lauk pauk hari ini yg serba ringkas,ikan tongkol asam pedas kari, lala besar rebus dan sayur mayonis serbuk kari...
AGAR-AGAR GULA MELAKA PERASA BISKUT
bahan:
10 g agar-agar serbuk
1 cawan susu cair
1 cawan air
2 biji telur
2 ketul kecil gula melaka
2 cawan air
1/4 cawan gula pasir
sedikit garam
4 keping biskut coklat tiger
1 sudu besar serbuk koko.
caranya:
1. masak gula melaka dan gula pasir dengan 2 cawan air sehingga hancur tapiskan.
2. satukan agar2, susu cair, telur dan garam kacau sehingga sebati.
3. masukkan ke dalam air gula tadi. masak sehingga mendidih dengan api perlahan.
4. kisar biskut dan serbuk koko dan ayak.
5. masukan ke dalam agar2 tadi kacau sebati dan boleh diangkat. tak perlu mendidih lagi.
6. tuangkan ke dalam bekas yg digemari.
semua sayur dipotong dan direbus bersama air mengandungi garam dan sedikit minyak
toskan. campurkan mayonis dan serbuk kari gaul rata. campur sayur tadi.
lala besar masak rebus dgn serai
IKAN TONGKOL ASAM PEDAS KARI TERUNG
bahan:
1 ekor ikan tongkol hitam saiz sedang dipotong direbus dgn asam keping dan garam
7 sudu besar cili mesin
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar biji ketumbar
1/2 sudu besar jintan putih
1 sudu besaar halba
bawang besar
bawang putih
1 sudu besar belacan
1 sudu besar kerisik
caranya:
mesin kesemua bahan sehingga halus, tumis dengan minyak yg mencukupi sehingga garing
masukkan air rebusan ikan dan asam keping tadi masukkan terung dipotong bulat. rebus sehingga terung separuh empuk, kemudian masukkan ikan. rasa garamnya. masak sampai mendidih .sedia untuk dihidangkan.
2 comments:
Salam, Kak Ilah..
Adoilaaaaa, mula2 kita dah terkejut baca Agar2 Biskut Harimau, rupanya biskut tiger, aummmmmmmmm!!
Assallamualaikum kak Ilah..
Selamat meneruskan ibadat puasa ye kak..
Amboiiii..lauk pauk beserta dessert akak.. Bukan ringkas tu kak oiiii...hehehe... So yummy lauk2 tu exp lala tu..nyum....
Post a Comment