terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








21 April, 2011

302. TALAM SAGU












setelah disimpan semalaman pagi ni 22 april baru boleh dikeluarkan dgn cantiknya.. kalu tebal sikit baru molek gamaknya...

tolong baca cerita ceriti itu ya supaya kalian dpt ilham baru talam ni yaa... jgn mareee tuan punya resepi.... atas kelalaian yg menyedapkan ...

ditalamkan pada 21 april 2011

nasib baik sagu biji ni ada stok 1 cawan jer.. dapat juga lah merasa talam yg telah tersesat dimerata2 rumah jiran2 kusss di alam maya... mula nampak umah kak anim pastu dek mas dunia ku... pastu umah azlita nun diselatan ...pas tu umah nieza di helseinki nun jauh dikutub utara ke selatan? jwb sat nieza .... aiiii tak leh jadi... ilahjy nak juga merasa sbb sagu2 ni kegemaran seisi keluarga sbb tu stok sentiasa ada... hehe.. tapiiiiii ada sikit keterlupaan dan kealpaaaaann kussss masa memasak dasar sagu ni... nak tauuu apa dia...? ilahjy terlupa masukan gula hahahaaa... bila smua dah masuk sarang... baru ulang baca resepi ilah kopi dr azlita.... gulaa dimana kau gulaaa... oooo mari2 sini akusss masukkan diatas saguuu ..tanpa dikacau... panassss air kukus tu tak leh tahan... hentam jer laa labuuu opppp saguuuu...

pastu kacau bahagian santan kepalanya. sebelum masuk santan tu ilahjy tambah lagi sikit gula guna sudu teh..pastu tuangkan adunan santan. dahhh jadi mcm kuih tepung pelita lah pulakkk.. kalian nak tau bila dah siap masak memang fantasssstikkkk mr loba loba..sedapppp mcm makan kuih pelita... aduhh rindunya kat kau pelita dah setahun tak buat kau.. layanzzzz jer laaa sagu ni masih panas ilahjy dah makan 3 cup tuuu...hehehe..tgok wap dia msih ada tuuuu...
nak amek anak jappp ya pastu malam ni masukkan resepi ...cau cin cauuu saguuuu...

bahan: sumber dari kak anim.azlita,mas, nieza saksikan kelainan yg mereka persembahkan di dapo masing2 klik yaaa.

1 cawan sagu rendam 1 jam biar senang kembang masa masak
2 cawan santan cair
1 cawan gula pasir
garam secukup rasa
pewarna

sapu acuan dgn minyak. gaulkan semua bahan masukkan dlm acuan yg disukai. kukus selama 15 minit acuan kecil. 30 minit acuan besar.

bahan bawah:

3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu teh garam

gaul semua bahan sehingga sebati. kacau atas api sehingga sedikit pekat tuang atas sagu kukus selama 20 minit. dah siap.

10 comments:

Sheila Shafeareen said...

Salam kak wah dah ada kat kerama yee x pee nnt esok sampai pula ke jln puchong heheh rasanya buat dlm bekas pun ok gak kak senang kerja..dan boleh buat mcm gift utk tetamu...selain dari dadih...

ilahjy said...

wkslm shiela..
ya mmg senang kalu letak dlm bekas ni .. nak potong2 susah juga sbb lembek.. kalu jual bulan posa best niii mesti laris dan urah lak tuuu modal tak seberapa sgt...

Nieza said...

tu dia ijau lagi talam sagu akak yer...haha kan dh cakap tadi lepas ni sampai dapur akak la dr jauh saya tiup kak...hehe sedap kan bak mai nk rasa talam akak ni lak talam saya dh abis ler..hehe

ilahjy said...

2 nieza
sowe luper nak masuk nama nieza dlm cerita ceriti tuu nanti kak edit heheh alahai cyg ... sowe.. sebab kena tiup lah kak ilah terlupa hahaha..

anymz said...

salam ilah
terima kasih sudi mencuba..sedap kan?..
eh!nampak cam best je kalo letak dlm bekas kecik2 tu kan?..boleh gak buat gitu kalau kita nak jadikan buah tangan ke majlis2 kenduri kan?good idea tu ilah..hehe

Mas said...

wakakaka..lawak betul kak ilah ni..
tak pe kak..janji dah merasa dan sedappp kan..he..he..

Anna Qawina said...

woooo..mau setalam buk..huhu..bila nak beli sagu nih..hehe

Naz said...

Kak illah,
Silap2 pn sedap hasinya tu.. Meh tiup lak semangat talam sago ni pd Naz...hehehe..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

merata rata dah talam sagu ni pergi...tapi belum sempat singgah kat rumah saya lagi..kak ilah antar sikit ler kat saya...dekat jer ni...

ilahjy said...

2 anna
beli buat stok bila senang2 inilah makanan cuci mulut yg paling senang..

2 naz
wahai semangat p lah dekat naz pula hahaha dh tiub dah menjadi tak?

2 nazrah
dekat2 tapi jauh..hikhikk