terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








28 June, 2011

324.. LOMPANG DURIAN & APAM PELANGI CUTE

baru hari dpt buat n3 kuih muih..
tidak bermakna ilahjy tak masak kuih dll.. hari2 masak cuma masakan itusss tak berapa molek kejadiannya maka tak masuk lah jadi catwalk kat dapo maya ni.. jalan dah betul tapi baju tak lawa nanti penonton ketawakan model kan kesiannnn huhuaahuaaa.....

hari ini jam 3 petang ..28 jun 2011 jiran ilah jy puan zanty tingkat 10 akan ke TURKI mengikuti suami nya yg akan bertugas disana selama 2 tahun. maka seorang sahabat baik beliau ditgkat 3 akan mengadakan jamuan ringan utk zanty. jadi dikesempatan ini ilah jy ingin menyumbangkan 2 menu yg manis ini. maindish BAKSO INDONESIA... best sedap tau.. raya dulu dah makan. puan yuni tuan rumah berasal dari indonesia berkahwin dgn org MELAKA... jadi dpt lah hari ni makan lagi sekali BAKSO kesukaan ilahjy...

mari kita saksikan kuih yg telah ilah jy siap buat baru kejap ni tadi.... resepi ulang tayang ni cumaaa lompang durian jer resepi baru masuk dapo ILAHJY.

alkisah lewat ptg semalam buat lompang amek resepi asal dari rumah CT DELIMA. ct pula amek dari my resepi... lompang ct ada lesung pipit tapi ilahjy langsung 1 biji pun tak ada pipit sebab kesemua burung PIPIT dah terbang...ke rumah ct delima ngeh ngeh... mungkin kesilapan guna air gula yg masih panas.. tak pe ct lain kali kak ilah ikut petua ct yaaaa..... dah faham.. semlam kelapa kehabisan di kedai hari baru ada . barulah hari ni dpt jamah lompang durian ini...saja masukkan durian yg ada dlm simpanan...lebih buat bubur jagung...dan serawa... disebabkan kejadian tak cantik maka ilah jy cuba selimutkan lompang ini supaya cantik kuikuikuiiii... cover maluuuuuu... tapi sedap juga la ada perasa durian tuu... jom layanzzzzzz..... lagi sedap kalu air tu gantikan dgn santan.. lain masa nak buat lah...

resepi asal amek dr dapo CT DELIMA. tapi ilahjy tambah 3 ulas buah durian.

lompang durian

bahan:

2 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung sagu/ubi
1 cawan gula
1 sudu teh air mawar
4 cawan air
(2 cawan bancuh tepung dan 2 cwn lagi masak gula dan daun pandan kemudian sejukkan )
daun pandan
3 ulas isi durian (di blend bersama 2 cawan di atas sebelum dibancuh dgn tepung.)

caranya:

satukan kesemua tepung dan bancuh dgn air durian. sehingga sebati. kemudian masukkan pula air gula kacau sehingga sebati.
panaskan acuan lompang selama 5 minit. kemudian tuangkan adunan dan kukus selama 25 minit. buka tudung seketika biar lubang terbentuk. baru diangkat.. begitulah petua CT DELIMA ya puan2.. terima kasih ya ct...

apam pelangi resepi ulang tayang

bahan:

4 biji telur
2 sudu teh ovellet
1 sudu teh esen vanilla
300gm tepung gandum
300gm gula halus
250 ml santan kotak
1 sudu teh serbuk penaik

caranya:

putar telur, gula dan ovellet sehingga gebu.
masukkan tepung yg di ayak dgn serbuk penaik, berselang seli dgn santan kacau sehingga sebati guna senduk kayu. warnakan dan kukus selama 15 minit acuan kecil/lompang. kalu acuan besar 30 minit. hari ni guna acuan kecil supaya senang tetamu amek dan makan muat2 mulut jer hehe...

4 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wahhh.. rajinnyer kak ilah ni... mcm2 dibuat.. tp takperlah kan kak.. bersedekah pd jiran yg nak berpindah jauh..

ilahjy said...

betul tu ratna.. bila sampai umah kenduri tu kuih penuh meja tak tahu mananak tuju..makanan pula berat2 belaka..

Deliah's Deli said...

kak,mcmnana nk bt lompang yg lembut..sbb bl sy bt jd keras belah bawah :(

izahdaut said...

comel2 kuih kak ilaj buat.. suke tengok