terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








25 March, 2013

494. KEK KOKO LAPIS KUKUS CREAM CHEESE

 SALAM  HARI  ISNIN  SEMOGA  KITA DIPERMUDAHKAN  SEGALA  URUSAN  BUAT  HARI INI  DAN  SETERUSNYA..  SEMOGA  KITA  MENJADI  INSAN  YG  KEBAL  DGN  SEGALA  CABARAN.  AMINNNN..
alkisahnya..  sejak  tahun  lepas  lagi  ilahjy  sudahpun menyimpan  resepi   ini  dari  dapo  maya  YATIE  MEMORIES..SINAR  KEHIDUPAN...SIMPAN punya  simpan  akhirnya  oktober  2013  ilahjy  sampai juga  ke rumah  YATIE..  kerana  konvokesyen  anak  ke  2  ilah jy, di  UTM  skudai.. semasa  menyamu selera di  rumah  yatie ilahjy  dihidangkan  dgn  kek  ini..baru  lah  dpt  rasa..nak  buat2  tertangguh2...
akhirnya  malam  tadi  setelah  beberapa  bulan  barulah  ilahjy  dapat  mengukus  kek  ini  dgn  cemerlang  sekali.. setelah disejukan  semalaman pagi  tadi  barulah  dipotong memang  mabeleeessss  hasilnya.. jom  layan  resepi  yang  ilahjy  telah  kopi  dan  pasta  dari  dapo  yatie..terima  kasih  kerana  perkongsian  ini 



sumber  rujukan dari yatie  memories... penghargaan  buat mu  dek   http://yatiememories.blogspot.com/search?q=KEK+LAPIS++KUKUS+CREAM++CHEESE


 MINTA  IZIN  YATIE  KAK  ILAH  KOPI  DAN  PASTA  RESEPI  KE  DAPO  KAK ...sila  klik  di  link  atas  utk  ke  resepi  yatie yaaa...

Kek Lapis Kukus Cream Cheese (loyang 8x8x3inci)

BAHAN A
  • 250 gm cream cheese
  • 60 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar air
  • 1 sudu besar tpng gandum
Cara-cara
  1. Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
  3. Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)
  • 2 biji telur
  • 1 cwn gula halus
  • 1 sk vanilla
  • sedikit garam
  • 1/2 cwn air panas didih
  • 1/2 cwn cwn susu segar/cair
  • 1/2 cwn minyak jagung/masak
  • 1 cwn tpng gandum*
  • 3 sudu besar sebuk koko*
  • 1 sudu kecil baking soda*
  • 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
Cara-cara
  1. Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK.
  1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
  2. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
  4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
  6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.

5 comments:

Anonymous said...

assalam kak....nak tnyabla air yg dperlukan utk bahan A tu air biasa ke air sejuk dr peti ais??harap dpt reply dgn segera...kadar xcited nk buat ni membuak2....

Gee® said...

waaa... nak nak!!

ilahjy said...

kepada tak de nama tuuu..ahaksss air biasa jer dekkk

gee....kasi alamat kak poskan kekeke

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ilah,
arini pun Yatie buat kek ni gara2 tergoda tngk kek akak ni, lagi pun dah lama tak buat...cuti sekolah ni mmng kenalah buat kek...lagipun ada yg makan..kalau sklh kurang sikit kek2 ni...tq sudi mencuba dan kena dngn selera akak...cantik lapisan kek akak tu...

Anonymous said...

Mamamia cun ler kek ni - senyumsokmo