terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








22 July, 2012

424. IFTAR 2 2012. AGAR2, IKAN TONGKOL ASAM PEDAS KARI TERUNG

agar2 biskut harimau bergula melaka sebagai pembuka puasa hari ini

lauk pauk hari ini yg serba ringkas,ikan tongkol asam pedas kari, lala besar rebus dan sayur mayonis serbuk kari...




AGAR-AGAR GULA MELAKA PERASA BISKUT

bahan:

10 g agar-agar serbuk

1 cawan susu cair
1 cawan air
2 biji telur

2 ketul kecil gula melaka
2 cawan air
1/4 cawan gula pasir

sedikit garam

4 keping biskut coklat tiger
1 sudu besar serbuk koko.

caranya:

1. masak gula melaka dan gula pasir dengan 2 cawan air sehingga hancur tapiskan.
2. satukan agar2, susu cair, telur dan garam kacau sehingga sebati.
3. masukkan ke dalam air gula tadi. masak sehingga mendidih dengan api perlahan.
4. kisar biskut dan serbuk koko dan ayak.
5. masukan ke dalam agar2 tadi kacau sebati dan boleh diangkat. tak perlu mendidih lagi.
6. tuangkan ke dalam bekas yg digemari.
semua sayur dipotong dan direbus bersama air mengandungi garam dan sedikit minyak
toskan. campurkan mayonis dan serbuk kari gaul rata. campur sayur tadi.
lala besar masak rebus dgn serai
IKAN TONGKOL ASAM PEDAS KARI TERUNG

bahan:

1 ekor ikan tongkol hitam saiz sedang dipotong direbus dgn asam keping dan garam

7 sudu besar cili mesin
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar biji ketumbar
1/2 sudu besar jintan putih
1 sudu besaar halba
bawang besar
bawang putih
1 sudu besar belacan
1 sudu besar kerisik

caranya:

mesin kesemua bahan sehingga halus, tumis dengan minyak yg mencukupi sehingga garing
masukkan air rebusan ikan dan asam keping tadi masukkan terung dipotong bulat. rebus sehingga terung separuh empuk, kemudian masukkan ikan. rasa garamnya. masak sampai mendidih .sedia untuk dihidangkan.

2 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Salam, Kak Ilah..

Adoilaaaaa, mula2 kita dah terkejut baca Agar2 Biskut Harimau, rupanya biskut tiger, aummmmmmmmm!!

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum kak Ilah..

Selamat meneruskan ibadat puasa ye kak..

Amboiiii..lauk pauk beserta dessert akak.. Bukan ringkas tu kak oiiii...hehehe... So yummy lauk2 tu exp lala tu..nyum....