terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







30 January, 2011

272. makan malam 30 jan 2011


assalamualaikum
selamat malam. salam 1 malaysia...

malam ni ilahjy masak yg ringkas jer... lunch tadi kat semua house.. sebab kuar beli sedikit barang2 keperluan. so, tak p pasar la hari ni.. masak apa yg ada dlm aisbox tu je laaa..hehe..
sabtu semalam p c4 beli bebola ikan keli.. apa lagi terus goreng dan buat sos dia.
pastu pasta alphabet pula dah lama beli dok tido dlm botol tak sudah buat sup sayur laa.
ikan temenung pula ada 2 ekor jer nak meriah buat la sos kuah rasam
pernah kah kalian makan masakan makanan berkenaan? sebenarnya ilah jy suka mengubah resepi /mencipta kelainan rasa dlm setiap masakan.. kalu di suruh ulangi mmg tak mampu menyediakan buat kali ke 2... apa nak buat itu minat ilah jy dari sekolah lagi.. suka suki cipta resepi... tapi kena dgn selera kami sekeluarga laa..resepi bebola ikan keli:

25 biji bebola ikan keli/apa2 jer yg kalian suka. goreng sehingga kekuningan
bawang besar dimayang
bawang putih di ketuk
2 sudu besar rempah sup
1 sudu besar serbuk cili
3 sudu besar soso cili
1 sudu besar kicap
2 heai daun limau purut/sebab bebola ikan ni ada sedikit rasa..
daun sup daun bawang

caranya:
tumiskan bawang2 masukkan rempah sup dan sedikit air kacau sehingga pecah minyak.
masukkan kesemua bahan dan tambah sedikit air lagi . masak sehingga mendidih dan pekat.
masukkan bebola tadi bersama daunan tadi an garam. gaul sebati dan sos mesti pekat dan bersalut pada bebola.resepi sup sayur alphabet:

macam biasa la tumis bawang2 dan masukkan sotong kacau sebentar masukkan air secukupnya.
setelah mendidih masukan alphabet tuuu b ila dah kembang baru masukkan sayuran dan sos tiram. ringkas kan.

ikan masak rasam:

ikan digoreng sehingga garing.

tumiskan bawang2 halia dan kayu manis dan bunga lawang dlm jumlah yg kecik jer jgn byk sgt nanti berbau lebih pula..amek rasa jer..
masukkan 2 sudu besar rempah rasam... bersama sedikit air. setelah pecah minyak baru masukan cili api dan cili2 yg lain juga buah tomato dadu.
kacau sebentar masukkan sedikit lagi air kemudian baru masukkan ikan tadi. kacau sebati . rasa lah garamnya.

tahu kah kalian apa itu rempah rasam??? hehehe tak tahu ker? nanti ilah jy cuba masukkan gambar nya.. sebenarnya rempah tu utk buat kuah semata2 utk hirup pembuka selera/menghilangkan muak..... tapi itulah tabiat ilahjy suka suki buat apa yg dia suka..hehehe... tapi rasa nya mmg sedap la ada kelainan makan malam ni.. jommm layanzzz peroit dah lapau ni.. en hb belum balik dari surau lauk2 dah sejuk tuuuu eeeeeeeeeee gerammnyeeeeee...


7 comments:

Mas said...

suka semua...nak tapau semua boleh kak....
dah bawa mangkuk tingkat ni...he..he...

ilahjy said...

hehehe syg mas..selalu masuk dapo kak bila kak baru lepas buat n3 pandai lah mas niiii..langkah kanan..jom makan..abg dah balik dah tuu

Deliah's Deli said...

assalamualaikum kak..cun la sayur alphabet tu..kak, smbil mkn leh karang ayat2 cinta..hehehe :)))

ilahjy said...

wkslm del
anak2 kak suka ... depa yg tak berapa suka sayur pun angkut juga.. berebut sbb ia halus mulus tak yah kunyah..hehe wpun dah tua2 bangkasss semua anak2 kak tu...yg sulung takut sayurrr tau dak..hehehe.. 22thn dah

Nieza said...

alahai terlambat lak sampai dapur akak ni kalau tadi leh singgah dinner kat sini..hehe tapi bestla menu akak ni...saya suka sgt bebola ikan keli tu menarik lum pernah mkn lagi bebola ikan keli tu....tapi ikan keli tu saya suka.

ilahjy said...

tu la pestime kak ilah jumpa bebola tuu tengok ada sijil halal amek laaa..depa campur sayuran dlm sia sedap juga laa...

KELI OH KELI said...

wow..ada entry sebut ttg ikan keli di sini...jomlah tgk blog ikan keli pulak..macam2 cerita keli ada di sini.. ")