terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







25 August, 2015

762. ASAM PEDAS SIAM ILAHJY

Catatan dr fb

A
  • Mohon maaf ulang tayang... atas permintaan ilahjy cuba update sekali lagi bahan2 Utk ASAM PEDAS SIAM ikan keli bahan utam .jika tak suka tukar ikan kembong besar.
ASAM PEDAS SIAM ILAH JY
Bahan2nya:
5 èkor ikan keli atau ikan kembong
Cili kering dlm 15 biji jika pedas kurangkan rebus kasi lembut
3 sudu besar jintan manis
2 sudu besar rempah biji
2 sudu besar beras
2 ketul belacan sebesar ibu jari
1 biji bawang besar
1 ketul hàlià besar ibu jari
1 ketul kunyit hidup besar ibu jari
5 biji padi jika pedas kurangkan. Wajib buh...
5 btg serai diketuk
5 keping asam gelugor..maaf
Segenggam daun kesum
Timun dan bendi
Caranya:
Kisar kesemua bahan sehingga halus kalu ada sikit2 kasar tu sila tapis, guna 3 cawan air. Tapi ilah jy tak tapis...
Masukan ke dalam kuali. Ďidihkan bersama serai sehingga masak rempah2. Dalam masa 10 minit. Lepas tu tambah air secukupnya. Jgn cair nanti tak sedap. Pekat yang sederhana. Masukan asam keping, timun, bendi, garam,daun kesum sedikit je gula nak seimbangkan rasa. Masak sehingga empuk baru masukan ikan. Masak sehingga ikan empuk. Rasalah. Seimbangkan semuanya..
Selamat mencuba.




2 comments:

Liza said...

Nampak menarik resepi ni, lain dr yg lain...nnt bila2 blh try asam pedas ni pulak...

lia ummiirfan said...

asam pedas memang feveret kami sekeluarga! :))


Resepi Cheesecake Oreo di sini