SUP TULANG MERAH = SINGAPURA....AKU PUN BELUM MENCUBA LAGI... TAK TAHU MCMANA RUPANYA SUP NI..AGAK2 LEBIH KURANG GAMBAR AKU PINJAM NI KOT....HUHUHU
bahan:
1 Kg tulang @apa-apa jenis tulang yang kita suka,
7 Sudu pes tomato,
1 Sudu gula pasir,
Garam secukup rasa,
3 Labu bawang besar,={{dikisar
8 Ulas bawang putih,={{dikisar
2 Inci halia,={{dikisar7 Tangkai cili kering,={{dikisar
5 Batang selari,={{dihiris
3 Batang lobak merah,={{dihiris
2 Inci kulit kayu manis,
5 Biji buah pelaga,
4 Kuntum bunga cengkih,
1 Ikat sup bunjut,
Air secukupnya,={{untuk merebus tulang
4 Sudu minyak masak,={[untuk menumis
Bawang goreng, Daun bawang, Daun sup,
Cara
1*Tulang hendaklah dibersihkan dan direbus,sehingge empuk,bersama sup bunjut
.2-*Masukkan batang seleri,lobak merah biarkan seketikamendidih,
3-*Panaskan minyak didalam periuk yang lain,tumiskn kulit kayu manis,buah pelaga,bunga cengkihdan bahan-bahan yang dikisar,sehingga wangi,
4-*masukkan pes tomato,tulang yang direbus kacau sebati,
5-*Kemudian masukkan air rebusan,kacau danbiarkan mendidih,
6-*Masukkan perasa,garam, gula secukup rasa,
7-*Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama bawang goreng,daun sup dan daun bawang,
bahan:
1 Kg tulang @apa-apa jenis tulang yang kita suka,
7 Sudu pes tomato,
1 Sudu gula pasir,
Garam secukup rasa,
3 Labu bawang besar,={{dikisar
8 Ulas bawang putih,={{dikisar
2 Inci halia,={{dikisar7 Tangkai cili kering,={{dikisar
5 Batang selari,={{dihiris
3 Batang lobak merah,={{dihiris
2 Inci kulit kayu manis,
5 Biji buah pelaga,
4 Kuntum bunga cengkih,
1 Ikat sup bunjut,
Air secukupnya,={{untuk merebus tulang
4 Sudu minyak masak,={[untuk menumis
Bawang goreng, Daun bawang, Daun sup,
Cara
1*Tulang hendaklah dibersihkan dan direbus,sehingge empuk,bersama sup bunjut
.2-*Masukkan batang seleri,lobak merah biarkan seketikamendidih,
3-*Panaskan minyak didalam periuk yang lain,tumiskn kulit kayu manis,buah pelaga,bunga cengkihdan bahan-bahan yang dikisar,sehingga wangi,
4-*masukkan pes tomato,tulang yang direbus kacau sebati,
5-*Kemudian masukkan air rebusan,kacau danbiarkan mendidih,
6-*Masukkan perasa,garam, gula secukup rasa,
7-*Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama bawang goreng,daun sup dan daun bawang,
No comments:
Post a Comment