terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







12 January, 2009

40..KEK KARAMEL 2 LAPISAN....belajar di MAKTAB TURUS A.T

KALAU NAK WARNA MCM PELANGI TUANGKAN BERSELANG SELI.. WARNAKAN SELEPAS BAHAGIAN B DAN C DICAMPURKAN SEHINGGA SEBATI. WARNAKAN IKUT SELERA KITA. ILAHJY BUAT HANYA WARNA HIJAU.. YG BAWAH TU WARNA ASAL YA PUAN2...
aku masak pada 27 mac 09
terliur tak kalian tengok
INILAH HASILNYA SETELAH AKU SEJUKAN SELAMA 2 JAM
masukan air ke dalam loyang hitam, bakar lah selama 1 jam. biarkan betul2 sejuk baru keluarkan dr loyang. kalu tak, nanti karamel atas dia akan pecah.. hikhik nasib kau org lah kalau tak jadikkk..aku dah berpuluh kali buat ada juga sesekali x jadi.

lihatlah keajaiban depa tak bercampur....yg bahan kuning tu masih di bawah tak bercampur dgn yg putih tu.. bila bakar hasilnya seperti di atas lah

campurkan bahan BC ke dalam bahan A

bahan campuran B dan C dalam bekas putih. kanan bahan A dalam loyang

campurkan bahan C ke dalam bahan B gaul sebati

bahan C iaitu tepung dan susu cair juga minyak masak dan air ais
bahan B putih telur putar sampai berkrim


bahan A di tuang ke atas gula hangus

bahan A

lapisan gula karamel bersama marjerin sapu loyang


SILA BACA BERULANG KALI SUPAYA FAHAM PERHATIKAN LANGKAH2 DI ATAS DENGAN TELITI. HARAP MAKLUMLink

Bahan: klik sini utk gambar dan kali ke 2 kek dibuat

lapisan gula hangus:

sapu loyang dgn marjerin-supaya mudah tanggal.
masukkan 6 sudu besar gula pasir. panaskan sehingga kekuningan dan cair, renjiskan sedikit air ke dalam loyang tadi biarkan sebentar sementara menyediakan bahan2 lain.


A. lapisan atas karamel

5 biji merah telur
¾ cawan gula pasir halus
1 tin susu cair
1 sudu besar esen vanilla

Kacau semua bahan sehingga sebati

B.

5 biji putih telur
1 camca teh cream of tartar
¾ cawan gula halus

Pukul kesemua bahan sehingga gebu mcm buih sabun

C.

3 biji kuning telur
¾ cawan minyak masak
1 ½ cawan tepung gandum
¾ cawan air ais

Campurkan kuning telur dan minyak masak kacau sebati. Campurkan tepung berselang seli dgn air. Kacau sebati.

Cara:

1. campurkan bahan C ke dalam B kacau sebati. bolehlah diwarnakan 3 warna atau kosong mcm ilahjy buat.
2. Buat gula hangus atas peti tin yg hendak dibakar kek tersebut.
3. tuangkan bahan A, kemudian bahan B + C tadi.
4. bakar dlm oven yg berbekas kan air. Sehingga masak.

ketika membakar guna loyang hitam seperti dlm oven masukkan air kemudian masukkan loyang yg berisi adunan tadi. teruskan membakar sehingga masak. 170 darjah selama 1 jam. paras air hendaklah separuh loyang adunan..

5 comments:

Suzi said...

salam kak...sedapnya nampak kek ni. tapi takut nak mencuba, takut tak menjadi. sy ni fail dlm bab2 buat kek ni..

ilahjy said...

insyallah jadi suzi kita kena nekad laaa hehe

Anonymous said...

kak...camana nk buat gula hangus 2 ats tin 2...maaf..saya budak baru belajar...

ilahjy said...

masukkan 6 sudu besar dlm tin cairkan atas api sehingga kekuningan renjiskan air sedikit sahaja..

Nieza said...

wahh bagusnya kak ilah buka kelas buat kek ni...nieza bab buat kek ni memang tak pandai sgt kak...kek tak canggih boleh la..hehe lbh suka buat kuih org-org lama jer..hehe