terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








03 January, 2011

258.apam salju gula apong

ilah jy kukus ptg 3 dis 2010 jam 7 pm... terlewat sikit sbb nak tunggu adunan kembang
terliur tak kalian tengok? ini adalah kali ke 3 ilah jy msk apam ni... mmg sedap..

selamat bersekolah buat anak2 yg telah menghabiskan cuti hampir 2 bulan. tentu ibu2 bapa2 sibuk melayani kerenah dan pelbagai urusan di sekolah mahupun di ipta ipts dsbnya...
bagi ilahjy tidak lah berapa sibuk kerana anak2 semua dah masuk alam menengah....
sisulung kuss najihah telah kembali ke UMP PAHANG. no 2 shafiqah sedang bercuti sem. UTM. no 3 raihan dah masuk tgktan 5 SPM tahun ni la. sementara yg boungsu nUr liyana dah masuk tingkatan 1. namun begitu waktu sekolah jer berbeza pagi dan ptg agak kalut la sikit... dah lama tak ada sekolah ptg...

meh kita bual pasal kuih apam ni.. ilahjy amat suka kuih apam bersabitan kukus mengukus...
al kisah pagi tadi ada nasi lebihan nak dibuat nasi goreng... terus ilahjy tinggalkan 1 cawan utk dibuat apam salju ni.. resepi dari yatie JB.. cuma kak ilah masukkan gula apong sarawak.. rasanya lebih enak... wangi.. lebih kurang mcm gula merah juga...
RESEPI DAH ADA DI n3 LEPAS...
disini pun ada N3 lama atau dapo yatie JB yg byk simpan resepi apam.. dia paling tegar pada apam.. tak gituss yatie? kak pun tegar juga niiii dgn apam. maafkan kak ilah yatie cyg.. kak ilah dah ubah bahan gula itusss...

bahan:

1 cawan nasi
1 1/4 cawan air
3/4 cawan gula pasir
2 sudu besar gula apong/gula merah

kisar sehingga halus..

1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 sudu teh yis mauripan
digaul sebati...

masukkan bancuhan nasi tadi ke dalam tepung dan digaul sebati .. perap 3 jam kukus 15 minit sehingga masak.. selamat mencuba... kalu nak tahu berapa biji 1/2 adunan ni cuba kira dlm pinggan ilahjy tu ..hehe tambah 1 biji jer lagi sbb ilah jy dah rasa dulu sblm snap...


13 comments:

Mas said...

nmpk cantik la warna apam tu kak...lembut dan gebu juga...gerenti sedapp bangat ni...he..he..

ilahjy said...

mmg sedap sebab guna gula apong.. kat sini tak de gula ni kak dpt dr kwn yg tinggal disibu...kalu nak ode ada kwn blog kita jual.. tgok kat bwh list kak tuuu... dapor ummi kot..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Salam..comel ajer apam tu..buat bekalan sekolah pun sedap...

Ayu said...

salam kak ilah,
happy new year kak..
anak2 dah start sekolah ya..dah mula sibuk balik lah kak..heheh..apam salju kita belum try buat lagi kak..aduh memang panjang list kita nak buat apam2 ni..

ilahjy said...

tak sempat ke sekolah kalu 1/2 adunan jer ni nazrah..hikhik.. kena buat 2 cwn nasi...

ilahjy said...

slm thn baru jua buat mu ayu kusss cyg hehe.. buat la nanti kalu ada nasi lebihan semlam tak lah terbuang gitu jer...leh buat apam ni... tak gitu yatie...

izahdaut said...

akak...comel comel apam nya...gula apong sawak kan...banyak stok betul gula apong akak neh ye

Nieza said...

Salam Kak ilah,
ala comei tersenyum simpul apam akak ni....hehe gula apong tu 1st time saya dgr ni kak mcm gula merah juga ke?

ilahjy said...

izah.. gula tu kwn belikan 1 kilo boleh beberapa kali masak.. kak ilah guna utk masak yg tertentu aje..sbb tu tahan lama..hehe

wkslm nieza
gula apong tu kalu tak silap kak ilah gula nipah..
dia dlm bentuk cecair pekat warna dia hitam ..rasa dia enak lagi dari gula merah.. ada kelainan.. cuba buka kat blog list kak kat dapo Ummi..dia org melaka kawen dgn org srwk/pensyarah.. dia ada buat bisnes ni...mcm2 ada kat blog dia brgan dr swk...

http://kedaiummie.blogspot.com/

hana said...

salam mamatok...
waaaaaa gebu tembam cam pipi mama! kalah darwish! kikikiki... sedap nih kak makan panas2 time sejuk2 gini... 4 bijik tak cukop! hihihi

ilahjy said...

mama hana mmg la tak cukup 4 biji sebab kecik comel.. mamatok sekali hadap 5 biji hehe.. ulang2 lagi.. dah lama tak nampak pipi mama yg tembam tuuu.. bila nak enterprem???? tak sabauuu niii

Yatie said...

Salam Kak Ilah,
Cantik kaler coklat muda apam akak ni...lembut dan salju je mata yg memandang...kalau bab apam ni, mmng takleh tahan....suka betul yatie kuih apam ni....sedapkan..

ilahjy said...

yatie
kak ilah seronok betoi buat apam ni senang sangat...t.kasih kerana yatie kak dpt resepi ni