terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








09 January, 2011

perkembangan ke 3 kebun di merlimau

pintu pagar yg telah siap sepenuhnya

ditepi kiri lot ditanam pokok mangga ringan
ini bahagian belakang lot beberapa anak pokok pandan utk menahan hakisan dan mencatikkan laman belakang
pokok serai yg ditanam oleh 4 anak2 dara kuss nampak idup jer, baru seminggu berlalu
yg ni baru hari sabtu dan ahad ditanam bahagian penjuru kiri lot yg masih kekurangan tanah. ini pelan masa depan utk dikosongkan bahagian ini..utk kawasan asli tanah berpaya yg subur... mungkin kami jadikan kawasan khas utk kolam ikan dan tanaman yg perlukan air sepenuhnya.
en hubby dan ilahjy amat teruja dgn hasil titik peluh sejak 20 dis 2010 sehingga hari ni 9 jan 2011 berhasil akhirnya ..walapun berbelas ribuan rm habis tapi kami tetap bersyukur dan berbangga dgn kerjasama dari berbagai pihak...

salam semua yg sering berkunjung ke sini.. yg selalu datang tu mesti ada yg mahu tahu perkembangan terkini kebunan along ilah ni...

hari sabtu8 jan 2011, ilah jy balik ke melaka bersama en hubby sahaja. sebab anak2 ada homework dan kelas tambahan.
bertolak balik 9 pg sampai 11 pag. ilah jy bawa keta sampai kat lot di merlimau nii..
hati betul2 teruja nak lihat perkembangan terkini pagar dan pintu masuk nya... mari kita saksikan sedikit perkembangan terkini bersama sedikit tanaman...

seminggu lepas semasa ilahjy tinggalkan lot ni pagar masih dlm proses di pasang dawai hijau.. hari ni dah siap sepenuhnya... cuma amek masa 4 hari siapkan..t.kasih en ramli...

hari ini ahad 8 jan 2011 ilah jy minta en ramli tambahkan lagi satu kerja, iaitu memasang kayu2 setinggi /2 batang pokok akasia secara melintang, utk menahan hakisan tanah yg kian menjadi2 sejak hujan yg lebat menyerang melaka minggu lepas... itulah risiko jika jiran sebelah tak amek peduli lot mereka..
kali ni upah menebang dan meletak pokok2 tersebut murah juga laa rm150 sahaja...nantikan 2 minggu lagi ilah jy balik ke melaka.kita tengok mcm mana

sabtu dan hari ni sempat ilahjy besama en hubby menanam pokok kelapa 2 pokok.. kelapa mawar/rendah... 6 pokok mangga ringan.. yg sentiasa berbuah tak putus2 buat klerabu sedapppp.. pokok pandan dibelakang lot supaya menahan runtuhan tanah. pokok serai dah mula mengembang..

kali ni kesemua tanaman ilah jy selamat dari di makan BA** hutan kerana dia tak dpt tembusi pagar yg menelan belanja rm2300 itu(walaupun hanya guna pokok2 akasia).. kesian jiran hadapan lot kami. pak cik tu cuma letak kawat yg murah dan lembut habis diteboookkk ba** hutan ,habis licin sekebun pisang nya.. atas sebab tu ilah jy berhabis duit sedikit utk kebunan ini.. lagipun utk kebaikan masa depan.... sebenarnya kerja penanaman pokok2 terpaksa ditunda lagi kerana kerja2 menahan hakisan itu baru bermula hari ni/ahad... mungkin lagi sekali ilah jy balik dapatlah kami tanam dgn pelbagai lagi pokok..terutama buluh madu dlm perjalanan....

maaf bukan niat nak tunjuk2 tapi itulah kebanggaan ilahjy..sebab lot ini hasil usaha adik lelaki ilahjy... kami sama2 anak org susah suatu masa dulu.. jadi keperitan mencari sedikit jer harta ini cukup bermakna kpd kami berdua.. kami anak yatim ditinggal ayah tanpa ada apa pun jua..
t.kasih rusli adik kusss dan juga en hubby yg menyokong dari belakang...

3 comments:

Nieza said...

salam kak ilah, sharing is caring kan...bagus ada kemajuan tu semoga menjadi pekebun yg berjaya nanti...amin...btw saya ada roti utk kak ilah ni..hehe

Eliza said...

Salam kakIlah..
Tahniah yer..semoga menjadi pengusaha berjaya satu hari nnt. Sebelum nih, ayah saya pun ada buat ternakan lembu kat Gadek.

Sebab byk sangat masalah ttg ternakan dan jauh nak monitor segalanya, abis dijual semua sekali termasuk tanah 2 ekar tu.

p/s: Kak, kalo buat tanaman sayur-sayuran dan buah-buahan pun bagus gak. senang dpt pasaran nnt. Kita bangga tau kalo ramai org melayu jadi pengusaha..

ilahjy said...

wkslm nieza
kak ilah punya plan tu adalah banglo dlm taman laa nieza hehehee.. itulah minat kak...kalu berhadapan dgn kebun kak ilah kan sihat.. ni dok tgkat 6 mcm2 sakit mariii..hehe t.kasih doamu dekkk

2 eliza
ya ka eliza.. bestnya.. tapi sayangkan dah jual.. kerja2 mcm tu kena penuh minat dan ada pembantu kalu tk terpaksalah dikorbankan..