terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








01 January, 2011

perkembangan ke 2 tanah lot selepas seminggu berlalu..

SELAMAT TAHUN BARU 2011 SELAMAT TINGGAL 2010 SEMOGA KEHIDUPAN KITA SENTIASA DIBERKATI OLEH ALLAH S.W.T... AMINNN...
masih ingat kah lagi kalian.. minggu lepas ilahjy paparkan penambakkan tanah lot ini? hanya 2 hari selepas ditambak hujan berterusan 4,5 hari menyebabkan hakisan berlaku dgn agak teruk juga.. disebabkan sempadan lot2 kanan dan belakang masih belum tuan punya amek tindakan maka risiko kami yg sorg ni mmg tinggi akan berlaku kes mcm ni.. lihat ilahjy sedang tunjukkan..
mari kita saksikan...
khas utk yg berminat dgn bidang pertanian boleh lah tambah pengetahuan sikit sebanyak.. bidang ni berkaitan dgn masakan juga..hehehe tak gitu kak cik manggisss...
sebelah kanan en hubby masih berpokok akasia,, begitulah keadaannya semasa kami beli lot ini.. setelah dicabut dan dibakar maka kami terus menambak tanah baru.. yg kini masih murah. 130rm selori tayar 10.. kata tauke tu harga akan naik lagi tahun 2011.. ilah jy amek peluang masih murah.. 95 lori baru penuh selot 1/4 ekar. tu pun masih belum padat...
gambar di amek dari belakang ...
selepas 3hari ditambak ilah jy terus berjumpa en ramli (yg sedang berbual dgn en hubby itu) utk memasang pagar dari pokok akasia... dan terus dipagar dgn kawat hijau... kesemua jumlah batang pokok akasia adalah sebanyak 67 btg.. ditanam sedalam 3 kaki... upah keseluruhan hanyalah rm2300 shja.. murahkan?...
hakisan akibat hujan lebat dan akibat tanah tidak di mampatkan oleh mesin menyebabkan ia terhakis.. kelihatan en ramli dan anaknya, juga kawannya sedang memasang kawat... mengelakkan b*** hutan menyerang tanaman kami nanti
nah tengok bukti kesan tapak kaki B*** hutan masuk ke kwsan tanaman.. nasib baik serai dia tak suka...tapi kesemua pokok kelapa dan mangga habis disapunya.. ini terjadi semasa kami belum tambak tanah.. nanti kita saksikan kesudahan pagar ini disiapkan..dgn pintunya sekali.. tungguuuu minggu hadapan jika kami pulang ke melaka lagi....
hari ni hari jumaat 31 hb dis 2010.. tak dapatlah kami bertenggek lelama di lot ni.. nak kejauuu solat jumaat... nasib baik cuaca redup pokok dah tak ada nak berlindung... layanzzz laaa sunburn..berbagai perancangan kami buat dgn anak beranak di sini dlm masa 2 tahun lagi... kalu buat banglo maka pokok2 akan membesar dah ketika itu... kalu tak jadi lot banglo jadi kebun jer dah leee ...pagar pun dah nak siap.. tak risau lagi...
susah hati juga melihatkan hakisan yg teruk ni.. habis tanah ke sebelah jiran.. maka kami bercadang meletakan "dinding pagar" pula selepas ini.. bg menahan nya..
lihat betapa tingginya tanah ini jika tidak ditmbak.. sudah tentu akan dipenuhi air hujan..
org sebelah belakang punya lot masih belum dibakar pokok yg dicabut.. yg sebelah kanan pokok aksia masih segar berdiri.. mungkin mereka tidak berkemampuan lagi ketika ini.. semoga mereka perihatin dgn pemberian PERCUMA kerajaan kpd mereka. sedangkan kami membeli lot ini... dgn titik peluh sendiri...
terima kasih en ramli dan keluarga.. krn susah payah dihari cuti..

lihatlah pokok serai yg sempat ilahjy tanam semasa lepas tambak minggu lepas .. minggu ni kami dapati daunnya dah berkembang.. walaupun kena hakisan.. hari ini kami tambahi pokok2 seperti mangga pandan dll sementara pagar belum siap sepenuhnya..
jumpa lagi di edisi akan datang pagar ini akan siap sepenuhnya dgn pintunya sekali... sabar yaaa..
GAMBAR INI DIAMBIL PADA 31 DIS 2010 PENUTUP KPD THN 2010....
SELAMAT TAHUN BARU 2011 SELAMAT TINGGAL 2010 SEMOGA KEHIDUPAN KITA SENTIASA DIBERKATI OLEH ALLAH S.W.T... AMINNN...

2 comments:

Nieza said...

Assalam kak ilah,
ya la tgk gambar teruk juga hakisan tu sampai merekah tanah tu...tnh bukit ke ni kak?..apapun semoga urusan utk projek tanah ni nanti akan berjln lancar nanti..:)

ilahjy said...

sebenarnya tanah kak ni duk dikaki bukit.. bawah lot tu paya..separuh bukit pun ya.. sbb tu kena tambak 95 lori tanah nak bagi samarata dgn jalan tar tuu.. bila hujan air hujan dr atas bukit turun ke tanah kak.. apa nak buat nieza.. kata org 2thn baru elok buat rumah bg tanah dia kejap dulu.. baru kukuh umah kita..t.kasih doamu