terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







30 October, 2012

457. LAKSA BERAS ILAHJY

TERSEBUTLAH  KISAH    ILAHJY  MEMULA NAK  MEREKA  CIPTA  RESEPI  LAKSA INI.

ilahjy  masih  teringat lagi  kisah-kisah  duka  lara  ketika  mana  ilahjy  nak  makan  laksa  beras buatan  sendiri.  ketika  itu  ilahjy  berada di tingkatan  2 di  alor  star dulu  tahun 1980 ketika  itu.
arwah  datuk  ilah jy suruh  ilahjy  belajar  buat  laksa  ..  tapi  dengan  siapa???  ketika  itu  APA  JUGA resepi2   AKAN disimpan RAPAT  OLEH    PEMILIKNYA (KEDEKUT  ILMU  KATA  ORG  DOLU2) maaflah  ilahjy tak bermaksud  nak  umpat  ya..  tapi  itulah  hakikat.. ilahjy  pernah  minta  resepi  laksa  ini  dari  seseorang..tapi  dia  tipu  ilahjy  sekali   buat  habis  kesemua  tepung  putus  dalam  air..  huhuhuu  sedihnya.... tutup  sat  ceta lama..  
pada  satu  hari  ilahjy  mendapat  idea  dari  arwah  datuk hj  man.  wan suruh  buat  KANJI dulu baru diadun tepung.. maka  ilahjy  pun mereka  cipta  resepi  laksa  ini  dgn  cara  tersendri. ilahjy panaskan  air   setelah  mendidh  baru  dimasukkan  tepung  dan  diuli  panas2 dengan  senduk  kayu. kemudian  dicampurkan  tepung seterusnya  sehingga  boleh  dibentuk dan  ditekan  dlam  acuan. 
ALHAMDULILLAH  menjadi...  apa  lagi  arwah  datuk  dan  nenek  tersenyum  lebar  bila cucu mereka  dapat  menghasilkan LAKSA  BERAS  BUATAN  SENDIRI
KETIKA  itu  ilah jy  baru  berusia  14  tahun. maka  saban  minggu  arwah   tok munah dan  wan man pasti  suruh  ilahjy  buat  laksa ini dan  orang  kedah  pasti  tak  boleh  hidup  tanpa  laksa.  terutama  laksa  beras.
dari  hari  itu  kami  tidak  pernah  lagi  membeli laksa  paket.

setelah  sekian  lama ilahjy  tinggalkan  resepi  itu ..maka  hari  ini ilahjy  dengan  semangat  baru  nak  menghidupkan  kembali  ciptaan ku ini..  alhmdllah  menjadi  
ingin ilahjy berkongsi  bersama  kalian  dan  juga  anak2  dara  ilahjy  supaya  tak  pupus ditelan  zaman.  semoga  perkongsian  ilmu  ini  tidak  menjadi  sepertimana  ilahjy  ketika  mula belajar  dulu. semoga  kalian berhasil  membuatnya.

bentukan  adunan  kecil-kecil  supaya  sekali  tekan utk  sekali  rebus.  kalu  banyak2  nanti  laksa  tidak  cantik
bila  laksa  timbul  toskan dan  terus  dimasukkan  ke  dlam  air  sejuk dalam  2  minit.utk  membuang  kanjinya. 
toskan utk  kali  ke 2 dan  sedia  utk  dimakan


RESEPI  LAKSA ILAHJY
  bahan:

1 cawan tepung  beras
3  sudu   besar  tepung  gandum
3/4  cawan  air  panas

1 cawan  tepung  beras secukupnya  sampai  boleh  dibentuk

caranya:

1.ayak  tepung  dalam  bekas
2.masukkan  air  panas  kacau  guna  senduk  kayu  sehingga  sebati
3.masukkan  tepung  beras dan  uli  sehingga  sebati sehingga  menjadi  doh seperti  karipap  
tetapi  doh  ini  lembut  sedikit  dari  karipap.
4.bentukan  kecil-kecil  seperti  diatas masukkan  ke  dalam  acuan yg  ditabur  sedikit  tepung di dalamnya
5.tekankan  adunan  ke  dalam  periuk air  panas  yg  sedang  mendidih.
6.biarkan  3  minit  baru  di  kacau dengan amat  perlahan supaya  laksa  tidak  putus.
7.toskan  kemudian  terus  dimasukkan  ke  dalam  air  sejuk dan  toskan  utk   kali  ke  2
sedia untuk  dimakan.

selamat mencuba  resepi  ciptaan ilahjy seusia  14  tahun.  semoga  mendapat   berkat  aminnn... ilmu  yg  dikongsi  tidak  pernah  luntur  selagi  ia  digunapakai..

********************
Update   ramadan 13 , pada 22 julai 2013.


http://hudaahsin.blogspot.com/2013/07/laksa-beras.html?showComment=1374503826417#c1788412442885303417

 Inilah satu2nya respon dari pengunjung RSJY terima kasih kerana mencuba resepi ciptaan ku ini.. penghargaan buat puan huda.
Sila ke blog beliau utk lihat hasilnya.

Ketika mula ilahjy belajar dan praktikan mmg tekan dlm air mendidih..itulah hakikatnya, sbb ditakuti laksa putus ......   tapi dlm kadar yg mampu kita tahan panas. Betul juga catitan puan huda, kalu mendidih bole mencederakan tangan, mungkin kesilapan ilahjy sendiri nak terang secara ringkas agaknya... kesian puan huda sehingga cedera... oleh itu hati2 ya ...huhuhu.. harap maklum.

8 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam Ilah
wah rajinnya buat laksa sendiri,kak noor tak pernah buat pun sendiri lagu ni selalu beli ja balik rebus haha tabik spring yg panjang lah utk Ilah haha

K.Nor said...

wahhh terror ni, boleh jd tokey laksa gini :)

Yatie said...

rajinnya kak Ilah buat laksa sendiri, cantik plk tu kejadiannya...leh wat bisnes ni....

Nor Arbiwati Husin said...

salam..ilah

Nor Arbiwati Husin said...

salam...akak ni suka sangat makan laksa..nk buat tapi acuan xdah..kena mana nk beli acuan cam ilah ni???

ilahjy said...

salam nor arbiwati

boleh beli kat kedai pinggan manggkuk..terutama di kelantan byk jual ia dari tembaga..

rieyzana Mka said...

Zana pn suka mkn laksa biarpn zana bkn asal dr utara.. tapi x pernah wat laksa sendiri.. biasa beli yg dlm paket.. tkasih kak kerana berkongsi ilmu..

Huda Ahsin 2 said...

Assalamualaikum...

Salam perkenalan. Saya dah mencuba resepi Ilah dan Alhamdulillah menjadi dengan cantik. Insyaa Allah akan share dalam blog saya di masa terdekat (dengan sedikit perubahan). Harap tak keberatan. Terima kasih..