terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








06 January, 2011

260. resepi pie tee jy



kepada yg berminat mari kita saksikan resepi dan caranya. semalam tak sempat sebab nak solat maghrib.. bila dah offline tuuu dah malas nak on semula sooo pagi ni la ilahjy buat N3 resepi ni. terima kasih kerana sabar menunggu ya..

bahan:

4 sudu besar tepung gandum
3/4 cawan tepung beras
3/4 cawan air
1 biji telur
secubit garam
serbuk ;ada sulah secukup rasa
1 sudu teh air kapur
1 sudu teh gula/bahan perasa

caranya:

bancuh kesemua bahan sehingga sebati dan putar dgn pemutar kek sehingga berbuih. perap 20 minit...

tindakan seterusnya:

1.panaskan minyak dlm kuali comel. minyak mesti tengelam acuan pie tee.
letakan acuan sehingga panas.
2.celupkan acuan yang telah panas ke dalam adunan tadi. (sila guna cawan supaya senang nak pegang)
3.celup sehingga separas bunga acuan.
4.kemudian masukkan ke dalam minyak panas tadi. (api sederhana)
tengelamkan acuan tadi kemudian angkat sedikit supaya tepung akan lekang dari acuan dan membentuk topi kembang..
5.bila dah kembang terus memegang acuan pada tahap topi kembang .. jika di angkat atau di rendam terlebih nanti topi itu tidak kan menjadi.
6.teruskan sehingga kekuningan baru dikeluarkan dari acuan. kalau dikeluarkan awal nanti pie tee akan senget bengget.. mcm kak cm cakap tuu hehehe...

maaf lah kalau kalian tak berapa faham.. teruskan membuat nanti sendri akan faham, macam ilah jy ni.. faham sendiri2 jer.. maka teruskan lah teknik yg kalian faham tu..
catatan: perasan tak topi yg pendek tuuu.. celup lah setengah jer acuan.. bila adunan dah tinggal sikit maka akan jadi pendek laa pie tee ni... kalau nak tebal maka celup berulang kali baru ia kan tebal.. ilah jy buat nipis2 jer... kalau nipis ia akan mudah lembek bila di taruh inti...kalau tebal ia akan kekal ranggup jadi semua pilihan ditangan kalian...

inti pie tee ni ikut citarasa ilahjy:

1 keping tauhu putih potong dadu kecik
carot diparut halus
timun potong memanjang
sedikit taugeh

tumiskan bawang putih ketuk bersama udang geragau sehingga wangi
masukkan tauhu goreng sehingga masak
masukkan sayuran tadi dan sedikit sos tiram
goreng sebentar sahaja.
sedia utk digunakan

bahan sos pun ikut sedap rasa ilahjy:

1 biji cili merah
5 biji cili padi
1 biji bawang putih
1 biji buah tomato dibuang biji

blend kesemua bahan menggunakan air yg secukupnya sehingga halus.
tambahan:
3 sudu besar sos cili
sedikit kicap pekat
gula dan garam sesedap rasa
panaskan bahan mesin bersama bahan tambahan tadi bersama sehingga pekat. sedia untuk digunakan.
jommm layanzzzz .. ilahjy makan bersama nasi malam tadi...


9 comments:

Mas said...

teror la kak ilah buat pie tie....mas tak reti2 lagi, reti makan jer..he..he..

Ayu said...

ssalam kak ilah,
kita acuan pie tie ni ada..tapi belum berani mencuba..tapi insyaallah nak cuba..thnks kak kasi tips tentang nak buat tu kak..

mr. mama said...

mr.mama pun sama macam mas gak...reti makan je hehehhe....

Unknown said...

Salam kak ilah, thanks kak for sharing dah nampak dah acuannya rupa mcm tu...kalau x jakun skit x pernah nengok...hehe btw nampak menarikla..:)

ilahjy said...

2 mas
cuba lah mas kak ilah pun amek resepi dr MAJALAH BAKAT KITA/DARAT..thn 1988 punye ni..

2 ayu
wkslm berani kan diri jgn takuittt kak ilah cabar ya hehehe nak cabar kek alunan kasih tapi tunggu laaa hehehe

2 mr mama
mr mama ajak mama buat ... makan gitu jer pong sedappp

2 nieza
kalau nak cari acuan ni kat kedai 2rm ada.. atau kedai kek ker..kat malaysia laa kalu helsinki tak dak kottt hikhikkk..

Suzi said...

salam kak ilah,

cantik2 pie tee akak. thx sharing resepi. pernah jumpa acuan tu kak kedai tapi tak tahu pun utk apa hehehe...

ilahjy said...

wkslm suzi lama tak bual
lepas ni p cari acuan tuuu yer beli dan buat...hihihi...

hana said...

sungguh cantik dan cung melecun kulit dier tuh kak! kuih nih lah dah lama tingin nak buat sampai acuan org bg tuh dah hampir jd tukun kot! tp tak terbuat2! hihihihi

ilahjy said...

woww untung mama.. dpt free nak beli dah mahal la ni..lebih 15rm kot sbb tembaga tuuu.. dah lama beli tak ingat.. masa kak beli belasan kot.. baik hana buat.. kasi cucukus mkn dgn abang2.. sebab sedap jika makan begitu ajer.. manis dan ranggup..