Jadual Campuran WarnaILACHEQSUE
terima kasih ila kak kongsikan bersama disini....
Assalamualaikum & salam bahagia
Kali ni cheq sue teringin nak kongsikan satu maklumat yang rasa-rasanya berguna untuk geng2 masak cheq sue, terutama yang selalu mendeco atau menggunakan warna untuk membuat kek, kuih atau aising. Penggunaan warna memainkan peranan penting bagi menyerlahkan sesuatu hasil yang dibuat. Kesuraman, kemenarikan dan keserian juadah yang terhasil tentunya lebih menarik untuk di cuba.
Kebiasaannya, di rumah hanya ada warna2 yang asas sahaja...merah, hijau dan kuning wajib ada la kan. Tapi macam mana jikalau kita hendak mendapatkan warna yang lain pulak, contohnya biru muda atau pastel. Takkanlah kita nak cari semua tu? Kat mana? Kalau cheq sue secara jujurnya tak pernah jumpa. Masalah jugak tu..
Jadi, dalam buku Panduan Asas Menghias Kek oleh Zati d'Hati (m/s 40) ada dikongsikan jadual campuran warna. Jom kita tengok...
HITAM
= coklat / coklat emulco + hitam. (perap satu malam, jika tidak dicampurkan warna coklat, hitam tak akan menjadi)
EMAS
= sedikit warna coklat + kuning limau
= 3 bahagian kuning limau + 3 bahagian oren + 1 bahagian merah
COKLAT
= merah + hijau
MERAH
= campurkan pewarna merah ke dalam krim mentega dan simpan 24 jam. (warna semakin terang dan gelap)
UNGU
= biru + merah. tambah sedikit susu untuk mengelak warnanya pudar
PASTEL
= 2 bahagian putih dan satu bahagian mana-mana warna pilihan
BIRU AIR
= 5 bahagian biru langit + 1 bahagian hijau daun
APRICOT
= 2 bahagian oren + 1 warna kuning keemasan
AVOKADO
= 4 bahagian kuning lemon + 1 bahagian hijau daun + sentuhan warna hitam
MERAH POLOS
= 5 bahagian ros merah jambu + 1 bahagian violet
KUNING LIMAU GELAP
= 5 bahagian kuning lemon + 1 bahagian hijau daun
COKLAT KARAT
= 8 bahagian warna oren + 2 bahagian merah + 1 bahagian coklat
COKLAT TEMBAGA
= 1 bahagian kuning keemasan + 1 bahagian coklat + 1 bahagian merah krismas
KARANG
= 3 bahagian ros merah jambu + 2 bahagian kuning lemon
LAVENDER
= 5 bahagian ros merah jambu + 1 bahagian ungu manis
KELABU / PERAK
= 1 bahagian hitam + 1 bahagian biru
BIRU FIRUS
= 6 bahagian biru + 1 bahagian kuning lemon
BIRU FIRUS NYATA
= 9 bahagian biru + 1 bahagian kuning lemon
LEMBAYUNG MUDA
= 5 bahagian ros merah jambu + 2 bahagian jingga + 2 bahagian merah + 1 bahagian hitam
PLUM
= 1 bahagian ungu manis + sentuhan merah krismas
MERAH GELAP
= 4 bahagian merah + 1 bahagian merah polos
HIJAU LUMUT
= 3 bahagian kuning lemon + 2 bahagian ungu manis
BIRU LAUT GELAP
= 1 bahagian biru langit + 1 bahagian ungu manis
MANIS ANGGUR
= 1 bahagian biru langit + 6 bahagian ros merah jambu
Kali ni cheq sue teringin nak kongsikan satu maklumat yang rasa-rasanya berguna untuk geng2 masak cheq sue, terutama yang selalu mendeco atau menggunakan warna untuk membuat kek, kuih atau aising. Penggunaan warna memainkan peranan penting bagi menyerlahkan sesuatu hasil yang dibuat. Kesuraman, kemenarikan dan keserian juadah yang terhasil tentunya lebih menarik untuk di cuba.
Kebiasaannya, di rumah hanya ada warna2 yang asas sahaja...merah, hijau dan kuning wajib ada la kan. Tapi macam mana jikalau kita hendak mendapatkan warna yang lain pulak, contohnya biru muda atau pastel. Takkanlah kita nak cari semua tu? Kat mana? Kalau cheq sue secara jujurnya tak pernah jumpa. Masalah jugak tu..
Jadi, dalam buku Panduan Asas Menghias Kek oleh Zati d'Hati (m/s 40) ada dikongsikan jadual campuran warna. Jom kita tengok...
HITAM
= coklat / coklat emulco + hitam. (perap satu malam, jika tidak dicampurkan warna coklat, hitam tak akan menjadi)
EMAS
= sedikit warna coklat + kuning limau
= 3 bahagian kuning limau + 3 bahagian oren + 1 bahagian merah
COKLAT
= merah + hijau
MERAH
= campurkan pewarna merah ke dalam krim mentega dan simpan 24 jam. (warna semakin terang dan gelap)
UNGU
= biru + merah. tambah sedikit susu untuk mengelak warnanya pudar
PASTEL
= 2 bahagian putih dan satu bahagian mana-mana warna pilihan
BIRU AIR
= 5 bahagian biru langit + 1 bahagian hijau daun
APRICOT
= 2 bahagian oren + 1 warna kuning keemasan
AVOKADO
= 4 bahagian kuning lemon + 1 bahagian hijau daun + sentuhan warna hitam
MERAH POLOS
= 5 bahagian ros merah jambu + 1 bahagian violet
KUNING LIMAU GELAP
= 5 bahagian kuning lemon + 1 bahagian hijau daun
COKLAT KARAT
= 8 bahagian warna oren + 2 bahagian merah + 1 bahagian coklat
COKLAT TEMBAGA
= 1 bahagian kuning keemasan + 1 bahagian coklat + 1 bahagian merah krismas
KARANG
= 3 bahagian ros merah jambu + 2 bahagian kuning lemon
LAVENDER
= 5 bahagian ros merah jambu + 1 bahagian ungu manis
KELABU / PERAK
= 1 bahagian hitam + 1 bahagian biru
BIRU FIRUS
= 6 bahagian biru + 1 bahagian kuning lemon
BIRU FIRUS NYATA
= 9 bahagian biru + 1 bahagian kuning lemon
LEMBAYUNG MUDA
= 5 bahagian ros merah jambu + 2 bahagian jingga + 2 bahagian merah + 1 bahagian hitam
PLUM
= 1 bahagian ungu manis + sentuhan merah krismas
MERAH GELAP
= 4 bahagian merah + 1 bahagian merah polos
HIJAU LUMUT
= 3 bahagian kuning lemon + 2 bahagian ungu manis
BIRU LAUT GELAP
= 1 bahagian biru langit + 1 bahagian ungu manis
MANIS ANGGUR
= 1 bahagian biru langit + 6 bahagian ros merah jambu
No comments:
Post a Comment