terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







31 January, 2011

273. roti naik JY

bakar magrib 31 jan 2011.. fuhhh gebusss niiii perasan sendiri niii

adunan setinggi 1/4 tin jer naik sampai membumbun...

selamat malam para sahabat dan rakan taulan.. hari cuti dah hampiri kita... CNY..
pagi tadi sibuk layan anak sulung najihah p carikk tempat praktikal jun nanti.. dr pagi sampai jam 5 baru selesai.. penat laa.. balik mmg malas nak masak... ada tepung roti dlm dapo dlm 3 cawan kot..terus buat roti dgn mood yg kureenggg tadi..jam 5.30 baru nak menguliiii apa lagi ilah jy perap dlm oven panas lah adunan tuu supaya cepat naikkk hahah mana belajar ni ilahjy???? tah la hentam saja lah labuuuuu.... petua yg bagus niii ada sapa pernah buat?
lagi sekali resepi tiada sukatan hancuss org nak ikut...

bahan:

3 cawan tepung roti
1 sudu besar shortening
1 sudu besar pelembut roti
1 sudu besar yis mauripan
1 biji telur
5 sudu besar gula
air secukupnya utk menguli
tak guna marjerin pun.. nak kasi roti putih tauuuu
maafkan ilahjy tertinggal 2 bahan... ampun kak cm yg telah amek resepi jgn2 dah buat roti ni mungkin teruja sgt masa buat N3 tadi terlupa : jam 2.30 am repair balik ayat ni
1 sudu teh soda baikabonat dan
1 sudu teh baking powder
harus diayak berasama tepung yaa kalu tak masukk pun ok tapi ilahjy nak kasi dia lagi gebusss... memandai jer sendiri niii

macam biasa lah campur kesemua bahan kecuali telur dan air gaul sebati.
masukkan telur dan air dan uli lah sehingga kenyal adunan tuu mcm kalian buat tuuu ilah jy guna tangan jer belum beli en Bm yg tak de stok di cosway..c4 wangsa maju..tah bila nak sampai...
uli lembut macam buat donat semalam tuuu... kalau keras roti tu keras laa yaa...
tapi inilah kali pertama mengunakan tepung roti..selalu tu guna tpg biasa jer.. fuhh mmg lembut dan gebusssss roti ni ..berebut kita makan anak2 beranak kejap tadi siap cicah sos kastard yg ada lebih tuuu..

petua ilahjy:
selepas uli perap naik 2 kali ganda: ilah jy perap dlm oven sebab nak cepat makan..
macam mana tu ya? panaskan oven 3 minit padam api... pas tu masukan adunan tpg setelah naik 2 kali baru dikuarkan dan uli lagi sekali dan bulatkan perap lagi sekali baru dibakar..

sos kastard ilahjy buat senang jer

1/2 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
4 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin

kacau sebati dan panaskan dgn api pelahan kacau sehingga pekat/sederhana... tutup api dan terus kacau sehingga sedikit sejuk... kalu dibiarkan lama nanti ia akan keras.. pengalaman lepas mmg terukkk berketoiiii2.. ni dah tau dah kelemahan dia...


8 comments:

cikmanggis said...

salam ilah..wah cantiknya roti ni naik.Malam ni nak meroti juga lah.Ambik resepi kat sini ya..nak usung ni hehe

Nieza said...

kak ilah! saya dtng nk tapau roti gebus ni...hehe baguslah idea petua akak tu nanti nk cuba jugalah...kat sini cuaca sejuk2 ni roti pun tak mau naik tinggi...jenuh dok sorok dlm almari pulak....ekekeke

Deliah's Deli said...

assalamualaikum kak...bagus la akak ni..mcm2 petua leh share..roti tu menawan eyh..laparrr :p~

Mas said...

cantiknya roti akak....gebu....
aiippp..akak dah dapat bread maker ke..he..he..

ilahjy said...

belom lagi mas uli guna tangan jer huhuu cina tu belom call ...kalu ada dia call lah..

Yatie said...

Salam Kak Ilah,
Tuuu dia....roti yg sungguh gebuuu...mmng gebu betullah roti akak..mkn seketoi pun dah kenyang..kan..

Ummi said...

Ya lah Ilah, Ummi pun selalu penaikkan doh dlm oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu, sbb kes nak cepat...mmg naik sakan..hehe, Ummi amik petua masa mula2 berblog dulu dr dapur Noreen UK tu..hehe

ilahjy said...

2 yatie kalu dpt en BM lagi bestkan...

2 ummi
ya kaaa ada juga lah petua ni telah diguna pakai..bagus laaa gitu...
tu laa dia naik mendadak kan ummi hehhe oooo noreennn uk nanti ilah cari ada rasanya list dia dlm blog ni.. selamat balik kampung ya ummi ..ilah esok pagiiii....