buat sambal mcm biasa cuma tambah sedikit serai blend bersama cili.
http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
IKLAN KE3 -ILAHJY
RESEPI SUMBANGAN JY
sahabat yg rajen bicara
AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.
SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.
SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.
ilah1908@gmail.com
jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.
TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***
RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya
KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013
SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
hari ini 7 feb 2017
|
28 October, 2016
26 October, 2016
846. LEPAT UBI KAYU
syukur rezeki pagi ini. ubi kayu tanam sendiri
LEPAT UBI KAYU
jam 6 lipat melipat 6.30 dah bole makan. sat jeee kukus dlm 10 minit
sebab saiznya kurang sejengkal. terima kasih kpd kwn2 yg bg resepi smlm.
ilahjy mcm selalu buat tanpa sukatan....ilahjy gabungkan semua resepi dan pandangan kwn2, menjadi satu resepi ciptaan ilahjy yg tersendiri.
bahan2nya:
2 cawan ubi yg dimesin halus dan sejat airnya
4 sudu besar gula perang
1 sudu besar gula putih
3 sudu besar santan pekat kotak
1 sudu teh garam
2 sudu besar tepung gandum
sedikit pewarna kuning
gaul kesemua sehingga sebati, masukan 1 sudu besar dlm daun pisang dan lipat molek2 kukus selama 10 minit.
nyummyyyy makan panas2 pagi niii.....
22 October, 2016
845. IKAN DORY MASAK BUTTER
bahannya:
2 keping ikan dory
lumurkan sedikit garam
bahan perapan:
2 sudu besar butter
5 ulas bawang putih ditumbuk halus
gaul sebati
lumur pada ikan tadi
bahan sampingan:
1 inci halia
2 batang serai di mayang nipis
5,6 biji cili padi diketuk
5,6 renjisan lada hitam
5,6 biji limau kasturi perah jusnya
kesemua bahan tadi dilumur serata ikan
dan diperap seketika
caranya:
panaskan kuali vantage nonstick.
letakan ikan tadi bersama2 bahan2nya
masak sehingga kering airnya.
20 October, 2016
844. STEW AYAM REMPAH ROSE, BAYAM REBUS DAN CENDAWAN GORENG BERSANTAN
stew ayam kali ni agak berbeza daripada yang biasa ilahjy buat.
kerana kali ni ilahjy menggunakan serbuk rempah rose yang hitam. namanya rempah masak. oder terus dari kelantan.
satu mangkuk sedang ayam dipotong kecil agar menyerap bahan
1 biji bawang potong baji
1 biji tomato potong baji
1 batang karot potong memanjang atau ikut selera
1 inci halia
2 biji cili merah di potong panjang
cili padi
2 sudu besar rempah masak rose
1 sudu teh lada hitam serbuk
panaskan minyak, tumis semua bahan asas bawang2 masukan serbuk rempah dan ayam. masukan sedikit air. lepas tu masukan kesemua bahan sekali harung dan garam,
masak sehingga semua empuk.
14 October, 2016
843. KEK SANDWISH ANAK BONGSU KU
ini adalah hasil kerjatangan anak bongsu kusss nur liyana 17thn.
gigih ana menyiapkan aising sorg2 diri. hasil rujukan daripada blog azlita masam manis. tahniah ana cyg. sedap kek ni. setahun dah berlalu baru draf kek ni dapat dilepaskan .
08 October, 2016
01 October, 2016
POS KHAS: BEDAK SEJUK DIY BERAS BASMATHI
bedak sejuk ini turun temurun daripada arwah nenek ilahjy. yg menjaga ilahjy sejak dr umur 9 bulan lagi. entah berapa kali nenek buat bedak sejuk untuk kegunaan kami sekeluarga. tapi ilahjy tak pernah ambil indah dengan resepi membuatnya. cuma pernah tolong nenek tukar air rendaman beras beberapa kali. yang pasti 3 bulan sehingga beras itu hancur.
kemudian kami akan kisar dengan
pengisar batu. lepas tu disejat airnya sehingga pekat tepung tu baru dititik atas kain dan dijemur sehingga kering dan disimpan dalam botol bersama daun pandan atau bunga2 kenanga, tanjung atau kerak nasi untuk mewangikannya. semasa rendaman beras memang bau masam amat kuat. setiap kali air bertukar masam baru diganti air baru. selepas dijemur bau masam akan hilang sendirinya bertambah wangi dgn pewangi ori itu.
Subscribe to:
Posts (Atom)