5. setelah mendidih rasa garamnya...
4. masukkan santan..
3. masukkan ke dalam bahan tumisan tadi
2. masak beras sehingga kembang
1. bahan2 telah ditumis..
BUBUR KANJI KEDAH…seakan bubur lambuk
Bahan:
2 pot beras
3 ulas bawang merah dimayang
2 ulas bawang putih dimayang halus
1 inci halia dimayang halus
2 batang serai diketuk
1 sudu teh halba
1 sudu the lada hitam
½ cawan daging dipotong halus
½ cawan udang hidup
Santan secukupnya dari 1 biji kelapa
Cara:
1. panaskan minyak tumiskan bawang2 bersama halba dan lada Hitam sehingga wangi.
2. masukan daging dan udang serai kacau sebentar.
3. masukkan santan cair secukupnya dan beras dan garam. Masak Sehingga Beras pecah2 masukan pati santan, masak lagi sehingga mendidih.
BUBUR KANJI KEDAH…seakan bubur lambuk
Bahan:
2 pot beras
3 ulas bawang merah dimayang
2 ulas bawang putih dimayang halus
1 inci halia dimayang halus
2 batang serai diketuk
1 sudu teh halba
1 sudu the lada hitam
½ cawan daging dipotong halus
½ cawan udang hidup
Santan secukupnya dari 1 biji kelapa
Cara:
1. panaskan minyak tumiskan bawang2 bersama halba dan lada Hitam sehingga wangi.
2. masukan daging dan udang serai kacau sebentar.
3. masukkan santan cair secukupnya dan beras dan garam. Masak Sehingga Beras pecah2 masukan pati santan, masak lagi sehingga mendidih.
cara yg senang seperti gambar2 diatas. masak dulu beras sehingga kembang baru dicampur ke dalam kuah tadi... itu cara ilahjy..nak cepat masak lah katakan..
No comments:
Post a Comment