terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








02 July, 2011

327. ROTI CANAI GUNA BM

sarapan roti canai BM pada 2 julai 2011

Dah kata dah... apa tuuu? ioyaa dah ada bibik melayu ni makan roti canai la pula.. rasanya tahun 2011 belum lagi buat roti canai yg dulunya uli2 dgn tangan.. tapi hari ni adun dgn bibik melayu.. tapi adunan tak kena kot.. sebab masuk jer tanpa sukatan. tak berapa lembut sgt spt diharapkan oleh en hb... tapi boleh tahan laaa... hentam saja lah labuuu.. makan dgn sardin yg dimasak dgn tomato dan bawang besar yg byk mmg manis2 masam laaa..

p.s baru di masukkan resepi pada jam9 malam 2 julai 2011

minta izin TUN TELANI yg baru ku kenali di fb hari ni.. utk dimasukkan resepi roti canai ini. sebelum ini dah 20 thn ilahjy guna resepi sendiri tanpa sebarang sukatan.. tapi bila dah guna bibik melayu tu maka kena la ada resepi yg khusus sukatannya... t.kasih kepada semua yg terlibat dlm resepi ini...utk rujukkan akan dtg.. nanti ilahjy akan cuba buat pula adunan ini..


ROTI CANAI

Sumber: KAK HANA
, KAK IKA (tun telani)

Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung gadum
  • 1 hingga 1 1/2 cawan air>>untuk stgh adunan, kita gunakan air 3/4 cwn
  • 1 sudu besar marjerin>>yg ni kita gantikan shortening
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar minyak masak>>guna minyak masak jagung mazola
Cara-cara
  • Air + garam + susu = di kacau = Bahan A
  • Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong (uli cara manual). tp campur semua kalau menggunakan mesin.
  • Campur minyak masak
  • Campur marjerin
  • Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di buat, tutup dgn kain yg lembab dan rehatkan 30 minit.
  • Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 8-10 roti canai)
  • Dan saluti dgn marjerin utk mengelakkan ia dari melekat.(hana salut dengan minyak)>>kita rendam dgn minyak jagung jugak :D
  • Tinggalkan selama 2 jam.>>kita buat semalaman :D
  • Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing
  • Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu.
PETUA utk buat roti canai:
1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak
2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis
3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais



4 comments:

Anna Qawina said...

kak..roti canai telur 2!!
teh tarik pannnnjanngg punya...gelas besor ek..hehe

lina_pg said...

salam kak ilah tajinnya menebar roti canai...order sama ngan ana roti telur-1..teh tarik kaw2 punya..

pstt kak ilah BM tu brp rega?

tun_telani said...

salam kak ilah.. dr FB tun dtg dapur akak ni.. hehe... sama laa bekfes kita.. tun uli guna mixer je.. x wat n3 lagi..

anis said...

assalamualaikum kak ilah.
aduh, cantiknya gmbr profile kak ila.:))
sy pn dah lama teringin nak beli bm tp mr hubby kedekut tak nak belikan, hua hua, hua... sy pn kedekut nak kluarkan duit sendiri. hehe...
tp bestkan ada bm mcm2 blh buat.:))