terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







29 April, 2011

309. mee jawa tanpa daging

nak tau ceta sedih hari nie sedih ker kelakar tak tau laaa..
mai kita baca.. takda apa2 niat nak pecah pekung didada ker pecah belanga ker kuali ker tak de aihhh ...saja nak tulis2 sebelum nak g antau dak ana sekolah petang...
alkisah pagi tadi balik dari senam seni ... kat tasik tuuu.. sekali lalu tengok gate belakang kem dah terbuka luas sebelum jamnya.. apa lagi ilahjy masukk lah ikut pintu tu konon jln pintas..
tau apa yg ilah jy terrrrlupa... nak g amek duit kat petronas dan isi minyak keta...kkihkih..luper ajer...
dah jalan sampai kat kedai dlm kem ni... baru ilah jy teringat keterlupaan itussss.. apa lagi malas nak patah balikkk.. alah bukan susah pun pusing jer la stering keta tuuu sampai laaa..
dgn berbekalkan duit rm4 dlm dompet tu ilah jy naik tangga kedai tu trus terbayang mee jawa.. alah hai nak beli daging weeet tak ada...huuuuaaaaahuuuuaaaa... beli jer laa mee dgn sedikit daun bawang juga tauhu .. ngam2 jer laaa... lepas antar si ana kejap lagi baru nak g kuar wettt..huhuu sedih ker kelakar ni ..jawab lah sendirii yaaa...
apapun jom layan resepi ni... N3 lama(klik sini ) ada dah mee jawa ni tapi kali ni tak guna sebarang daging dan seafood.. tapi boleh tahan juga sedapnya..perasan..((oppps udang kering tu pungg seafood lah maklong ilah oiii...))

satu lagi kisah..ilah jy buat N3 ni khas utk adinda kuss di helsienki...dok fb dgn nieza terus ilah jy amek gambar mee ni sebelum en hb balik ngappp.. sbb buat sepekat mee jer .. utk 4 org makan.. dek ann tak de umah g kursus sekolah di sg congkak...
okiesss jom tgok "mee org miskin" nieeee hahaha..

bahan:

1 peket mee kuning rendam dan celur dgn air mendidih tos kan dan selawat..supaya mee tak kembungkan perut...
2 btg serai ketuk
sedikit gula melaka
sedikit kicap
1 biji tomato potong 6
2 biji telur ayam
sedikit daun sup daun bawang
cili hijau potong serong lebar yaa

bahan mesin:

1 labu bawang besar
1 inci halia
1 inci lengkuas
10 tangkai cili kering
4 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari ayam
1 biji tomato
1/2 cawan keledek rebus( lebih buat kek semalam)


bahan tumis :
1 btg kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

caranya:

tumiskan kesemua bahan mesin ini dgn minyak bersama bahan tumis, sehingga pecah minyak
masukkan serai ketuk dan air secukupnya masak sampai mendidih
masukan tomato potong, tauhu dadu, gula melaka dan kicap. setelah empuk baru masukkan 2 biji telur, daun2 sup dan daun bawang. cili hijau. dah siap!!! makan dgn limau dan bawang goreng yaaaa..
kalu ada sotong udang daging tentu lebih meriah suasana jumaat harini ..layanzzz...

7 comments:

Nieza said...

ok tq kak..mmhuahhhx2.....wahhh sedap ni ada bubuh gula melaka tu...nanti nk buatla...nieza memang suka sgt mkn mee drp nasi...hehe

ilahjy said...

kalu tak perah asam limau tak berapa kick tau..anak2 suka lah ni sbb tak de syuran mcm sawi...sebenarnya kak pun sama suka mee dari nasi..tapi sejak sakit perut makan mee dah kurang sikit.. kena masak sendiri baru tak sakit perut... mungkin depa celur mee dlm kuah agaknya...

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ilah,
uwaaaa...kat sini ada mee jawa gak ya....nasib baik baru buat smlm, ....tapi buat Yatie terliur lagilah tngk akak punya....walau takde daging, tetap menyelerakan....
= klakorlah baca citer akak ni...kesian ada, lucu pun ada...takpe kak...akak buat Yatie terhibur baca n3 ni...

~Norul Mas Hana ~ said...

Assalamualaikum kak ilah,
ni fav saya nih..takpe la takde daging pon..janji sedappp... hihi

Mas said...

akak..nak gak semangkuk...
tak de daging pun tak pe...
nmpk sedappp tu....

ilahjy said...

2 yatie..emmm kira ok lah boleh hiburkan hati yatie..kerterlupaan selalu melanda diri kak maklumlah dah usia hampir mahal niiiemas kan mahal la niii..hehe

2 mas hana
t.kasih atas kunjungan..selera kita sama jer kan..

2 mas
kalu tuk mas kak sanggup masak lain yg lebih sedap lagi hehehe

terataksenja said...

Eh..eh..sesuai dengan saya ni...pasai saya tak makan daging.