Selamat pagi ....
ketika ilahjy mengupdate dapo maya ini. jam menunjukkan jam 2.40 pagi.... pagi sabtu bersamaan 3 syaaban... bukan jadi musang tau...awal tadi dah tido jam 10.. terjaga terus tak leh tido la weyyyy.. apa lagi godek2 resepi yg bersepah godek2 gambar yg tak bersusun.. dan terus buat N3 pasal makanan lauk pauk malam tadi.
pada mulanya ilahjy nak buat dadar telur mcm biasa kita buat... tapi semasa nak amek kuali leper terpandang kuali tako ni yg dah hampir setahun tak berusik... terus ilah jy gunakan utk membulatkan dadar telur .... ada sikit kelainan dadar telur kali ni...
jom tengok resepi caca marba ilahjy nie
bahan:
2 biji telur
2 helai daun sawi bunga dimayang halus
1 sudu besar cencaluk kurangkan jika terlalu masin
1 sudu besar lobak merah dadu kecil
sedikit bawang besar dadu kecil
sedikit renjisan lada sulah
caranya:
campurkan kesemua bahan kacau rata seperti biasa.
panaskan kuali/acuan takoyaki tanpa minyak.
masukkan adunan telur tadi penuhkan seperti dalam gambar
masukkan lebihan /lelehan telur ke dalam bulatan dan balikkan seperti dalam gambar
supaya telur masak dan akan menjadi bulat seperti takoyaki..
jangan lupa renjiskan sedikit minyak selepas bahagian bawah masak,
utk mengaringkan telur . pusing2 kan telur sehingga garing.
makan dengan sambal belacan.. dapat 6 biji sahaja.
3 comments:
salam syg kak ila,wahh pepagi dh bgun yer..time tu kita dh x sedar dah..akk cantik acu tue,bkenan la pulak..he he nampak sedap pulak telur tue kak..leh tiru nnt:)
ini macam acuan takoyaki @ bebola sotong yang org jepun selalu buat tu. kat mana nak dapat ye? berkenan jugak ni
2 zila
jom la cuba .. p beli acuan dulu kalu tak ada.
2 wani
acuan tu kak beli kat c4 wangsa maju..mmg la asal tu acuan takoyaki..hehehe
Post a Comment