terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








02 June, 2011

319. talam cincau

lagi lagi talam... emmm gara2 nak menghabiskan cincau lebihan buat puding tembikai.
asas resepi dari talam cencol.. sudah tentulah resepi dari yatie JB sinar kehidupanku..ratu talam.. ilahjy kukus malam tadi jam 10 malam baru siap.. dan dipotong pagi ini utk sarapan dan dibawa ke taman tasik utk kwn2 di situ...rasa talam ni kenyal2 lah sebab cik cincau tuuu ilahjy cuba parut tapi tak boleh terpaksa guna pisau tak berapa molek kejadiannya... apapun jom layanzzz resepi ...

sarapan 2 jun 2011

bahan bawah:

200 gm tepung beras
250 ml santan pekat
450 ml air
1 sudu besar tepung jagung
150 gm gula
1 sudu teh garam

cincau secukupnya.

bancuh kesemua bahan sehingga sebati kacau atas api sehingga naik wap baru dimasukkan cincau. kukus selama 20 minit atau kering. cakar dgn garpu tuangkan kepalanya. kukus selama 30 minit. loyang hendaklah disapukan minyak.

bahan atas:

300 gm gula merah/150gm gula merah sebab kehabisan stok
50 gm gula/150 gm ilahjy tambah kalu suka manis kena lebih lagi.. ini setakat manis2 buah ajer ya puan2...
500 ml air
daun pandan

kesemua bahan ini dimasak sehingga mendidih .

150 gm tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
3 biji telur
250 ml santan pekat
1 sudu teh garam

bahan ini bancuh sebati dan dikacau sehingga naik wap dan tuang ke atas bahan cincau dan kukus sehingga masak selama 30 minit.

7 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

good idea gak Kak...boleh pelbagaikan kuih talam....

Anna Qawina said...

uuuu..sedapnya..tp kuih2 gini ank2 kurang gemar..buat kang kita gak dok ngap..huhu

ilahjy said...

2 naz
emmm kena pandai atur kepala dgn bawah biar sesuai rasa..

2 anna
kak buat semua kasi org2.. tinggal sikit jer kat umah sbb depa semua tak suka sgt...manis2 lembek2 hehe

Yatie said...

uwaaa menariklah talam cincau ni..good idealah akak ni...nak rasa mesti kena wat sendirikan...

ilahjy said...

2 yatie
ratu talam mesti kena cuba..ekeke.. baru dpt menilai rasanya.. sorg pak cik kat taici tu amat suka sbb kak ilah kurangkan gula separuh dr sukatan..sbb dia ada pyakit K.M

Nieza said...

wah ada talam cincau pula...idea yg bagus saya pun ada terfikir gk nk abiskan stok cincau tu....btw tq sharing yer puding tembikai tu dah sampai ke Finland dah tu...hehe

ilahjy said...

2 nieza...tak mau membazir la tuuu tukaq cendoiii dgn cincauuu nanti nak buat cendoiii pula kak suka rasa gula merah tuu mcm kuih tepung talam tokkkk huhuuu