
SILA BACA BERULANG KALI SUPAYA FAHAM PERHATIKAN LANGKAH2 DI ATAS DENGAN TELITI. HARAP MAKLUM

Bahan: klik sini utk gambar dan kali ke 2 kek dibuat
lapisan gula hangus:
sapu loyang dgn marjerin-supaya mudah tanggal.
masukkan 6 sudu besar gula pasir. panaskan sehingga kekuningan dan cair, renjiskan sedikit air ke dalam loyang tadi biarkan sebentar sementara menyediakan bahan2 lain.
A. lapisan atas karamel
lapisan gula hangus:
sapu loyang dgn marjerin-supaya mudah tanggal.
masukkan 6 sudu besar gula pasir. panaskan sehingga kekuningan dan cair, renjiskan sedikit air ke dalam loyang tadi biarkan sebentar sementara menyediakan bahan2 lain.
A. lapisan atas karamel
5 biji merah telur
¾ cawan gula pasir halus
1 tin susu cair
1 sudu besar esen vanilla
Kacau semua bahan sehingga sebati
B.
¾ cawan gula pasir halus
1 tin susu cair
1 sudu besar esen vanilla
Kacau semua bahan sehingga sebati
B.
5 biji putih telur
1 camca teh cream of tartar
¾ cawan gula halus
Pukul kesemua bahan sehingga gebu mcm buih sabun
C.
1 camca teh cream of tartar
¾ cawan gula halus
Pukul kesemua bahan sehingga gebu mcm buih sabun
C.
3 biji kuning telur
¾ cawan minyak masak
1 ½ cawan tepung gandum
¾ cawan air ais
Campurkan kuning telur dan minyak masak kacau sebati. Campurkan tepung berselang seli dgn air. Kacau sebati.
Cara:
¾ cawan minyak masak
1 ½ cawan tepung gandum
¾ cawan air ais
Campurkan kuning telur dan minyak masak kacau sebati. Campurkan tepung berselang seli dgn air. Kacau sebati.
Cara:
1. campurkan bahan C ke dalam B kacau sebati. bolehlah diwarnakan 3 warna atau kosong mcm ilahjy buat.
2. Buat gula hangus atas peti tin yg hendak dibakar kek tersebut.
3. tuangkan bahan A, kemudian bahan B + C tadi.
4. bakar dlm oven yg berbekas kan air. Sehingga masak.
2. Buat gula hangus atas peti tin yg hendak dibakar kek tersebut.
3. tuangkan bahan A, kemudian bahan B + C tadi.
4. bakar dlm oven yg berbekas kan air. Sehingga masak.
ketika membakar guna loyang hitam seperti dlm oven masukkan air kemudian masukkan loyang yg berisi adunan tadi. teruskan membakar sehingga masak. 170 darjah selama 1 jam. paras air hendaklah separuh loyang adunan..
5 comments:
salam kak...sedapnya nampak kek ni. tapi takut nak mencuba, takut tak menjadi. sy ni fail dlm bab2 buat kek ni..
insyallah jadi suzi kita kena nekad laaa hehe
kak...camana nk buat gula hangus 2 ats tin 2...maaf..saya budak baru belajar...
masukkan 6 sudu besar dlm tin cairkan atas api sehingga kekuningan renjiskan air sedikit sahaja..
wahh bagusnya kak ilah buka kelas buat kek ni...nieza bab buat kek ni memang tak pandai sgt kak...kek tak canggih boleh la..hehe lbh suka buat kuih org-org lama jer..hehe
Post a Comment