terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







10 July, 2011

336. PAI PISANG BADAM- ummi


di paikan minum petang 10 julai 2011

minum petang 10 julai 2011 dgn sajian dari resepi dapo ummi kuantan...
kerana badam tak de ilah jy gantikan dgn kismis dan sedikit tepung suji.
maaf ya ummi biasa lah kita org dapo ni tak sah kalu tak diubah suai bahan kalu dah teringin sgt nak makan...walaupun bahan tak cukup nak juga buat..hikhikhik.. selepas dipotong panas2 mmg ranggup yg dalam umpama kek yg luar mmg lah pai... fuhh pandainya ummi buat pai ni...terima kasih ya ummi kongsi resepi.

bagi yg nak resepi meh kita lihat bahannya... tapi agak musykil bancuhan agak lembut sangat tk boleh diuli...atau ilahjy yg salah timbang?? pas tu ilah jy tambah2 la sikit tepung sampai boleh di uli ...simpan tempat beku nak cepat canai...heehe..

PAI PISANG BADAM

bahan pai:

125 gm mentega tanpa garam
75 gm gula kastor
260 gm tepung gandum ( ilahjy tambah dlm 1/2 cawan)
2 biji telur c

caranya:

putar mentega dan gula sehingga kembang.
masukkan telur putar lagi sehingga sebati.
masukkan tepung dan uli sehingga sebati. dan lembut simpan dalam peti sejuk 1/2 jam.
keluarkan dan tekap dlm acuan pai.
isikan inti nya dan bakar 160 selama 30 minit atau kuning.

bahan intinya:

175 gm mentega
100 gm gula kastor
100 gm badam kisar(ilah jy guna kismis 1/2 cawan dan3 sudu besar tepung suji)
50 gm tepung gandum
3 biji telur b
pisang utk hiasan

caranya:

putar mentega dgn gula sehingga kembang masukkan telur dah sebati masukkan tepung, dan lain2 guna senduk kayu kacau sebati dan tuang kedlm pai tadi bakar sehingga kekuningan

3 comments:

nuwairani ismail said...

tekstur mcm kek...tapi benda sebenarnya adalah pie...suke2.. macam sedap pulak...time pisang ada, tak jumpa pulak resepi ni...

Nieza said...

uishh sedapnya...tak pernah buat lagi ni..rasa skit ler dulu kak...hehe

akak, tukar langsir baru lagi ke? belum raya dah tukar dah...hehe

Ummi said...

Ilah..thanks sebab sudi try, baru perasan..mmg adunan dia sedikit lembut...tu sebab shell dia sangat rapuh..Ummi pun letak dlm esbok dulu pas uli, then keluarkan dan canaikan terus dlm loyang...tp rasanya perkara biasa kita tambah2 tepung nih kan...mcm buat roti gak, ada masa silap teknik ke, salah sukatan ke ntah...terlembik sikit...apapun roti akan lembut kalau terlembik sikit kan..hahaha... Xpa adjust2 mana patut kan..