terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








25 February, 2013

483. KEK NENAS VERSI ILAHJY

 Salam  sejahtera. selamat  bertemu  kembali  dipagi  isnin.  setelah  2  hari  ilahjy  pulang  ke  MELAKA  untuk  menguruskan  2  buah  kebun  yg  berlainan  kawasan..hari  ini  terasa  juga  keletihannya. ALHAMDULILLAH  dengan  izinNYA. hari  sabtu  ilahjy  bersama  en  hb  selamat sampai  di  MELAKA jam  4.30  petang  sesak  hway  dek  krn  kemalangan  kecil. setibanya  di   kampung  kerja2  menguruskan  iaitu  perancangan  awal  telah berjalan  dengan  lancar.
pertama  semasa  singgah  minum  petang  ditepi  kampung  en  hb  kami  bertemu  dengan  cina  pembekal barangan  pagar kebun,  cina  tu  hantar  papan  ke  kedai tu, kebetulan  ... terus  ilahjy buat  rundingan  dgn en LUTAI. beres  1  kerja.
terus  ke  kebun  adik ipar PULAI  DARAT untuk  melihat kerja memagar  kebunnya yg  hampir   siap. kebetulan  ilahjy  bertemu  dengan  tukang  pagar.  maka  ilahjy  teruskan membuat temujanji  untuk  kerja2  memagar  kebun  getah  kami  pula.di SERKAM  DARAT
seterusnya kami  pergi bertemu  pula  dengan  sepupu  en  hb  untuk  kerja2  meracun  kebun  seluas  11/4  ekar dengan  siap  membeli  beberapa  botol  racun  serta bayaran  upah  meracun  sekali.  sebab  projek  memagar  akan  berjalan  awal  mac nanti..
alhmdulillah  kesemua  berjalan  lancar. tak  pernah  kami  merancang  sebegitu  rupa.cuma  niat  sahaja  utk   terus  membangunkan  kebun  tinggalan  orang  tua. ALLAH  perlancarkannya  dengan  mudah  pada  sabtu semalam.23 feb  2013
pun  begitu  lot  rumah  kg  tersusun  ilahjy  juga  diracuni juga.  hati  bukan  kepalang  suka  sebab  pagar2  keliling  tanah  lot  itu  telah  siap beberapa  hari  lepas. teguh  berdiri  tiang2 besinya .yang  dahulunya  didirikan  dengan  batang  kayu  pokok akasia  sahaja,  telah  mereput  setelah  2  tahun  didirikan..
syukur  kami  sekeluarga  pada  ALLAH S.W.T dengan  semua  kerja  dipermudahkan  ini.AMINNN

BERBALIK  KEPADA KEK PULA 
maaflah ilahjy  kongsikan  kegembiraan di  atas bersama  kalian.
kek  nenas  ini  ilah jy  reka   kerana nak  menghabiskan  nenas  adik  ipar yg  kami  amek  dimelaka  2  minggu  lepas. maka  inilah  hasilnya.  bercucuk  tanam  pada  tanah. 

               selepas  keluar  dari  oven   terus  ilah  jy  keluarkan  dan  terus  potong memang  gebusss  sangat lembut dan agak  lembab. 
   keratan  rentas  kek nenas  ilahjy
  tak perlu  tunggu  sejuk  ilahjy  terus  sapukan  lebihan  nenas  tadi  ke  atas  kek

 Bahan:

1 cawan  marjerin (rupa bentuk asal-tak cair)
2 cawan tepung  gandum
1/2  cawan  gula  halus
1/2 cawan gula  merah/brown  sugat
1 cawan nenas
1/4  cawan  susu  cair
6  biji  telur gred b
1  sudu  besar  ovellete
1 sudu  teh  baking  powder
2  sudu besar  tepung  kastard

caranya:

1. satukan  gula,telur, *marjerin, ovellete putar sehingga  gebu  dan  lembut/mulus
2. masukkan  tepung2, baking  powder,susu,esen  vanilla, putar  lagi  sehingga  gebu. kekalkan  kegebuan adunan.  (maaf  marjerin  lupa  dimasukkan  dlm barisan 1 diatas.) tak  perlu  cair kan.
3.lepas  tu  masukkan  nenas putar sebati.
4. bakar  dalam  oven  kepanasan 170  darjah  30 minit  atau  sehingga  cucuk  lidi  jadi  kering.

cara membuat  nenas  cara  ilahjy:

1 biji nenas  saiz sedang
1  batang  kulit   kayu  manis
1/2  cawan  gula  jgn  manis sbb  kek  sudah  ada  gula
lebihan  nenas  jadikan  sapuan  diatas  kek

caranya:

bersihkan  nenas  buang  pulur,
mesin  bersama  1/4 cawan   air sehingga  halus
panaskan  dalam  kuali  bersama  gula sehingga  pekat tapi  tidak  kering.
ilahjy  perlukan  nenas  pekat untuk  kek  ini.
sila  perhatikan  nenas  yg  ilahjy sapukan  atas  kek  itulah kepekatannya
tidak  kering  sedang2  boleh  disapu seperti  jem.

 VERSI  KE 2 RESEPI  YANG  SAMA

 selain  dari  versi  pertama diatas  ilahjy sediakan  kek  ini  dalam  bentuk  muffin pelbagai  rupa.  ikut  selera dan kemahuan mereka cipta

ilahjy  berikan  inti blueberry ditengah2 lapisan  kek dan  juga  hiasan  diatasnya

letakan  kepingan  oreo dan  tambahkan  adunan  sekeliling oreo supaya  oreo melekat  dan  sedikit  tenggelam selepas masak.ilahjy  guna  aising  beg.

5 comments:

NoorS Alias said...

Salam k.ilah jy,, saya baru disini, insya allah jd follower lps ni,, tima kasih utk resepi ni,.dh lma cri resepi kek nenas,,

Gee® said...

Dah lama tak buat kek guna merjerin ni... nmpk sedap... teringin nk cuba lah...

Yatie said...

Yatie suka kek nenas, kalau dekat mesti dpt rasa ni...rajinnya akak wat kek segala..tq berkongsi idea dan resepi..

Cendana Kasih said...

salam.. org melaka rupanya kat Ilah ni..kg mertua saya di Sg Udang..

nampak gebu dan sedap kek nenas tu.. tp takde kerajinan nk menge'kek'.. tp kalo makan-rajin.. hehehe

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum..ooooo pagar kebun rupanya yang saya lihat kat fb tadi pagi..Gembira bila dengar segala urusan berjalan dengan lancar dan didoakan semoga segalanya dipermudahkan...

Kek nenas pun nampak menarikkkk....