terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








18 January, 2011

265. talam koko delight sudah mariiii hehe

masak petang 18 jan 2011 sejukan depan kipas terus boleh potong x sabar2

post gambar dulu resepi malam ni.. nak p amek anak sekolah niii 4.30 ptg dahhh huhuu ...pas tu nak p c4 wangsa maju jap beli kain piqa nak gunting gaunnnn.. layanzzzz mata dulu yaaaaa...

p/s..yuhooo dah balik nii jam 6.15.. beli sikit barang dapo..dan kain ela piqa nak jahit kain kembang kottt..mama kena ajar la tuuu..malasnyeeee nak buka bukuuuu....

berbalik pada resepi talam ni ilah jy tersangat iri hati tengok kat umah nieza di helsinki, pastu umah izah daut... yg tersangat lah tanteekkk wana waniii depa buat.. tapi ilah jy ni kan suka ubah kala mala dia.. yg bawah mcam depa buat taruh serbuk koko.. pastu yg hijau tu harapkan kala jer ijaoo tak dak pati pandan punggg.. malas nak blend.. pastu hat kuneng tu taruh perisa jagung la weyyy...ahaksss jgn mare yaaa adik2 manis dua org tuuu.. hakak mu ni mmg gatai tgan suka suki ubah resepi org.. seb bek jadi .. betoi kata izah daut kenyal kuih ni.. pastu kan senang nak potong.. dan sikit melekit kat jari... sbb tepung kanji dia boleh tahan byk tuuu... pandai tol org yg cipta resepi ni.. maceh yaaaa.. moh kita tgok resepinya minta izin ya adik2 berdua dan tuan punya resepi.. depa kata umah yatie JB pun buat kuih ni depa amek kat yatie JB kalau tak silap la.. betoi ker yatie?? hehehe... jom layanzzzz.... psssstttt!!! dah telek2 yatie amek dr puan yon dan akma..oooo cam tuuuu ceta dia.. pjg noooh jalan diaaa....

minta izin copy utk anak cucu cicit buat rujukkan. haha

bahan:

300gm tpg beras
200 gm tpg ubi
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil air kapur
900 ml santan pekat

bahan lapisan:

1 sudu besar serbuk koko
1 besar santan pekat
1 sudu jus pandan

bahan sirap:

320 gm gula
250ml air
daun pandan

caranya
1. masak air gula hingga hancur. suamkan ...
2. masukkan santan dan garam
3. masukkan tepung2 dan air kapur. tapis.
4. bahagia 3 bahagian.
setiap bahagian masukkan bahan lapisan.
5. panaskan kukusan masukkan lapisan koko dan kukus 5 minit sehingga kering. buat sehingga habis dan akhir sekali kukus selama 20 minit supaya betul2 masak..

sejukan depan kipas hanginnn pastu terus potong ler.. senang tak yah sapu minyak kat acuan.. tak lekat pun.. macehhhh..slmt cuba..




17 comments:

Deliah's Deli said...

salam kak..sgt2 la berkenan dgn kuih blapis2 ni..cm blm ada ksmptn nk try lagi :))

Nieza said...

ting tong!..saya dtng mlm2 intai dapur akak ni..ada lagi tak kuih ni kak?..terliur nengok akak bubuh kala mala yg lawa ni...hehe btw tq sudi mencuba..:)

cikmanggis said...

eh eh cantik ni ilah..ramai dah buat talam ni.Berantai rantai dah..bila rantainya nak tiba kat blok ahkak ni....

Mas said...

nak sikitt kak ilah...mas pun dah buat...memang sedappp kuih ni....

ilahjy said...

2 del
wkslm.. buat lah del talam ni senang sgt2.. tak cerewet..

2 nieza
ada lagi mai laaa 1 adunan tu byk juga..

2 kak cm
buat kak jgn tak buat.. tapi buat tu kena 1/2 adunan la kak byk niii.. hehe

2 mas
betul la kata kak cm dah berantai2 dah semua org dah buat..hehe..simpan semalaman lagi sedap tauuu..

Ayu said...

salam kak ilah,
wah cantiknya warna & lapisan kuih akak tu..
nak rasa sepotong ada lagi tak kak..

ilahjy said...

2 ayu
wkslm ayu.. ada lagi ni 1 adunan byk juga..abg bawa g kerja..kalau buat loyang kecil boleh tinggikan dan pelbagaikan rasanya tentu lagi cunn...

Ayu said...

kak, ciannya kak..abg, nak kena operate..insyaallah.. kita doakan semuga abg cepat sembuh dan dipermudahkan segalanya ya..take care kak..apa2 nanti update ya..

ilahjy said...

2 AYU
T.kasih..aminnn

Akma said...

salam kak ilah,
first time sy buat kuih, terasa sedap sangat..buat lg kali kedua..terus post in my blog..then kak yatie cuba..lepas tu ramai teman2 lain ikut cuba..
kreatif kak ilah tambahkan dgn perisa jagung tu..kuih ni mmg sedap..btw tkasih pada kak ilah dan semua yg telah sudi mencuba..

ilahjy said...

ooo akhirnya yg dinanti muncul.. mcm ni lah yg kak ilah suka.. pencipta resepi dah muncul..tahniah akma...kak ilah pun suka cipta resepi tapi masakn harian laah..hehe kuih2 tak berapa pandai..cuma leh ubah suai je ..t.kasih akma..tahniah..

inahar ali said...

salam ilah..fuiyoo terliur tgk talam lapis nih..kita mmg suker kuih2 talam cenggini tp cukup malas nk mengukus..hehe!

ilahjy said...

wkslm ina..
jgn la malas senang jer main campak2 jer tak byk kerenah punggg kek lapis yg ina buat tu lagi la susah..hehehe

Mas said...

kak Ilah,
mas ada kad cosway kak...dtg la subangg, boleh gi bli ngan mas, kt tesco ngan giant ada kedai cosway tau...
klu biasa rm499, tpi klu hrga ahli rm269....
kak j41 kata dia dah guna breadmaker cosway ni dah lma...kira ok la kan kak...tahan la tu..

Mas said...

oooo.ingtkan kak ilah tak kenal org yg jual brg cosway...
senang la mcm tu...akak guna kad adik ipar tu...he..je..
mas jdi ahli pun sbb nk hrga murah tu...malas la nk up point tu...entah bila lak mas guna kad tu...simpan jer la...
apa lgi kak...gi beli cepatt..he..he..

Yatie said...

Salam K.Ilah,
Sorry coz dtng lambat..mesti dah abeskan kuih talam akak ni...mmng cun betullah kuih akak ni...suka tngk 3 kaler yg menarik tu..mmng sedapkan kuih ni...

ilahjy said...

jgn tak caya ada lagi sikit dlm peti sejuk..sbb dah buat puding roti maka berlawanan laaselera nak makan hehe