Sudah berapa lama tak masak serunding ikan kesukaan ilahjy dan nenek juga atok yang menjaga ku sejak baby lagi. Dulu ilahjy selalu masak untuk nenek..masa raya2 je.. tp bila teringin buat juga. Tapi kami makan dengan ketupa palas, tapi yg best makan dengan pulut lemak dibungkus dengan daun pisang. Hari ni tak de daun pisang, makan salam piring pun sedap juga..
Jom layan resepi ilahjy sendiri. Hasil dari campak2 jee.. sedap tak sedap jgn kisah janji cukup semua asam garam pedas lemak layan jee laa.
Makan masa untuk kering dekat 2 jam juga laa.
Sebenarnya ikan kembung bahan utamanya. Tapi ilahjy malas nak berkungfu dengan tulang, lebih senan guna ikan tongkol. Sekali hadap dah beres ketja. Mungkin rasanya berbeza antara kedua2 jenis ni. Terpulang masing2 nak cuba.
2 gambar yg sama cuma yg gelap ni tak guna cahaya
Sebenarnya ikan kembung bahan utamanya. Tapi ilahjy malas nak berkungfu dengan tulang, lebih senan guna ikan tongkol. Sekali hadap dah beres ketja. Mungkin rasanya berbeza antara kedua2 jenis ni. Terpulang masing2 nak cuba.
Bahan2nya:
1 ekor ikan tongkol saiz sedang
Dibersihkan rebus sekor2 dengan garam dan asam keping
Toskan pisahkan isi dari tulang
Blend dengan air rebusan
Asam digunakan kembali dalam bahan2
Cili kering secukup untuk pedas yang disukai
2 biji bawang besar
1 labu bawang putih
5 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
Kunyit hidup
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar rempah sup
Garam dan gula penambah rasa
Santan secukupnya
Caranya:
Blend kesemua bahan sehingga halus.
Tumis dengan minyak sehingga pecah minyak
Masukan ikan kisar tadi, santan, rempah kari, rempah sup dan asam keping tadi
Masak sampai kering.
3 comments:
mohon ambil resepi utk sya beri kepada abg ipar. Abg ipar adalah penternak ikan keli. Beliau ingin mengembangkan produk ikan keli ke pasaran. so.. sya nk cadangkan resepi ini utk di cuba. mana tahu mendapat sambutan. tq
Mohon nak Cuba buat boleh....
Resepi mcm senang Dan simple jee... Mohon halal dunia akhirat...
Mohon test resepi sis tq..mntk halal ye sis
Post a Comment