terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







08 March, 2013

489. PERBEZAAN ANTARA KUIH CARA MALAYSIA DAN TAKO JEPUN

SALAM  HARI  JUMAAT  PENGHULU  SEGALA  HARI SEMOGA  KEHIDUPAN  KITA  AKAN  LEBIH DIBERKATI  DAN  DIJAUHI  PEKARA PEKARA  YANG  TIDAK  DIINGINI.  SENTIASA  HENDAKNYA  KITA  DI  DALAM  LINDUNGAN  ALLAH  S.W.T 

hari  ini  ilahjy  hendak  mengambil  kesempatan  memberi  sedikit  pendapat tentang  makanan  ke  dua2  buah  negara  yang  penuh  dengan  adat  budaya masing2. budaya  timur  yang  penuh  dengan  sopan  santun biar  dari  pergaulan  mahupun  dalam  permakanan.
ilahjy  bukanlah  pandai  berkata-kata, tapi  pagi  ini  bangkit  satu  idea untuk  memperkatakan  tentang  2  jenis  kuih di bawah.  1. KUIH  CARA MALAYSIA.  DAN  2.KUIH  TAKO  JEPUN(kuih  jepun)
Berdasarkan  pengunaan  bahan  adalah  sama. iaitu  tepung  gandum  dan telur cuma  kuantiti  air nya  sahaja  jauh  berbeza.. kuih  cara  agak  pekat  sedikit bancuhannya  manakala  tako jepun  ni  cair...2  kali  dari  bancuhan  cara. cara  menggunakan  acuan berbunga lawang  atau  lonjong.  tako  jepun  ni  acuan  bulat  cara  masaknya  secara  membulatkan  adunan  ketika  adunan  sudah  hampir  garing.  manakala  kuih  cara  tak  perlu  dibulatkan/terbalikkan.  adakalanya  kita  tangkupkan  ke  dua2  biji  menjadi  satu. tako  tak  perlu  di satukan  kerana  ia  telah  dibulatkan...
tentang  intinya  pula  kuih  cara  ada  manis  dan  pedas,  tapi inti  tako  jepun  ni  tak  ada  pedas  atau  manis  cuma  dimakan  bersama  sos cili atau  mayonis...HARAP  MAAF  JIKA  SALAH  BUAT  PERBANDINGAN. cuma  berdasarkan  resepi dan  citarasa..
SARAPAN  PAGI  JUMAAT  DENGAN  TAKO JEPUN BERINTI  KETAM  DAN  SOSEJ  DAGING


KUIH  CARA  MALAYSIA

inti  kari  ayam  pedas










KUIH  TAKO  JEPUN 

inti  sayuran  dan  isi  ketam,sotong,sosej dsgbnya

2 comments:

Cendana Kasih said...

dua2 kuih ni saya suka.. tp takoyaki tu dh lama tak makan, skang ni baru ada jual kat pasar tani, tp tak sempat nk pegi sbb ujan jer tiap2 hari selasa :(

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum Kak..Cara saya paling suka tak kira manis/berlauk...Tako baru pernah makan 2 kali..itu pun beli...