terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








16 February, 2013

475. CAPATI DAN PURI cara ilahjy

DUA  SEKAWAN  SIRAM   BERSAMA
puri  ini  ilahjy  guna  2  bahan  gabungan bersama iaitu  lebihan  tepung  ata dgn  tepung  gandum, campur  susu air  panas  dan  baking  powder, garam

semasa  bakar capati  sila  tekan2  dgn  tuala  basah  atau tisu  basah utk  kembungkannya
 dua2 bahan  di gelek  nipis dan  tutup  dgn  tuala supaya  tak  kering dan  diperap  seketika

BAHAN  UNTUK  CAPATI  CARA  ILAHJY: sukatan  main  agak2 ..

2 cawan  tepung  ata 
2  sudu  besar  minyak  sapi
sedikit  garam
1/2 cawan   air  suam (sila  tambah  jika  adunan  keras)

CARANYA:
ayak  tepung  ata, masukkan  garam dan  minyak  sapi  gaul  rata jadi  serbuk  roti.
tambah  air  suam uli  sehingga  sebati.  lembut  sedikit  dari  adunan  karipap.
bulatkan dan  gelekkan bersama  taburan  tepung  ata supaya  adunan  tidak melekat.
ketebalannya sederhana  nipis  mcm  buat karipap.
tutup  dengan  tuala  lembab dan  perap  sebentar.
panaskan  kuali  tanpa  minyak  bakar  dengan  cara  menekan tuala  lembab  keatas  permukaannnya supaya  ia  kembung dan sehingga  keperangan.
semasa  hendak  makan  tepuk  capati dengan  tangan  supaya  ia  lembut. 

BAHAN  UNTUK  PURI  CARA  ILAHJY lebihan  tepung  ata capati tadi,
sukatan  agak2 juga

1/2  cawan  tepung  ata
1  cawan  tepung  gandum
1/2 sudu  teh  serbuk  penaik
1/2 sudu  teh  garam
1/4  cawan  susu  cair
1/4 cawan  air  panas

CARANYA:

Campurkan  kesemua  bahan uli  sehingga  lembut
lembut  sedikit  daripada  adunan  karipap. bulatkan  dan   gelek senipis  karipap
panaskan  minyak  sebanyak  mungkin. bila  minyak  betul2  panas
baru  dimasukkan  kepingan  puri  satu  persatu.  sila  taburkan  minyak  ke  atas
 puri  semasa  mengoreng  supaya  ia  kembung  sekata  macam  dalam  gambar.

kedua dua  makanan  ini  enak  dimakan  dgn  kari  atau  dalca 


No comments: