terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








02 January, 2009

21. DODOL RESEPI OLAHAN ARWAH MAK MENTUA KU

dodol ini dikacau pada 18 sept 09 malam posa terakhir 09


RESEPI DODOL HAJAH ALIMAH

Bahan
Kuali Besar

Tepung Pulut – 14 bungkus
Tepung Gandum – 5 Cawan (lekas keras)
Gula Pasir - 5 Kilo
Gula Melaka – 2 ½ Kilo
Gula Merah (Tebu) – 2 ½ Kilo
Santan Kelapa - 40 Biji
Air Bersih - 8 ¾ baldi

Cara:
1. Panaskan santan Kelapa yang pekat selama satu jam – dikacau dalam kuali (sampai terbit minyak).
2. Tepung digaul dengan air santan (perahan kedua-cair) dengan sedikit garam - masukan dalam kuali (ditapis) dan dikacau bersama santan selama setengah jam.
3. Gula Merah (Tebu) dimasak bersama Gula Melaka (dalam periuk lain) sehingga cair (sebati). Masukkan gula yang telah dimasak ke dalam kuali (tapis) dan dikacau selama sejam.
4. Masukkan gula Pasir dan kacau selama 2 jam.
5. Dodol dikira masak apabila warna telah berubah coklat pekat dan tidak putus apabila kayu pengacau diangkat dari dalam kuali

No comments: