terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








03 March, 2011

280. ikan nyok nyok sambal nanas

update 6mac>>>sama tak ikan yg ilah jy beli kat pasar keramat seekor rm15 weyy mahal! sama tak dgn dlm akuarium dibawah ni? sebenarnya ikan ni kecil.. yg ilah jy masak tu besar punya.. tak tahu lah mana lebih sedap..sebab beli simpan utk esok 7 mac baru masak.. demi kawan2 yg belukenal ikan nyok2 ilah jy sanguup redah pasar yg kotor tuuu.. tah bila depa nak pindah kat keramat mall yg canggih tuuu jadi gajah putih ker gajah merah ker tak tau laaa..
pinjam en google punya gambar ..sat yaa.. nanti dah dpt amek kat pasar kita padam yerr..
rasanya mcam ni lah rupa ikan tuu tapi kalu kat luar dah pengsan lain benau rupanya... kesian kwn2 yg bertanyakan rupa ikan niii...ilah jy sedang usahakan amek gmbr dipasar keramat...

masak 2 mac 2011 jam 8 malam utk makan malam

resepi ikan lagi sekali.. bukan bermakna tak buat kuih muih ... cuma tak masuk dapo maya jer... semuanya siaran ulangan... takot kalian bosan lak..hihi..
sebenarnya ikan nyok2 ni ilah jy masak 2 mac jam 8 malam...utk makan malam.. siang nya tak masak sebab semua org tak de rumah..termasuk ilahjy sibuk melangsaikan segala hutang. termasuk hutang dgn ALLAH swt... sudah kah kalian menunaikan zakat bagi tahun 2011?
pagi 2 mac ilahjy berkejaran ke bank dan PPZ utk melangsaikan tuntutan tiap tahun ini... kalau simpan dlm tabung haji beres.. tapi asb.. kena urus sendiri la jwbnya..
semasa ke bank setiawangsa ilahjy turut bank in duit utk oder MACAROOOOON dari mamatiera... disebabkan hari2 memandang blog mama akhirnya hari ni setelah gaji masuk/(((duit en hb potong melalui gajinya lah ya kawan2..sebagai isteri tentera WAJIB dpt gaji dari suami undang2 terbaru.. 10 % dari gaji suami adalah gaji kita hahahah jom ketawa kawan2 tak kerja ada gaji...kesian en hb..dia kata habislah gaji abg.....!!!! asyik kena potong jer..kuikuikui...))))) ok sambung kisah macaroonnn..
ilah jy call mama utk dptkan akaun no.nya.. sepantas kilat mamatiera melayani ilahjy.. tahniah mama... disebakan mama ada no telipon di dapo maya senang ilah jy buat urusan kerana duit ni dtg mcm kilat.. kalu tak amek tindakan segera nanti pergi pun macam kilat...hehehe... niat nak makan macaroooonnnn (dalam sikit sebut...) harap tercapai hendaknya...

jom kita tengok resepi ciptaan ilahjy khas utk en hb yg tak leh makan yg gatal2 lagi sebab masih dlm pemulihan operate telinga 14 feb 20011 lepas...

bahan:

2 keping ikan nyok2 apa nama lain ya terlupa deennn/saiz besar juga ni..
1 keping/bulat buah nanas dadukan

bahan mesin
2 biji tomato
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar holand/saiz sederhana
1 sudu halba
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
1 sudu besar serbuk cili/kalau suka pedas tambah lah lagi

bahan sampingan :
daun limau purut sehelai
1 kuntum bunga lawang

1. mesin kesemua bahan ini dan ditumis dgn bahan sampingan menggunakan minyak yg secukupnya sehingga pecah minyak.
2. tambah sedikit air dan masukkan ikan nyok2 bersama nanas dadu dan garam secukup rasa
3. didihkan sehingga kuah menjadi pekat seperti dlm gambar dan sedia utk dimakan..
selamat mencuba.. halba banyak khasiatnya..sbb tu ilah jy selalu gunakan dari azali lagi...

ilahjy suka mereka cipta resepi masakn harian dlm pelbagai rasa.. maaf ya kalu disuruh ulang tayang masakan tsbt ilahjy tak dpt masak lagi..sebab bahan2 resepi dtg masa ilah jy sedang sibuk selongkar petisejuk.. apa yg ada dan rasa nak masuk ilah jy masukkan..tak ada resepi khusus.. hehe sampai en hb makan bertambah 3 kali tadinya..... heheh amboi2222 angkat bakul nampak!!! perasan lebih lak aku ni haha...


10 comments:

Mohamad said...

Ilahjy..
Kepala ikan nyok-nyok kalau buat kari sedap kan..

Baru-baru ini pi Melaka. Malam pertama pi makan asam pedas ikan pari. Malam kedua depa bawa makan ikan siakap.. Bila sampai kedah, masih terasa nak makan ikan tu. Apa lagi awai-awai lagi pi market borong. Beli 3 ekor ikan siakap.. murah sangat. Tak sampai pun rm30.

Adui.. puas makan. Kalau kat kedai tentu teruk kena belasah. Seekor ikan siakap yang siap dimasak rm25.

Bila tengok resipi ilahjy tu... teringin pulak rasanya nak beli kepala ikan.. orang kata cepat pelupa. Tapi tak pa la kot.. dah habis belajar dah...

izahdaut said...

Lorr kak ilah.. Ketinggalan ketapi. Smoga haby k.ilah cepat sembuh.
Akakk saya tak tau pun ada nama ikan nuok nyok.. Kiki.. Ikan nguk nguk tau le. Ikan kampong.. Hehe.. Sedap namapknya tu kak ..

Mas said...

mas pun suka buat kari kepala ikan nyok2...sedapp..
isinta lak selalunya digoreng dan dibuat sambal...sedappkan akak..
perempuan dalam pantang pun boleh makan kan ikan ni...

Wanieyra said...

ira tak pernah dengar pun nama ikan nyok2 ni.....lucu betul nama ikan ni!

azwandengkil said...

Apa nama betul ikan nyok-nyok ni kak?

ilahjy said...

2 moshar kwn sekolah kuss

murahnya ikan kat negeri kita ..lagipun ikan kita kat sana hijau2 baru naik darat.. naik temenung sampai KL jadi kembong hehe
lain kali kalu p melaka kita pakat2 buat gader2 dgn famly msg2 kita ajak pak din sama.. lain kali habaq awai2 sikit tau..
nak tau harga siap masak sekor siakap kat KL 40rm tu yg kecikk..huhu.

2 izah
maafkan kak sebab N3 pasal abg tu kak dah draftkan ia..sbb tu izah tak tau..
mcm2 nama ikan kan izah kak pun tersenyum baca..

2 mas
ya mmg betul.. khas utk org sakitan..hehe.. kita ni tumpang la sama..

2 ira
ada nama glemer ikan ni di selatan.. kalu utara itulah nama dia..

2 wan
nanti kak ilah cari nama dia ..kak luper laaa..huhu

Nieza said...

tgk gulai kak ilah ni....teringat mak kat kg selalu masak gulai ikan nyok-nyok ni kak....memang sedap kalau kat umah mak selang sehari mesti buat gulai heran tak jemu lak...org utara ni gulai la pilihan utama kan.

mokwonik said...

assalm kak ilah..hb dah ok ke tuh?? piqa pulak, dah baik ke yg bersimen ari tuh...mcm2 peristiwa berlaku, moga Allah permudahkan segalanye buat kak Ilah
ikan nyok2..1st time dengaq MIL dok sebut..tapi cek tak pergnah ghasa..kat n9 nih, so far tak pernah nampak btg idung ikan nih!! nanti kak ilah tunjuk gambo dia yeh!

ilahjy said...

2nieza
org utara mmg la gulai hari2 kadang2 masak sekali utk 2 hari lagi sedap dah mesra kuah dgn ikan.. ada lagi satu masak cuka ikan kembung lagi sedap simpan 3 hari..huhu ingt kat arwah tok..huhuuu

2 mokwo
anak kak dah ok aminn
abg masih dlm pemulihan katanya 3 bulan baruuu kering darah..huhuu
ikan nyok2 byk dipasaran nanti kak ilah masukkan ya

maz said...

Salam kakkk...lamanya xmain jejln ke dpur kekngkwn mcm ni..hehe..hb dan anak akak mcmana...smga cpat smbuh..kak ikan nyok2 tu ikan apa..xprnah tgk la plak..tpi xthu la klu kita je yg xkenal..hahaa..