terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







01 August, 2012

431. IFTAR 10, 30 JULAI SAMBAL KEMANG/BINJAI DAN TEPUNG PELITA/JONGKONG?

sudah 3 hari line tenet MAXIS Ni macam kura2 berlumba dgn arnab..kisah zaman dulu2... zaman ni dah maju dah... tapi perkhidmatan masih tahap zaman tak de tenet.. berbagai kerja TERGENDALA... ini pun makan masa berjam2... sambil buat kerja pun gmbr masih tak dpt load lagi.. hari ni mcm nak p cari lagi satu... CELCOM. celcom yg lagi satu masih tak boleh digunakan... dah hantar kedai tapi masih sakit lagi huhuu.. sabau jer laaa..
apa pun jom layan menu berbuka ke 10, 30 julai.. masih lagi dalam suasana KEMANG. Maka kali ni ilahjy buat sambal belacan kemang. agak masam sikit kena tambah lebih sikit gula... baru seimbang rasanya...

sementara tu pemanis mulut pula tepung pelita...dah seminggu nak makan, hari ni baru terlaksana impian... daun pisang tak de dalam mangkuk pun jadilah.. janji ada daun pandan yg enak dan harum rasanya.. ilah jy gantikan gula merah. kuih ni ilah jy selalu makan di KANTIN PERPUSTAKAAN NEGARA KUALA LUMPUR ketika pulang dari jogging di tasik titiwangsa pasti kami singgah sarapan di situ. bila dah guna air gula, tak perlu lagi masuk gula pasir dlm adunan tuu. dah jadi macam lompat tikam ... dan baru2 ni ramai kawan2 KITA GMM buat macam ni... tapi dlm versi yang berbagai2... resepi ni ilahjy main curah2 jer kalu pekat tambah santan/air...senang sangat nak sediakannya..
kuih ini ada dua warna satu hijau tanpa santan tak kelihatan dan yg putih itu ilahjy campurkan santan pekat bahan2 nya tepung beras dan tepung gandum.. sama atas bawah..
kemang yg panjang tu masam isinya putih. kemang yg pendek tu manis isinya kelabu sikit..
buat sambal belacan macam biasa ya kawan2 cuma lebihkan gula ...seimbangkan masam manis pedas...cili merah, cili padi, belacan garam gula



RESEPI TEPUNG PELITA AKA JONGKONG
ilahjy punya resepi sendiri..sukatan main agak2 jer.. tetap nak masukkan di sini sebagai rujukkan sendiri di masa depan

A: bahan air gula
sediakan 4 mangkuk macam diatas..
masukkan 3 sudu besar air gula melaka pekat di dasar mangkuk.
ikut manis gula masing2.

B:bahan hijau:

3 helai daun pandan dimesin
1 cawan air

3 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
2 cawan air ( masukan separuh dulu kalau keras tambah lagi)
sedikit pewarna hijau

caranya:
campurkan kesemua bahan , masak atas api kacau sehingga berkilat.
ambil sesenduk tuangkan ke atas air gula tadi.

C: bahan kepala putih:

3 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
3 cawan santan peakt (kalau pekat sangat tambah air)
garam

caranya:

campur kesemua bahan dan masak atas api sehingga berkilat
tuangkan sesenduk ke atas adunan hijau tadi. sejukan. makan panas2 lagi sedap.
begitulah kejadiannnya.

tidak sama dgn cara kwn2 yg lain buat jongkong yg terkenal seminggu ini ..
semasa kita mengacau adunan tadi kita akan dapat merasakan ia cair atau pekat maka di situ kita akan tambah air/santan . ikut selera masing2 samada nak keras atau lembut.

4 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ilah..
owhh.. akak panggil kemang eh? kitorang panggil binjai... mmg ada 2 jenis masam & manis.. masa sy ngandung anak no. 2 ritu ngidam nak mkn ni... mujurlah dpt.. hehe...

sedap kak kuih jongkong tu... lembut2 best..

MakNgah said...

eeiii... geram tengok buah binjai tu lah.. tak nampak pulak ada orag berjual kat2 sini

norhidana said...

buah kemang tu kalu kt johor org panggil buah binjai, pokok dia bsr sgt kan... tp kan dana tak penah mkn... heheh penah nmapk n bau dia wangi...

-sedapnyer tepung pelita akak tu, tp dh jd versi mcm bubur sum2 lak sbb mkn ngn gula... mkn sejuk2 sedap

ilahjy said...

2 ratna
dua2 nama dia hehehe..emm seb baik dpt makan.hehehe

2 mak ngah
dah pupuih kot kat kedah..kesian kan..awat lah depa tak tanam

2 norhidana
oo sama dng kedha lah ..binjai juga