apa pun jom layan menu berbuka ke 10, 30 julai.. masih lagi dalam suasana KEMANG. Maka kali ni ilahjy buat sambal belacan kemang. agak masam sikit kena tambah lebih sikit gula... baru seimbang rasanya...
sementara tu pemanis mulut pula tepung pelita...dah seminggu nak makan, hari ni baru terlaksana impian... daun pisang tak de dalam mangkuk pun jadilah.. janji ada daun pandan yg enak dan harum rasanya.. ilah jy gantikan gula merah. kuih ni ilah jy selalu makan di KANTIN PERPUSTAKAAN NEGARA KUALA LUMPUR ketika pulang dari jogging di tasik titiwangsa pasti kami singgah sarapan di situ. bila dah guna air gula, tak perlu lagi masuk gula pasir dlm adunan tuu. dah jadi macam lompat tikam ... dan baru2 ni ramai kawan2 KITA GMM buat macam ni... tapi dlm versi yang berbagai2... resepi ni ilahjy main curah2 jer kalu pekat tambah santan/air...senang sangat nak sediakannya..
kuih ini ada dua warna satu hijau tanpa santan tak kelihatan dan yg putih itu ilahjy campurkan santan pekat bahan2 nya tepung beras dan tepung gandum.. sama atas bawah..
kemang yg panjang tu masam isinya putih. kemang yg pendek tu manis isinya kelabu sikit..
buat sambal belacan macam biasa ya kawan2 cuma lebihkan gula ...seimbangkan masam manis pedas...cili merah, cili padi, belacan garam gula
RESEPI TEPUNG PELITA AKA JONGKONG
ilahjy punya resepi sendiri..sukatan main agak2 jer.. tetap nak masukkan di sini sebagai rujukkan sendiri di masa depan
A: bahan air gula
sediakan 4 mangkuk macam diatas..
masukkan 3 sudu besar air gula melaka pekat di dasar mangkuk.
ikut manis gula masing2.
B:bahan hijau:
3 helai daun pandan dimesin
1 cawan air
3 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
2 cawan air ( masukan separuh dulu kalau keras tambah lagi)
sedikit pewarna hijau
caranya:
campurkan kesemua bahan , masak atas api kacau sehingga berkilat.
ambil sesenduk tuangkan ke atas air gula tadi.
C: bahan kepala putih:
3 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
3 cawan santan peakt (kalau pekat sangat tambah air)
garam
caranya:
campur kesemua bahan dan masak atas api sehingga berkilat
tuangkan sesenduk ke atas adunan hijau tadi. sejukan. makan panas2 lagi sedap.
begitulah kejadiannnya.
tidak sama dgn cara kwn2 yg lain buat jongkong yg terkenal seminggu ini ..
semasa kita mengacau adunan tadi kita akan dapat merasakan ia cair atau pekat maka di situ kita akan tambah air/santan . ikut selera masing2 samada nak keras atau lembut.
4 comments:
salam kak ilah..
owhh.. akak panggil kemang eh? kitorang panggil binjai... mmg ada 2 jenis masam & manis.. masa sy ngandung anak no. 2 ritu ngidam nak mkn ni... mujurlah dpt.. hehe...
sedap kak kuih jongkong tu... lembut2 best..
eeiii... geram tengok buah binjai tu lah.. tak nampak pulak ada orag berjual kat2 sini
buah kemang tu kalu kt johor org panggil buah binjai, pokok dia bsr sgt kan... tp kan dana tak penah mkn... heheh penah nmapk n bau dia wangi...
-sedapnyer tepung pelita akak tu, tp dh jd versi mcm bubur sum2 lak sbb mkn ngn gula... mkn sejuk2 sedap
2 ratna
dua2 nama dia hehehe..emm seb baik dpt makan.hehehe
2 mak ngah
dah pupuih kot kat kedah..kesian kan..awat lah depa tak tanam
2 norhidana
oo sama dng kedha lah ..binjai juga
Post a Comment