbedaan.

Perbedaan-perbedaan itu di antaranya, helaian daun kemang hampir duduk (tanpa atau bertangkai amat pendek), tepi daun di pangkal menyempit dan melanjut. Malai bunga kemang lebih panjang(hingga sekitar 75 cm), lebih renggang, dan berisi lebih sedikit kuntum bunga. Buah kemang yang masak coklat agak hijau kusam, berbincul di pangkalnya. Tak seperti binjai, buah kemang yang muda dapat dimakan, meski amat masam rasanya. [1]

[sunting]Kegunaan dan penyebaran

Daun dan pucuk kemang

Sebagaimana binjai, kemang terutama ditanam untuk buahnya, yang biasa dimakan segar setelah buah itu masak atau dijadikan campuran es. Buah kemang juga biasa dijadikan sari buah. Buah kemang yang muda disukai untuk bahan rujak. Demikian pula bijinya, yang dalam keadaan segar diiris-iris dan dimakan setelah dibumbui serta ditambah kecap. Daun kemang yang masih muda (kuncup) digunakan untuk lalap dan kerap dihidangkan di rumah-makan Sunda. [1]

Kemang menyebar secara alami di Sumatra, Kalimantan dan Semenanjung Malaya; dan banyak dibudidayakan di Jawa bagian barat, terutama dekat Bogor. Tumbuhan ini terutama menyebar di dataran rendah di bawah 400 m, jarang hingga 800 m dpl. Jenis ini tahan terhadap penggenangan, dan seringkali didapati tumbuh dekat tepi sungai.

[sunting]Rujukan

3 comments:

norhidana said...

tak penah mkn buah ni, tp ada kwn2 yg suke mkn kataneyr masam kan, sesuai bt sambal belacan, msk asam juga bt jeruk... teringat dulu kt belakang sekolah ada pokok ni besar sgt, tiap kali musim ramai dpt bwk balik umah

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ishhhh... kak ilah buat saya kecur ajelahh... adoiii... mujur tak ngidam kak... hehe..

ilahjy said...

2 norhidana
kak cuba tanam dikebun kat melaka harap2 menjadi

2 ratna
kalu nak rasa jom jemput dtg umah kak..hehe