terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








26 April, 2014

621. CAKOI CARA JY

Salam sejahtera...
Resepi cakoi ini adalah dari hasil ciptaan sendiri..
Diharap akan menepati citarasa yang akan mencubanya.
Tak banyak kerenah kalu terlebih lembut  atau sedikit keras, masuk dalam kuali goreng insyllah menjadi juga. Cum isi padu cakoi agak berbeza lah... ad yg berongga2 ada yang padat mcm donut. Jadi buat cakoi ni ikut selra kita adunan mana yg lebih kita sukai.. ilahjy suka yang berongga, ranggup diluar dan lembut di dalam. Yaaa inilah adunannya.... kalau buat tk menjadi kena lah cuba laa yee.. entah lah setiap kali tangan ini mengadun ikut geraak hati dan niat ..pasti menjadi... bukan cakap riak. Tapi semua bergantung pada niat di awal hendak masuk ke dapur..
Hikhikkhikkkk nawaitu mau ada ..amboihhhh macam la dia sorang je ada nawaitu..


Resepi hari pertama sila lihat perbezaan bahan yang ilahjy gunakan


Resepi kali ke2 pertukaran beberapa bahan. Tak menjadi masalah cantik juga hasilnya.


Resepi yg bawah ni.. ilahjy buat hari ke2...

Ilahjy tambah:

2 sudu besar buttermilk ( susu campur cuka perap)
2 sudu besar marjerin gantikan minyak masak


Bancuhan memang lembek macam ni
Buat kali ke 2 baru teringat naka amek gambar2 ini


Masukan marjerin teruskan menguli secara menepuk2 adunan.
Sehingga  menjadi licin mcm dibawah baru diperap naik 2 kali ganda


Lepas naik 2 kali ganda kasi tumbuk dan uli sebentar sahaja
Semasa uli jika adunan terlalu melekit sila tambah marjerin sikit2 yeee nanti ia akan menjadi macam ni. Lepas tu baru perap sehingga naik seperti di atas 2 kali ganda


CAKOI GAYA JY:

2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar cuka makan
1 biji telur
2 sudu besar gula
1 sudu besar yis
1 sudu besar susu tepung
1 sudu teh baking powder
1/4 cawan air ais lembut dari donut adunannya, tambah air jika tak cukup lembut
2 sudu besar minyak masak

Ayak bahan2 kering, buat lubang tengah2 masukan kesemua bahan gaul sebati dan uli sekejap, baru masuk minyak. Uli sehingga tak melekat ditangan adunan mesti lembut sedikit dari donut. Ilahjy menepuk nepuk adunan sebab lembut sangat.... Setiap kali nak gelek adunan kena byk guna tepung.

Perap doh 2 x naik baru buang angin dan uli seketika dan gelek nipis dan potong ikut panjang yg sesuai. Guna copstik celup air, sapu atas adunan dan kembarkan 2 keping menjadi satu... dengan cara menekan sedikit di tengah dan hujung2 adunan tarik  terus masuk dalam minyak panas....Dan goreng sehingga kuning. Makan dgn sos pedas atau manis suka hati

No comments: