setelah disimpan semalaman pagi ni 22 april baru boleh dikeluarkan dgn cantiknya.. kalu tebal sikit baru molek gamaknya...
tolong baca cerita ceriti itu ya supaya kalian dpt ilham baru talam ni yaa... jgn mareee tuan punya resepi.... atas kelalaian yg menyedapkan ...
ditalamkan pada 21 april 2011
nasib baik sagu biji ni ada stok 1 cawan jer.. dapat juga lah merasa talam yg telah tersesat dimerata2 rumah jiran2 kusss di alam maya... mula nampak umah kak anim pastu dek mas dunia ku... pastu umah azlita nun diselatan ...pas tu umah nieza di helseinki nun jauh dikutub utara ke selatan? jwb sat nieza .... aiiii tak leh jadi... ilahjy nak juga merasa sbb sagu2 ni kegemaran seisi keluarga sbb tu stok sentiasa ada... hehe.. tapiiiiii ada sikit keterlupaan dan kealpaaaaann kussss masa memasak dasar sagu ni... nak tauuu apa dia...? ilahjy terlupa masukan gula hahahaaa... bila smua dah masuk sarang... baru ulang baca resepi ilah kopi dr azlita.... gulaa dimana kau gulaaa... oooo mari2 sini akusss masukkan diatas saguuu ..tanpa dikacau... panassss air kukus tu tak leh tahan... hentam jer laa labuuu opppp saguuuu...
pastu kacau bahagian santan kepalanya. sebelum masuk santan tu ilahjy tambah lagi sikit gula guna sudu teh..pastu tuangkan adunan santan. dahhh jadi mcm kuih tepung pelita lah pulakkk.. kalian nak tau bila dah siap masak memang fantasssstikkkk mr loba loba..sedapppp mcm makan kuih pelita... aduhh rindunya kat kau pelita dah setahun tak buat kau.. layanzzzz jer laaa sagu ni masih panas ilahjy dah makan 3 cup tuuu...hehehe..tgok wap dia msih ada tuuuu...
nak amek anak jappp ya pastu malam ni masukkan resepi ...cau cin cauuu saguuuu...
bahan: sumber dari kak anim.azlita,mas, nieza saksikan kelainan yg mereka persembahkan di dapo masing2 klik yaaa.
1 cawan sagu rendam 1 jam biar senang kembang masa masak
2 cawan santan cair
1 cawan gula pasir
garam secukup rasa
pewarna
sapu acuan dgn minyak. gaulkan semua bahan masukkan dlm acuan yg disukai. kukus selama 15 minit acuan kecil. 30 minit acuan besar.
bahan bawah:
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu teh garam
gaul semua bahan sehingga sebati. kacau atas api sehingga sedikit pekat tuang atas sagu kukus selama 20 minit. dah siap.
10 comments:
Salam kak wah dah ada kat kerama yee x pee nnt esok sampai pula ke jln puchong heheh rasanya buat dlm bekas pun ok gak kak senang kerja..dan boleh buat mcm gift utk tetamu...selain dari dadih...
wkslm shiela..
ya mmg senang kalu letak dlm bekas ni .. nak potong2 susah juga sbb lembek.. kalu jual bulan posa best niii mesti laris dan urah lak tuuu modal tak seberapa sgt...
tu dia ijau lagi talam sagu akak yer...haha kan dh cakap tadi lepas ni sampai dapur akak la dr jauh saya tiup kak...hehe sedap kan bak mai nk rasa talam akak ni lak talam saya dh abis ler..hehe
2 nieza
sowe luper nak masuk nama nieza dlm cerita ceriti tuu nanti kak edit heheh alahai cyg ... sowe.. sebab kena tiup lah kak ilah terlupa hahaha..
salam ilah
terima kasih sudi mencuba..sedap kan?..
eh!nampak cam best je kalo letak dlm bekas kecik2 tu kan?..boleh gak buat gitu kalau kita nak jadikan buah tangan ke majlis2 kenduri kan?good idea tu ilah..hehe
wakakaka..lawak betul kak ilah ni..
tak pe kak..janji dah merasa dan sedappp kan..he..he..
woooo..mau setalam buk..huhu..bila nak beli sagu nih..hehe
Kak illah,
Silap2 pn sedap hasinya tu.. Meh tiup lak semangat talam sago ni pd Naz...hehehe..
merata rata dah talam sagu ni pergi...tapi belum sempat singgah kat rumah saya lagi..kak ilah antar sikit ler kat saya...dekat jer ni...
2 anna
beli buat stok bila senang2 inilah makanan cuci mulut yg paling senang..
2 naz
wahai semangat p lah dekat naz pula hahaha dh tiub dah menjadi tak?
2 nazrah
dekat2 tapi jauh..hikhikk
Post a Comment