terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







25 March, 2011

290. custard/blackcurrant teacake.. resepi derhaka kusss..

bakar petang 25 mac 2011 resepi khas derhaka..
perhatikan kerana terlalu nipis inti jem terburai di atas/bawah kek masa bakar hati2 ya kawan2.. kalu guna kastard mungkin tak terburai sbb dia kental kot.. huhuu

salam jumaat

dek kerana tergoda dan kecemburuan yg amat sangat pada kalian yg telah menghidangkan CUSTARD TEACAKE, saban hari saban masa maka ilahjy juga turut sama melangsaikan hajat ini.. tetapi terlebih dahulu nak pohon maaf pada tuan punya resepi asal.. ilah jy dah derhakan resepi ini seperti mana che mat gebu selalu derhaka pada resepi2 yg dicubai beliau.. tapi cmg derhaka selalunya menjadi dan sedap..
cuba kalian lihat akibat derhaka... terburai isi perutnya kerana makan sumpah hahahaaaa..jom gelak.. tapi hasil rasanya amatlah sedap dan gebussss kek ni.. ada ilah jy terbaca dlm salah satu dapo tak ingat sapa.. huhuu, katanya kek ni agak keras sikit... ia ker..? tapi dek kerana telur saiz kecil ilah jy guna 2 biji.. mmg halus mulus kek ni.. ranggup. selepas masak terus potong maka melelehlah luka nya.. si sulung kuss dah balik dari gambang UMP.. cuti 3 hari ni.. dia terus rasa terus dia cakap eeemmmm best sedap la mama.. pandai ma derhaka resepi tapi sedap.. hahahaha.. kembang kempis la idung kusss kena puji.. tapi inti tuu tak sedap kalu guna stoberi jem lagi sedap.. black currant tu agak pahit sikit..

memula nak ucap terima kasih pada che mat gebu kak ilah taipan resepi ini utk simpanan kak ilah. tapi kak ilah dah ubah suai sikit bahannya..ampun yaa kawan2 semua..

sumber rujukan:http://tiffinbiru.blogspot.com
bahan:

125 gm mentega
1/3 cawan gula halus
2 biji telur (asal 1 biji saiz a )
3/4 cawan tepung gandum (asal tpg naik sendiri)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla
1 camca teh baking powder( ilahjy tambah sbb tak guna tepung naik sendiri)
2 camca besar creamer susu/coffeemate ( ilahjy tambah nak kasi kick)

cara:
putar gula dan mentega sehingga kembang masukkan telur 1 per 1 putar lagi hingga kembang
masukkan tepung2 yg diayak bersama baking powder.
sapu loyang dgn marjerin dan tepung.
masukkan separuh adunan, letak jem kemudian tutup dgn separuh lagi adunan
bakar 170 selama 30 minit atau sehingga masak..

nota:tolong tebalkan sikit bahagian bawah sebab ilahjy buat terlalu nipis maka inti nya terburai di atas tuuu huhuuuu

inti: jem backcurrant/stoberi sebab malas nak buat sos kastard mcm kawan2 buat...

bahan kastard( kalau ikut resepi asal ya):

1 camca besar tepung kastard
1 camaca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat dan 30% air)
15 gm mentega
2 camca teh esen vanilla

satukan kesemua bahan kecuali mentega dan esen.
masak atas api sehingga pekat. padam api tambah mentega dan esen kacau rata biarkan sejuk.


8 comments:

Nieza said...

kak ilah, saya terbang jet laju nak mai mkn ni...terguda dah kak...tak leh jadi ni...rasa sekarang gak nk pi buat ni..hehehe jap tapau dulu bawa bekal..ekeke

ilahjy said...

cepatnya nieza sampai..heheh betul2 naik jet ni hikhik kek masih panas lagi ...kalu nieza buat tebalkan sikit tauu bawah adunan..

Lyza said...

kak ilah..sedapnya custard teacake tu..letak filing blueberry..perkhh confirm sedap ni..nk tapau sepiring..boleh? hehe

Mat Gebu said...

salam kak ilah....haha, eh saya pun nanti kan kak, nak try derhaka, buat custard tapi letak bluberi dalam dia...terima kasih idea akak ni...i likeee!!!

ilahjy said...

2 lyza
tu laa sedap mmg sedap tapi nak juga cuba resepi asal..manatau lagi sedap..kak juga suka kastard..

2 mat gebu
wkslm cmg.. cifuuuu lagi la pandai kak ilah ni hanya kebetulan jer ni malsan punya cerita..hehe

Mas said...

wahhh..mas pun suka versi2 derhaka ni..he..he..
mas pun suka kek ni..sedappp

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ilah..

kdg2 tu bukan niat nak derhaka.. tapi keadaan atau ketiadaaan bahan2 tu yg buat kita kena derhaka... hehe.. kalau nak sedap dengar.. jangan kata derhaka.. tp katalah 'letak bahan apa yg ada dalam simpanan' kikiki...

ilahjy said...

2 mas
hehe kalu ditambah menjadi ok la mas..kita rasa puas.

2 diha..
tula kak ilah pun ingt nak guna ayat lain rasa kurang sesuai laa ..boleh diterima pakai ayat diha tu..maceh emmmm..muahhh...