terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








18 May, 2014

638. MANGGO CASABLANCA

Zaman sekarang kalau giler bukan di tanjung rambutan atau hospital bahagia
Tapi giler pada keadaan. Hahaaa. Umpama MANGGO CASABLANCA ni. Memang sedap giler makan desert ni, sampai tak terkata sibongsu ku 16tahun tu... sedap giler hahaaaa.. rugi lah sapa2 yang tak ada hati nak mencuba membuatnya. Bukan kena masak pun. Hanya putar2 lapis2 dan bekukan..
Pertama tamanya ingin ilahjy rakamkan penghargaan buat cik gu salami simon rakan blog masak yg tersohor dialam maya ini. Selamat hari guru buat amie.
Kerana resepi manggo casablanca ini adalah hasil ciptaan amie bersama rakan gurunya, kajian demi kajian untuk hasilkan juadah yang memang sedap giler ni.
Tanpa usaha amie dan rakannya siapalah ilahjy untuk menikmati juadah istimewa ini. Kalau berdekatan rumah boleh laa oder dan rasa. Ini terpisah dek laut cina selatan... amie mengajar di lahad datu sabah..
Terima kasih ye amie. Kak abadikan resepi di blog kak yee. Disebabkan bahan2 tak de seperti mana amie buat, kak ilah cuba gantikan apa yg patut. 
Jika pengunjung2 blog nak mencuba sila ke blog amie yee. Dapatkan resepi ori amie.






Bahan2nya: olahan ilahjy sebab bahan tak de.

27 keping biskut 4 segi
1 buku cream cheese tatura 250 gm
1 kotak kecil 200ml whipping cream
300 ml susu pekat manis- ikut manis
1/4 cawan susu cair

2 biji buah mangga saiz L
Potong Nipis2 isi mangga untuk melapis
Dadukan untuk bahagian atas

Caranya: 3 lapisan biskut 4 lapisan cheese

Putar cream cheese sehingga kembang
Masukan whipping cream dan susus pekat,  putar sehingga sebati
Kemudian masukan susu cair putar lagi sehingga betul2 sebati
Ingatan semasa memutar hati2 guna kelajuan rendah dahulu kerana cecair akan terpercik. Lepas sebati baru guna kelajuan tinggi.

Guna loyang 4 segi
Masukan 3 senduk besar adunan cheese atas dasar loyang, sapu rata2
Susunkan 9 keping biskut. Tuangkan 3 senduk besar adunan cheese dan susun hirisan mangga.
SEBENARNYA ILAHJY DADUKAN KESEMUA MANGGA UNTUK SEMUA LSPISAN. KEPUTUSAN AMAT MENGECEWAKAN SEBAB SUSAH NAK POTONG. JADI IKUT PETUA AMIE. NIPIS2KAN ISI MANGGA.
Seterusnya lapisan ke2. Susun 9 keping lagi biskut dan tuangkan 3 senduk besar adunan cheese. Susun hirisan mangga.
Akhir sekali susunkan 9 keping biskut  yang terakhir. Tuangkan 3 senduk adunan cheese dan kesemua baki nya dan taburkan mangga yang DIDADUKAN diatas lapisan atas yang terakhir.
Sejukan 4 jam dalam peti sejuk. Untuk makluman hasil yang ilahjy buat ini  tidak membeku seperti amie buat. Sebab penggunaan susu cair(amie tak guna susu cair)
Hasilnya memang macam kek cheese leleh heheeee sedappppppp.... 
Terpulang mana satu kalian suka.
YANG PENTING KITA ENJOY BILA MEMAKANNYA.


Ini resepi hasil ciptaan amie



1 comment:

Amie said...

Kak Ilah,
tiap kali saya hidangkan resepi ini memang tak pernah ada yang tolak, minta tambah adalaaaa.... time ada keraian atau majlis makan2 cuba hidangkan he hehe tapi kena buat lebih laa