1/2 kilo udang besar belah belakang dan buang separuh kulitnya
3 sudu besar asam tempoyak
2 batang serai
5-6 biji cili padi
1/2 sudu besar cili kisar
2 keping hirisan halia
sedikit kunyit hidup
1 keping asam gelugor
1 cawan air
caranya:
satukan kesemua bahan dan kisar sehingga halus,
masukkan ke dalam kuali panskan sehingga mendidih
masukkan udang dan asam gelugo dan garam
masak sehingga pekat.
4 comments:
Assalam Ilahjy...lauk ni tak guna santan ye? nak cubalah sebab ada tempoyak baru beli, taktau nak masak apa kalau tempoyak ni...terima kasih ye.
salam syg kak ilah..nampak sedap btul kuning2 lg..membuka selera..kecur btl tgok:)
sedapnya Kak Ilah.. mesti rasanya masam2 manis kan..
S.E.D.A.P!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Post a Comment