sambal hitam pahang sedikit masam sebab belimbing buluh memang masam, sedang buah tomato ni kita tahu kadar kemasamannya kurang. dua2 sambal sedap ditekak ilahjy.
percutian 3hari 2 malam di CH selepas ikahjy jatuh sakut sejak 31 hb mac. jadi endak tak hendak amek kputusan utk bercuti. 8 april sampai 10 aoril 2016.syukur dgn tindakan itu, sblm turun dr Ch singgah beli tomato ceri sampai 5 bekas.
utk dibuat sambal tomato yg sedang viral di fb oleh geng masak2,
ilahjy buat adaptasi dr sambal hitam.
jadi kepedasan ikut selera kita.
2 kotak buah tomato ceri dlm 500gm kot.
15 biji cili padi
1/2 cawan ikan bilis
1 biji bawang besar
garam gula
blend bawang, cili padi, sampai hancur, baru masukan tomato, blend sekejap je. kasar2, tumiskan kesemua bahan dgn minyak yg cukup, sehingga kering, masa blend guna semaksimum air yg bole. rasa garam dan gula biar seimbang.
No comments:
Post a Comment