masak ptg 29 julai 2010 untuk sarapan pagi 30 julai
hari penghulu segala hari datang silih berganti, begitu juga masakan...
suatu masa dulu ketika dijagai nenek di kedah. ilah jy sering makan makanan kesukaan nenek/tok munah kesayangan kusss... salah satu kesukaan tok ialah pulut dakap ni...
lebih 15 thn jg ilah tak merasa pulut ni..tah laaa nak kata tak pandai buat ..mmg laaa... walaupun senang... senang kerr??? semalam ilah jy buat dalam 6 pasang pulut ni makan masa 1 jam juga laa..sebab tangan tak berpa mahir membungkus.. dah tuuu pulut tu tebal sangat...besaq gedabak cekkkk oiii.... dalam pulut ni tak masuk gula..harapkan kemanisan pisang tu jaaa... semasa makan tergenang air mata kuss teringatkan arwah tokkk...kalau dia masih ada tentu dia bangga dgn pulut ni..lembuttt sungguh...walaupun masa masak memula tuuu ada mentah2 sikit...
wokeyyy jgn dilayan keterharuan ilah jy tuu jom tengok resepi yg ilah jy hentammm ikut kata hati masa masak..tak dak rujukkan..sampaikan nak bungkus ni pun ilah jy tak tahuuu huhuuu ingat nak tepon mak saudara dikedah ..tapi line dia bz..last2 inilah hasilnya... lagi sekali jom gelakkannn akusssss heheh hahaa....
bahan:
pulut secukupnya direndam 1 jam
ilah jy guna santan kotak kelapa ada tapi malas nak mesin hehe
sedikit garam
masak macam masak nasi la weyyy memula nak kukus tapi malas.
santan tu melepasi pulut dalam 2 ruas jari kita. setelah api dapo naik(( rice cooker)) kacau rata dan tekan sekali lagi supaya masak. tapi jelantah juga tak tau kenapa..
teruskan membungkus. kerana semasa kukus nanti dlm 1/2 jam pulut ini akan terus masak dan cantik lembut...
maaf cara membungkus tak sempat ilah jy amek gambar kerana shafiqah bawa camera ke kuliah semalam...
cara membungkus:
amek daun pisang secukup besar, letak kan pulut guna sudu masa masih panas2.
pisang dibelah dua kalau gedabak mcm akuss punya kalu kecik tak yah laa belah.
baluti pisang sebaik mungkin kemudian ikat kan mcm hantu bungkuihhh kuikuikui.. seperti di dlm gambar. kemudian kukus 1/2jam .... selamat mencuba yaa...
cadangan ilah ilah:
buatkan kuah dari santan yg bercampur gula dan sedikit tepung beras ...muuuahhh sedap dimakan...ilah tak dan buat...malasss...sebab mana ada org mkn mcm tuuu tapi ini hanyalah citarasakussss sahaja....layanzzzz...
suatu masa dulu ketika dijagai nenek di kedah. ilah jy sering makan makanan kesukaan nenek/tok munah kesayangan kusss... salah satu kesukaan tok ialah pulut dakap ni...
lebih 15 thn jg ilah tak merasa pulut ni..tah laaa nak kata tak pandai buat ..mmg laaa... walaupun senang... senang kerr??? semalam ilah jy buat dalam 6 pasang pulut ni makan masa 1 jam juga laa..sebab tangan tak berpa mahir membungkus.. dah tuuu pulut tu tebal sangat...besaq gedabak cekkkk oiii.... dalam pulut ni tak masuk gula..harapkan kemanisan pisang tu jaaa... semasa makan tergenang air mata kuss teringatkan arwah tokkk...kalau dia masih ada tentu dia bangga dgn pulut ni..lembuttt sungguh...walaupun masa masak memula tuuu ada mentah2 sikit...
wokeyyy jgn dilayan keterharuan ilah jy tuu jom tengok resepi yg ilah jy hentammm ikut kata hati masa masak..tak dak rujukkan..sampaikan nak bungkus ni pun ilah jy tak tahuuu huhuuu ingat nak tepon mak saudara dikedah ..tapi line dia bz..last2 inilah hasilnya... lagi sekali jom gelakkannn akusssss heheh hahaa....
bahan:
pulut secukupnya direndam 1 jam
ilah jy guna santan kotak kelapa ada tapi malas nak mesin hehe
sedikit garam
masak macam masak nasi la weyyy memula nak kukus tapi malas.
santan tu melepasi pulut dalam 2 ruas jari kita. setelah api dapo naik(( rice cooker)) kacau rata dan tekan sekali lagi supaya masak. tapi jelantah juga tak tau kenapa..
teruskan membungkus. kerana semasa kukus nanti dlm 1/2 jam pulut ini akan terus masak dan cantik lembut...
maaf cara membungkus tak sempat ilah jy amek gambar kerana shafiqah bawa camera ke kuliah semalam...
cara membungkus:
amek daun pisang secukup besar, letak kan pulut guna sudu masa masih panas2.
pisang dibelah dua kalau gedabak mcm akuss punya kalu kecik tak yah laa belah.
baluti pisang sebaik mungkin kemudian ikat kan mcm hantu bungkuihhh kuikuikui.. seperti di dlm gambar. kemudian kukus 1/2jam .... selamat mencuba yaa...
cadangan ilah ilah:
buatkan kuah dari santan yg bercampur gula dan sedikit tepung beras ...muuuahhh sedap dimakan...ilah tak dan buat...malasss...sebab mana ada org mkn mcm tuuu tapi ini hanyalah citarasakussss sahaja....layanzzzz...