terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







08 July, 2011

333. KARIPAP PUSING IKAN TEMENUNG.???

Sarapan pagi 8 julai 2011 direka cipta oleh ilahjy pada 7 julai 2011 intinya...
ada 2 petua nak kasi pusingan karipap terbuka dan tidak terbuka semasa mengoreng..tanya sama ilahjy yaa.. berminat??? hehehe..mungkin kalian lagi pakar?
kalau nak pusingan dia terbuka cuba buka resepi di sini ya.. ada beza dgn resepi hari nie.. punya resepi goreng tak terbuka kerana ilah jy menggunakan air biasa.. tanpa menggunakan air dari peti sejuk... tapi bahan2 masih sama...cara memusing juga sama... bilaguna air ais gorengan akan terbuka. tapi tidak menampakan inti.. lekang sikit2 jer..
PETUA ILAHJY:
1.guna air ais_gorengan akan terbuka
2.air biasa _gorengan merapat mcm dlm gambar diatas.

inilah hasilnya inti karipap pusing ikan kembung/temenung... sedapppp ikut selera ilahjy..


bahan menumis dan serbuk kari sedang masak bersama lobak merah

isi ikan kembung yg telah di rebus dan dihancurkan

PERNAH MAKAN KARIPAP PUSING TEMENUNG????
PELIK TUUU...JOM BACA DULUU.. IOOYAAA DAH PUSING, PENING, TEMENUNG LAAA HAHAHA JOM GELAK2 JUMAAT..
SABTU NAK BERKURUNG DLM UMAH NAK DUK DIAM2.. MENGERAMMMMM...

temenung ni adalah satu jenis nama ikan..sapa tak kenal nama ikan ni jangan jadi rakyat malaysia... amboii KASAQQ nya ... sebelah kedah negeri kusss ikan kembung kami panggil temenung. sebab lepas naik dari laut ikan2 ni akan temenung susah hati.. nak hantar ke mana lepas ni... rupanya nak di hantar ke klompooo jauhhh.. sampai sini KL IKAN tu dah kembung laaa tak berapa elok lagi.. hikhikkkk ... maka itulah sejarah nama ikan kat malaysia ni ..jgn tak tauuu yaaa...

SOALAN:::sapa berminat nak tahu resepi inti karipap ikan kembung ciptaan ilah jy pada 7 julai 2011... sila angkat/tulis KOMEN kat kotak bawan tuuu hikhikkk.... selagi tak de permintaan selagi tu tak masuk resepi ..ececeee... sapa lah nak ??? pelik sikit dari org lain kan kan... layannnzzzz.... tungguuuuuuu....

dah masukkan resepi lewat sikit sbb ada tamu dtg umah.. jahit tepi
resepi inti ikan kembung:
sumber kazanah dari ilham kusss sendiri...direka cipta pada 7 julai 2011

bahan:

4 ekor ikan kembung sebesar 4 jari. (ikan dibersihkan dan rebus dlm air secukupnya. simpan air utk digunakan.)
1 biji kelapa ambil pati dlm secawan
3 sudu besar serbuk kari ayam
3 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar lada hitam tumbuk halus
1 ulas bawang besar dadukan
1 batang lobak merah dadukan

bahan utk menumis:

bawang merah dimayang
bawang putih di mayang
daun kari 2 pelepah
1 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang

caranya:

1. panaskan minyak masukkan kesemua bahan tumis. goreng sehingga wangi.
2. masukkan sedikit air rebusan ikan dalam 1/2 cawan, masukkan rempah kari dan serbuk cili kacau sehingga pecah minyak.
3. masukkan lebihan air rebusan ikan secukup utk melembutkan lobak merah. boleh digantikan kentang. setelah empuk masukkan, ikan, serbuk lada hitam, bawang dadu, pati santan dan
garam secukup rasa. kacau sehingga kering sedia utk digunakan.

selamat mencuba yaa...itulah alkisah nama karipap temenung...

2 comments:

Mas said...

rajinnya kak ilah buat karipap pusing..
cantikk...

Deliah's Deli said...

mmg dah mula pusing2 n termenung fikirkan apa akak masak. :)))) klu x iya2 x jadi karipap pusing ni kan kak..apa rahsia/petua karipap akak ni kak?