Sos takoyaki ku
Cili kering secukupnya
5 ulas bawang putih
1 keping halia
5 biji cili padi
Sos cili
Sos tomato
Kicap
Blend sehingga halus, Masukkan ke dalam periuk, bersama sos cili, sos tomato dan sedikit kicap. Masak sehingga cair dan mendidih.
Bahan tepung:
Tepung gandum
Sebiji telur
Air ais
Lada sulah
Kiub ayam
Sedikit kicap untuk beri warna
Caranya:
Blend sehingga sebati. Cair sedikit dar dadar. Jika terlalu cair adunan takoyaki akan lembek. Jika sedikit pekat tako kenyal dan enak.
3 comments:
yumyum... sedapnyer... lama tak mentako....
Boleh tiru ni...hehe..
kat luar yg jual tu dia letak kobis kan?
sedap....selalu beli jer, sbb cari bahan2 spt fish flake kat jusco tak brapa nk ada...hehehe....
Post a Comment