ayam prune ini dimasak pada hari rabu raya ke 4. untuk dimakan bersama nasi berbuka puasa sunat.... kebetulan 2 hari sebelum raya pada hari jumaat lepas ilahjy turun ke cow kit ke kedai BAKE WITH YEN sebelah balai polis tuuu..ilah terus beli buah prune bukan dijerukan bukan dimaniskan... hajat dihati nak buat kuih muih tapi mood belum mai lagi... lagipun byk dah sekut2 dibeli 10 jenis kesemuanya.. buat apa nak buat lagi..maka idea utk masak ayam ni pun mai... terus godek lah resepi yg amat mudah ni.... resepi biasa cuma tambahkan buah prune je..tekak belum pernah merasa... tapi sekali makan ok juga laaaa.... anak2 pun suka...
bahan:
separuh ayam dipotong kecil (goreng matikan airnya dlm 15 minit)
bawang besar
bawang putih
halia
10 biji buah prune (beli kat kedai brgan kuih)
cili mesin ikut pedas
caranya:
mesin kesemua bahan separuh hacur..jgn terllau halus jgn terlalu kasar.
tumiskan bahan-bahan sehingga pecah minyak
masukkan ayam separuh masak tadi masukkan sedikit air untuk mengempukkan ayam
perasakan garam. masak sehingga kuah pekat.
rasa masakan ini masam manis ....
No comments:
Post a Comment