terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







06 March, 2011

283. ikan nyok-nyok dan ikan seludu aka plotan

gulai ikan seludu/plotan utk lunch 6 mac 2011
dlm kuali baru padam api..aduhai dah tak tahan nak mamam kepala ikan ni.. sedappp...masa buat n3 ni jam 2pm dah kami semua dah makan dah pun.. jam 1 tadi..hehe..
gambar atas: ikan seludu/plotan yg baru dicuci dgn asam limau harga rm10

gambar bawah: ikan nyok2 saiz anak rm15..yg ibu dah habis kottt hehe> saiz pinggan makan
kalu yg besar tu sisik dia agak tebal kena kikis masa nak cuci.. yg bawah ni nipis jer sisik dia.

salam hari minggu
hari ini selepas balik dari senam dan taici di tasik dato kermat ilahjy ke pasar keramat yg terkenal dgn barangan yg mahal tuuu.. apa nak buat kedai aceh kat lorong 15 tu masih awal ikan belum sampai lagi dari pasar besar selayang..
maka terpaksa lah ilah jy redah ke pasar keramat tu penuh dgn lecak dan sabau jer la dgn harga yg agak mahal tu dr kedai2 lain...
cari punya cari jumpa lagi ikan nyok2 ni.. tapi yg kecil lah.. masa ilah jy masak tempoh hari beli kat kedai aceh ikan nyok2 tu saiz besar 3 kali zaiz yg ni... rasa agak sedappp yg besar tuuu.. yg ini belum masak lagi ya.. esok kot..
sebab hari ini ilah jy beli ikan seludu/plotan utk buat kari/gulai utara... sapa2 yg tak kenal ikan2 berkenaan silalah perhatikan dgn lebih dekat ya hehehe...

nak resepi tak gulai utara ni...? mcm biasa lah ya kawan2 caranya.
semalam ilah jy p pasar tani dlm kem DTHO jumpa buah belimbing beli sekilo dah buat dah sambal hitam pahang semalam..tapi tak amek gmbr sebab kamera anak ke 3 bawa lari ke sekolah hahha...

satu lagi nak khabau ya kawan .. masuk satu komen yg blog ni belemoih..aka comot... maaflah ilah jy ni bukan chef cuma isi masa lapang jer >nanti ilah jy cuba kemaskan dap0 ni supaya tak belemoih lagi.. yg penting niat nak berkongsi ilmu dgn kawan2 dan rasa ikhlas itu semoga dapat menyucikan yg belemoih di dapo ni ya kawan2> semoga niat itu dpt terlaksana dgn jayanya.. aminnnn terima kasih yg komen kerana sudi masuk dapo ni tanpa kenalkan diri.. tak de jejak.. boleh kenal???? ana kl sapa anda sebnarnya...belemoih tu tang mana ya?? kalu tak bgtau mana nak tauuuu huhuhuuuuuu...

bahan: masa tingkatan 2 dah masak kari/gulai ni...

kepala ikan dan seketul isi ikan plotan
timun/buah belimbing buluh

3 sudu besar kari ikan
bawang putih
bawang merah
halia
daun kari
halba campur(halba.jintan manis.biji sawi)

asam keping/asam jawa
santan secukup suka..ilahjy suka 5 sudu besar jer pati nya tak mau pekat2 takuttt...

tumis macam biasa ya kawan2..

***


2 comments:

Mas said...

kak ilah..
mas suka ikan plotan ni..
buat kari atau masak lemak cili padi memang bestkan kak..
kepala plotan memang sangat sedapp dibuat kari.....
mas suka sangattt..

ilahjy said...

mas cepat tol mas sampai ikan ni masih ada lagi mai la jemput makan..heheh selera kita sama kan dek...kalu tok yg masak lagi sedap tapi dah arwah dah.. huhuu