Resepi istimewa dari ilahjy...
Bingka berempah berlauk sardin
Adunan tepung sama mcm buat dadar atau cara..
Tengok gmbr kepekatan adunan.
Selalu ilahjy buat guna bekas blender cili utk sukatan.
Letak telur sebijik dlm bekas blender
Masukan air separuh bekas, tepung gandum tuangkan atas air menutupi 3/4 bekas blender tuu. Jika pekat atau cair tambah lah kmdian.
Letak garam, pewarna kuning, santan pekat 5,6 sudu, rempah beriani1sudu besar, rempah soto 1sudu besar.
Blend sampai halus.
Tengok kepekatan yg sesuai. Adjust...
Dlm inti sardin masukan rempah kari ayam satu sudu besar, daun bawang, daun sup, garam, air asam limau.
Gaul sebati. Tak perlu masak.
Panaskan acuan atas dapur gas. Tuang adunan 3/4 acuan. Masukan inti.
Bakar dlm oven suhu 170 selama 20mt.
No comments:
Post a Comment