SELAMAT DATANG AHLI-AHLI BARU
BREAD MAKER DAN SNACK MAKER
SNACK MAKER 3 IN 1
SM NI BOLEH BAKAR 3 CARA. ROTI, WAFFEL DAN SALAD. 2 JENIS LAGI AKAN DITAYANG KEMUDIAN YAA..
HASIL PERTAMA YG AGAK SEDIH. TAPI GEBUSS HALUSSS MULUSS..SEDIKIT HANGIT /KERAK TEBAL TU YG SEDAP DIMAKAN...RANGGUP..
memula ilah jy nak ucapakan selamat datang ke pada ahli baru dalam dapo kuss
iaitu tak lain tak bukan ialah BM bread maker aka bibik melayu...cosway..
setelah sekian lama, sejak awal tahun lagi bertanya khbar dan merisik berita dgn mas dunia ku.. mas yg syorkan kak ilah beli dari cosway.. ilah jy cuba mencari di c4 wangsa maju tak de stok.. siap booking.. sehingga malam semalam baru lah sampai... alhamdulillah..
sebelum tu ilahjy tak duduk diam berjalan mencari juga di cosway ditempat lain. pun sama tak de stok..
bila cina cosway tu call malam rabu jam 9.15 malam terus ilah jy konfom dgn dia nak p beli esok pagi. maksudnya semalam lah hari rabu 29 jun 2011.. nasib baik gaji dan rumah sewa dah masuk akaun akusss, apa lagi langkah panjang laaa pagi tu jam 11.30 pagi... g c4 sorg2..
cina tu bgtau ada 2,3 stok SNACK MAKER.. bukan snake yaaaa puan2....sari yusa..hikhikkk.. kak salah eja ...maaf sari..pening sari...sat... apa lagi ilah jy rembat lak kedua2 produk tuuu hancusss duit bulan ni.. tapi berbaloi222222 sebab hasilnya (ROTI PERMULAAN) en hb memujiiii sakan. siap suruh buat jualan..hahaha... SNACK MAKER TU 3 IN 1, nanti tiba masa ilahjy tunjukkan semuanya ya... sabarr...
sekali lagi t.kasih pada adinda kuss mas dunia ku.. kerna beri no akuan.. tapi bila tiba di sana cina tu syorkan buka akaun sendiri.. tak pee kan mas sama jer kan mas... apa pun jasamu dek tetap kak ilah kenangi.. pas tu mas sudi pula melayani kerenah hakak niii yg kurang faham penggunaan BM ni... muahhh cyg masssss....
jom layan roti di atas: sumber dari rujukkan kesemua kawan2 kita menggunakan resepi ini ..BASIC DOH.. dari tahun lepas 2010 ilah jy dah simpan.. baru hari ni nak cuba adunan ni..
dari pembacaan dlm n3 tu resepi beliau amek dari umah nor secubit garam...
tenung2 dlm watermark..gmbr ada tertulis..>>>kurniaanmu .blogspot..
siapakah gerangan mu dek???...tegur/sapa lah dakusss selepas ni ya..
maaf setiap ayat tiada penggunaan nama beliau..huhuu..
walaupun ilahjy menggunakan tepung gandum biasa hasilnya tidak mengecewakan...
bahan:
380 gm tepung roti-ilahjy guna tepung gandum
3 sudu besar susu tepung
80 gm gula
3 sudu kecil yis mauripan
1 biji telur gred A
100 ml air
100 gm water roux
30 gm butter
30 gm shortening
1 sudu teh serbuk penaik/ilah jy tambah..
cara BM:
1. air dan telur dikacau dlm bekas sehingga sebati .
2. masukkan dlm BM, diikuti tepung,
3. masukkan yis dan gula sebelah kanan dan ga ram sebelah kiri mangkuk adunan BM.
4. tekan suis ON pada BM. pilih DOH. NO 8. setelah Bm stop masukkan butter dan shortening on lagi utk kali ke 2 mengguli.. lebih baik 2 kali...
5. setelah itu perap sehingga naik 2 kali ganda. uli buang udara dan bulatkan mengikut selera.
6. canaikan adunan itu dan gulung/bulatkan, letak dlm loyang bersapu marjerin.
7.perap lagi sekali sehingga naik 2x ganda. renjiskan air dan sapu marjerin picitkan sos kastard
8. bakar selama 180 selama 25 minit ikut o ven masing2 ya.
9. setelah keluar sapu dgn susu cair..
7. bakar 180 selama 25 minit.
inilah rupanya water roux/kanji gandum ilah jy buat lagi petang 2 julai 2011 pojek ke 2 roti
inilah rupanya water roux/kanji gandum ilah jy buat lagi petang 2 julai 2011 pojek ke 2 roti
water roux:(kanji gandum)
sejarah disebaliknya... zaman dulu2 kanak2 diberi makan kanji ini supaya mudah hadam.. mana ada makan dlm tin.. nenek ilahjy ajar cara makan kanji gandum ni tapi di beri gula sedikit.. tapi utk buat roti begini seadanya...
sejarah disebaliknya... zaman dulu2 kanak2 diberi makan kanji ini supaya mudah hadam.. mana ada makan dlm tin.. nenek ilahjy ajar cara makan kanji gandum ni tapi di beri gula sedikit.. tapi utk buat roti begini seadanya...
50 gm tepung gandum
250 ml air
campur semua bahan dan kacau atas api sehingga pekat sejukkan dan boleh digunakan.simpan lebihan dlm bekas bertutup dlm peti sejuk.. 3 hari jer tahan.. 3 kali adunan roti utk 1 adunan WR
sos kastard:
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
1 cawan susu segar
1/2 biji perahan limau
cara:
campurkan kesemua dan kacau atas api sehingga pekat..sedia utk digunakan..
wangi 1 rumah...semasa membakarnya. bila makan apa lagi enak sekali..
10 comments:
Salam Ilah...waaa, tahniah laa...sekali datang punya ramai "ahli-ahli" baru tu..hehe...pasni makin kencang la meroti, mewafel segala eh...
ummi ilah amek resepi ummi wafel tuu nanti ilah try ya..
tahniah kak ilah!! wahh nanti semaki bykla menu roti keluar dr dapur kak ilah ni...semua kedai roti kat sana sudah tak lakula..hehe nieza pun bm dan waffle maker pun dah lama diulit mimpi tu..nanti nk kena kejutkanla...tapi tuannya yg malas sebenarnya..hehe
jom pakat kejut dan bangkit ..hikhikk..t.kasih nieza...
makin semangat tu nak wat roti bila dah ada BM kan kak! pasni menu roti sure berderet2...hihiii...waffle maker tu menarik gak...
uwaaaaa akak, seronoknya dia....pasni berderet2lah menu roti akak..roti tu naik gebulah kak..suka tngk..cicah milo panas pun sedap tu..
insyllah e-na kalu sihat sepanjang masa meroti lah kak dgn anak2 nanti..
2 yatie habis kak selongkar balik kesemua resepi kwn2 yg kak dah print dan bukukan..bersepah kat depan ni hah..hehe semangat!!!
akak...
tahniah dapat toys baru....
besttkan...
perhh...memang nampak lembut gebu roti tu..
lepas ni makin kencang la akak meroti....
tahniah kak ilah
lepas ni boleh buat roti banyak2 yer. makin bertambah resepi2 baru lepas ni ...........
Post a Comment