terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







28 July, 2011

339. sarapan tanpa tetamu...???

salam pada semua pengunjung resepi sumbangan JY sekelian tak kira yg setia masuk, yg singgah lalu, yg kebetulan, yg mencari resepi baru dan sebagainya...
masyaAllah dah beberapa hari tak buat N3 baru.. bukan tak berasap dapo tapi ilahjy sakit tekak yg melampauuuu.. dah jumpa puan dok amek ubat hari ni baru ok harap2 sambut posa nanti dah sembuh sepenuhnya...

kenapa tajuk diatas ilah jy taipan..?macamni alkisahnya:
kebetulan malam tadi sahabat lama en hb kusss datang dari Ipoh naik ketapi laju.... atas urusan peribadi... pada mulanya mungkin beliau bermalam disini.. ilah jy sediakan ke dua2 jenis sarapan ini malam tadi.. setelah sajian siap jam 9.30 malam tadi dapat panggilan sahabat en hb kuss dah balik bersama kawannya..
apa nak kata bukan rezekinya.. makan bersarapanlah kami tanpa tetamu itulah sebab2nya... kebetulan hari ni ada jamuan di tasik keramat ...akhir sambutan posa.. maka akan ku bawa ke sanaaa.... resepi akan dimasukkan selepas ilahjy balik dari jamuan di tasik...

MACARONI CAJUN DAN TALAM NANGKA
baru nak merasa apa itu CAJUN. nasib baik ada sebotol di gergasi tuu dptlah merasa.. memang enak masakan bila ada perasa ini.. ada kelainannya..cubalah... ilahjy agak ketinggalan sedangkan kawan2 dah lama merasa...

puan cajun berada disisi macaroni kerutub.. sebab apa nama puan kerana dia berada didapo puan... heheheee


talam nangka:sumber rujukan dari sinar kehidupanku adik manis yatie JB
terima kasih resepi ini...duhai ratu talam..emmmm sedapppp lembutttt...gedik2 lagi tauuuu

TALAM NANGKA MADU
(pemberian datuk aminah dan en latif pokok tanam sendiri ni weyyy .t.kasih )

bahan:

bahagian bawah:

1 cawan nangka di cincang dadu
1 cawan tepung beras
3 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan gula pasir
3 cawan santan cair ( 1/2 cawan santan kotak + 2 1/2 air)
sedikit garam.

caranya:

campurkan kesemua bahan kecuali nangka.
kacau atas api sehingga pekat. masukkan nangka dadu kacau sebati.
tuangkan dlm kukusan. terlebih dulu sapukan minyak pada loyang panaskan 10 minit baru tuangkan adunan. supaya senang lekang. petua ilahjy.
kukus sehingga kering adunan baru di masukan adunan atas.

bahagian atas:

1/2 cawan tepung beras
4 sudu besar tepung jagung
3 cawan pekat ( 1 cawan santan kotak + 2 cawan air)
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
pewarna oren campur pewarna kuning serlahkan warna spt digambar....(ilahjy punya akai hehe)

caranya:

campur kesemua bahan kacau atas api sehingga sedikit pekat. kemudian tuangkan ke atas bahan nangka yg telah dicakar dgn garfu terlebih dahulu. kukus selama 20 minit.
sejukan semalaman baru dipotong.



MACARONI KERUTUB CAJUN

bahan: maaf tiada sukatan yg khas... main agak2 jer...rekaan ilah jy sendiri.

3 sudu besar rempah kerutub
2 biji bawang besar
5 ulasa bawang putih
serbuk cajun seperti dalam gambar secukupnya 2 sudu kecil
1 cawan daging cincang
1 cawan santan pekat

3 cawan macaroni rendam rebus dan toskan
( bila kembang macaroni akan jadi separuh dari loyang yg digunakan utk membakar... masa sukat ilah jy terlupa nak guna cawan main tuang dari paket jer...jadi kena agak2 ya..)
6 biji telur dipukul rata
sedikit sos cili
sedikit sos tiram

caranya:

bawang2 ditumis sehingga wangi dan dimasukkan rempah bersama sedikit air setelah pecah minyak masukkan santan bersama daging garam dan serbuk cajun.
setelah mendidih masukkan sos cili dan sos tiram. setelah sedikit kering angkat dan tuangkan ke dalam macaroni yg telah direbus dan ditos terlebih dahulu.
gaul sehingga rata sambil direnjis lagi sekali serbuk cajun dan lada putih...
pukul telur kemudian tuang ke dalamnya dan gaul sebati.
alas loyang tuangkan dan ratakan kemudian bakar 200 darjah selama 30 minit atau sehingga masak.

14 comments:

cikmanggis said...

salam yang..akak ambik resepi makaroni ya..sedap nampak tu...nak bikin sebelum bulan puasa:)

izahdaut said...

talam nangka tu cantik la kak ilah.... sedap kan kan

Mas said...

dua2 sedapppppp dan mas suka...
nak rasa talam ngan macaroni tu kak..
sedappnya tengokkk...

ilahjy said...

ya akak cu cygg...
silakan harap2 manjdi lah kak cm..

dek izah.. warna dia mmg cantekk kawan semua terpegun tadi kat taman..ahaksss habis seloyang besar tuuu...ratu talam punya resepi mmg menjadi..kan yatieee..

ilahjy said...

dek masss.
boleh yg ada cuma macaroni jer ..talam dah habis di taman..huhuu..depa minta buat lagi tapi nagka madu dah habisss datuk sponsor

Norasikin said...

ayoooo tak tau nak pilih yg mana nak buat dulu

Nazrah said...

sukanya tengok talam nangka tu...

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum...banyaknyer menu..

noorsafone said...

Ilah...sedapnya tengok talam nangka tu..belum rasa lagi...guna loyang berapa in..?

Ayu said...

Assalam kak ilah,
wah..macam2 menu terhidang di pagi hari ya..sedap nampaknya tu..talam nangka pun dah lama tak buat..cantik kak..kali ni nangkanya tak terapung2 kat atas ajekan kak..apa rahsianya..ce citer sikit..

ilahjy said...

2 norasikin
pilih mana yg ada bahan nak buat..emmm

2 naz
kwn2 semua suka warna dia..

2 r.adawiyah
wkslm...biasa2 ajer

2 norsafoone
paling cantik rasanya loyang 9 in tapi ilah sengaja guna paling besar sbb nak potong kecik2.. jadi dia agak nipis..ni mungkin 12 inci kott maaf nor ilah tak ukur huhuuu.. boleh agak masa bancuhan bawah tu sesuai loyang mana...

2 ayu
ayuu . dulu cendol yg terapung..
yg ni nangka tak pula jadi mcm tu.. mungkin sukatan nagka cukup kot. dulu cendol kak guna 1/2 sukatan.. huhuuu

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ilah,
waduh semuanya nmpk menyelerakan..rugilah dtng lambat, tak dpt merasa..hehehehe...cantiklah talam nangka akak tu..suka tngk akak buat menjadi dngn jayanya...menarik kaler oren+kuning tu...
lama tak makan makaroni, masa kat US dulu, selalu gak masak guna cajun ni, tu pun resepi dari kwn2 yg dok menetap kat sana..bila balik Msia, dah lupa plk dngn si cajun ni..rasanya nak kena masak guna cajun ni gaklah....windulah plk..

Naz said...

Assallamualaikum kak Illah..

Hihihi..Naz dgn rela hatinya sudi jadi tetamu akak.. boleh ker??? Jap nak gi umah akak dlm mimpi ni..Ha baru boleh mimpikan akak..hahahaha..

Amboiii asyik ada jamuan kat tasik jer ni.. Selamat berpuasa ye kak. Salam Ramadhan dari Naz..

Lyza said...

salam kak ilah..

Waaaaa...laponyer tgk menu2 kak ilah ni..adoiii..geram btl tgk..hehe..Selamat Berpose..Kak Ilah n famili ye..