SALAM HARI JUMAAT PENGHULU SEGALA HARI SEMOGA KEHIDUPAN KITA AKAN LEBIH DIBERKATI DAN DIJAUHI PEKARA PEKARA YANG TIDAK DIINGINI. SENTIASA HENDAKNYA KITA DI DALAM LINDUNGAN ALLAH S.W.T
hari ini ilahjy hendak mengambil kesempatan memberi sedikit pendapat tentang makanan ke dua2 buah negara yang penuh dengan adat budaya masing2. budaya timur yang penuh dengan sopan santun biar dari pergaulan mahupun dalam permakanan.
ilahjy bukanlah pandai berkata-kata, tapi pagi ini bangkit satu idea untuk memperkatakan tentang 2 jenis kuih di bawah. 1. KUIH CARA MALAYSIA. DAN 2.KUIH TAKO JEPUN(kuih jepun)
Berdasarkan pengunaan bahan adalah sama. iaitu tepung gandum dan telur cuma kuantiti air nya sahaja jauh berbeza.. kuih cara agak pekat sedikit bancuhannya manakala tako jepun ni cair...2 kali dari bancuhan cara. cara menggunakan acuan berbunga lawang atau lonjong. tako jepun ni acuan bulat cara masaknya secara membulatkan adunan ketika adunan sudah hampir garing. manakala kuih cara tak perlu dibulatkan/terbalikkan. adakalanya kita tangkupkan ke dua2 biji menjadi satu. tako tak perlu di satukan kerana ia telah dibulatkan...
tentang intinya pula kuih cara ada manis dan pedas, tapi inti tako jepun ni tak ada pedas atau manis cuma dimakan bersama sos cili atau mayonis...HARAP MAAF JIKA SALAH BUAT PERBANDINGAN. cuma berdasarkan resepi dan citarasa..
SARAPAN PAGI JUMAAT DENGAN TAKO JEPUN BERINTI KETAM DAN SOSEJ DAGINGKUIH CARA MALAYSIA
inti kari ayam pedas
KUIH TAKO JEPUN
inti sayuran dan isi ketam,sotong,sosej dsgbnya
2 comments:
dua2 kuih ni saya suka.. tp takoyaki tu dh lama tak makan, skang ni baru ada jual kat pasar tani, tp tak sempat nk pegi sbb ujan jer tiap2 hari selasa :(
Assalamualaikum Kak..Cara saya paling suka tak kira manis/berlauk...Tako baru pernah makan 2 kali..itu pun beli...
Post a Comment