terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







04 July, 2011

331. PUDING TAUHU LAICI nor

dipudingkan petang 4 julai 2011 nampak tak air gula dlm puding tu bergenangggg

yeeee haaaaahhh
amboiii sukanyer.. semalam p c4 beli laici niat nak buat pudng tauhu laici akhirnya tercapai juga, biarpun kawan yg lain semua dah merasa puding nor secubit garam yg enak lemak berkrim dn lembut mcm tahuuu fa.... anak2 cakap mcm mana nak makan ni mama? mama kata sendukkan air gula yg bercampur buah laici dan peach tu masukkan dlm mangkuk kendian makan lah ..fuhhh mmg sedap bukan mama jer kata anak2 makan berketul2 nasib baik 1 adunan ni dapat lebih 20 acuan.... tunggu cik abg jer balik kerja nak saji kat dia...

terima kasih nor resepi ni ilah masukkan dlm dapo maya, terima kasih juga buat ita pasir gudang kerana kak copi pes kat umah ita gambar2nya simpan dlm laci..tenkiuuuu... kak ilah peminat tegar gambar2 dlm blog ita....jgn mareee ita ...

jom layan resepi yg mudah ini pada mulanya ingat kan susah bila dah buat senang juga laa..
ilahjy guna bahasa/ayat sendiri yaaa.. senang nak ingat...

bahan:

18 gm agar tali (dlm paket mmg 18gm)
1.5 liter air (sukat guna botol mineral kalau tak de bekas sukatan)

masak sehingga agar2 cair.

dalam bekas mangkuk: ( sukatan bahan ilah jy dah ubah suai sikit)

1 cawan santan pekat (ilahjy guna santan kotak)
1 cawan susu pekat manis
1 cawan susu cair
8 sudu besar gula
2 helai daun pandan

campurkan kesemua bahan ini dan masukkan ke dalam agar yg dah mendidih tadi . kacau shingga mendidih sekali lagi dan tutup api tapis kedlm bekas jag supaya senang utk tuang dlm acuan kecil2.

bahan air gula:

1 tin buah laici
2 tin air guna bekas tin laici
8 sudu besar gula
3 sudu besar perasa laici jika ada

kesemua bahan ini dimasak sehingga mendidih dan sejukkan . masukkan buah2 laici dlm air gula dan makan bersama puding tadi.

15 comments:

Nieza said...

Assalam Kak Ilah, wahhh dah tukar cat baru ke umah akak ni..cantikla.lamanya rasa tak singgah sini dok bz mkn angin jer saya ni..hehe sedapnya puding tu terasa sejuk jer tekak ni kak...:)

ilahjy said...

wkslm.. nieza
cat baru tapi tulisan dia kak tak berkenan halus sgt.. yg lama tu kak suka tapi jemu la cat lama...hehe kak dah tgok dah gmbr 2 nieza besttt

Deliah's Deli said...

sedap puding ni..ada laici,tauhu,peach..mmg mabeles!!

*kak,klu halus sgt tulisan, cuba tukar font size kat design...tgk kat template designer :)

tun_telani said...

ni pudding feveret mama tun.. mmg tiap2 kali ada makan2 kat umah, kalau mama tun yg wat kuih, mmg dia wat pudding ni. sedap sgt!

ilahjy said...

2 del

t.kasih dek.. kak dah try sebelum niii tapi mata ni naik pinau2 sbb lama sgt ..atas nasihat del kak masuk lagi sekali.. baru tau ubah saiz hari tu nak try takut tak menjadi mcm blog dulu.. akhirnya dah ok.. puas hati sikit ni.. baru terang menerang.. heheh maceh...

ilahjy said...

2 tun
sekali rassa semua anak2 suka.. mesti kena buat selalu ni hehe..sbb tu mak tun suka lembuttt...

Amie said...

Assalam Kak Ilah,
sesuai betullah untuk dibuat menu berbuka puasa, ....nyaman!

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

ye la kak Ilah..baru berkesempatan BW kat sini setelah penat merempit..rupanya rumah baru..ingatkan salah masuk rumah...nampak sedap ler puding tu..

Cheq Sue said...

salam akak jy.. sedap je nampak puding ni... tergoda betul...
salam kenal ya..

ilahjy said...

2 amie...
mmg la sejuk lembut...sesuai utk perut kosong..

2 naz..
aik ingt salah umah hehehe.. lama dah kak nak tukau tapi tak leh sbb blogtmplate tu mcm rosak jer ..dah boleh kak ubah laa hohoo..nak raya kan baju baruuu hehe

ilahjy said...

2 cheq sue
selamat dtg..salam kenal t.kasih...hohoho ada kwn baru lagi sejak minggu ni dah 4 org dah..

anis said...

assalamualaikum kak ilah yg jelita.
sy ingat puding ni ada tauhu di dalamnya. hehe... mcm sedap je. bln pose blh buat wp hanya sy n anak2 je yg akan menikmati keenakkanya. hehe... suami cerewet kak ilah, itu tak suka, ini tak mau. huhu...

ilahjy said...

2 anis
wowwww yg jelitaaaa wakaka..pestime kena pojiii jelita ni yg best nie.
apa nak kasi anis hadiah nii..hikhik tersenyum sipu malu2 kuching...meow2 mau lagi..
anis puding tu lembut mcm tahu..sbb tu nama mcm tu kot...
en somi kak pun cerewt mak wet juga..tapi puding ni dia bedal semacam jer smlm...

K.Nor said...

wahhh cunnyer guna kaler kuning dan putih.. sweet jer.. mekasih sudi cuba ya..

Mas said...

memang bestkan kak ilah puding laici ni..
mas pun suka..
sedapp.....